Pastej på shiitake & solrosfrön

Pastej är det perfekta pålägget för en vegan! Därför tänkte jag bjuda på något riktigt gott, om man vill ha variation till avokado & hummus på sin macka!

Alla är inte förtjusta i de substitut, som ost & kallskuret som finns  att tillgå i dagligvaruhandeln. Då får man helt enkelt ta tag i saken själv & fixa sitt eget pålägg. Förvisso har inte jag några problem att varje dag resten av livet äta avokado både på min macka & i salladen! Men med den här pastejen i kylen så har man variation & den är riktigt god dessutom.

Pastej & lite saltgurka, ja tack

Jo den är perfekt i kombination med saltgurka & min rekommendation är att alltid ha denna tillhands.

IMG_5839

PASTEJ ( V+ GF )

  • 2 dl solrosfrön
  • 5 dl hackad shiitake svamp
  • 1 msk tamari
  • 1,5 msk lantbuljong
  • 1 liten gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk worcestersås ( vegan biona )
  • ca 1 dl vatten
  • 1 – 2 msk näringsjäst
  • 1 msk solroslecitin ( går att utesluta)
  • 1 +1 kokosolja
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/ 2 tsk Herb de provence
  • knivsudd Curry

 

 

Stek svampen i 1 msk kokosolja, tillsätt lök, vitlök & ta några varv med pepparkvarn. Låt den mjukna utan att ta färg.

Häll sen på tamari & lantbuljong. Rör runt & ha i herb de provence & curry.
Häll svamp, frön, näringsjäst & solroslecitin i en blender med en 1/2 dl vatten & börja mixa. Häll i resten av 1/2 dl vatten lite i taget. Nu ska allt mixas krämigt & fluffigt, så slät som möjligt.
Tillsätt oljor & låt maskinen gå på låga varv till det är en fin pastej. Smaka av med salt.

Den är så god till en smörgås eller kex, glöm inte att toppa med hackad smörgåsgurka!

Förvara i kylen 4-5 dagar.
Hej så länge // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR