Föreläsning & fantastiskt glutenfritt bröd

Föreläsning på Matlabbet vid Hornstulls Strand med Nilla Gunnarsson/ Nilla’s Kitchen  var en riktigt givande & trevlig kväll.

Föreläsning med Nilla’s Kitchen är ett måste

Jag det här kan jag verkligen rekomendera för den som vill lära sig allt om glutenfri bakning. Hon är proffs på det hon gör!

Det ingick fantastiskt god provsmakning av hennes bröd medan hon föreläste om  ” Lär dig baka naturligt Glutenfritt Matbröd” Hon är så kunnig och brinner för det hon gör. Jag har tidigare baka hennes recept från hennes hemsida /blogg.
Vi fick prova olika sorters bröd & alla var hur goda som helst.

Jag har roat mig med att provbaka ett av dem nu i helgen och det är farligt gott.

IMG_0192 (kopia)

Det ända som egentligen inte passar mig är att receptet innehåller äggvita.

Jag äter ju nästan uteslutande vegan, bortom ägg & mejerier men dock så händer det. Jag har provat att baka med både äggvita & kikärtsspad, det går utmärkt med båda! Så det är bara välja vilket som passar bäst för var och en!

Men mer & mer känner jag att det blåser positiva vindar för mina gluten & sockerfria alster här hemma.

Det är en vanesak och nu kommer det ju så mycket bra ersättning för mjöl & socker att man inte ska behöva sakna det & slutprodukten blir ju så god & bra.

 

Recept ( GF +V )

  • 700 g kallt vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 2 äggvitor / 4 msk kikärstspad eller 2 no egg
  • 30 g olivolja
  • 200 g rismjöl
  • 200 g Durramjöl
  • 55 g majsstärkelse
  • 35 g fiberhusk
  • 2 tsk salt

 

 

Blanda jäst & vatten, tillsätt sen olivolja.
Mät och blanda samman alla torra ingredienser, rör ner det i deg vätskan under kraftig omrörning eller med elvisp.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme.
Olja & klä en 1,5 liters form med bakplåtspapper eller mjöla ( durra eller rismjöl) en rund jäs korg & flytta över degen i någon av dem.
Låt vila ytterligare ca 45 minuter.

sätt ugnen på 225 grader.

När degen har vilat klart & om den vilat i jäskorg stjälp över den på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 80 minuter, ha koll så den inte blir bränd det sista 20 minuterna.

 

IMG_0190 (kopia)

Riktigt gott bröd!

 

Ha en fin dag // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR