Pizza för en vegan går alltid att fixa

Om jag ska vara ärlig så hade det gått mig helt förbi, att det var Vegan pizzans dag igår! Men jag kör idag istället.
Det är ju Fredag & då brukar det vara Pizza, Taco eller Burgare här hemma!

Pizza med glutenfri botten

Blir faktiskt bara enklare & enklare att göra. Nya smarta recept dyker hela tiden upp. Detta recept är inget undantag.

IMG_0256

 BOKEN BAKUT!

Om ni minns så skrev jag tidigare om boken Bakut, den om glutenfri bakning, att jag skulle återkomma när jag provat recept ur boken. Idag testa jag att göra pizzabotten från boken. Jag gjorde en mindre ändring, men blev glatt överraskad av det goda resultatet.

IMG_0254 (kopia)

Enkel & snabb tomatsås

Tomatsåsen kokade jag ihop medan degen jäste.
En tetra Eko passerade tomater från Ica gott liv, 1 msk tomatpuré, 1 msk äppelcidervinäger, 1 lök, 1 vitlök solo & olivolja. Låt allt sjuda i en timme och tillsätt mot slutet basilika & oregano. Smaka av med salt / peppar.
Sen mixar jag den med stavmixer, färdig att läggas på pizza botten.
IMG_0261 (kopia)

Man får ut två stora pizzor med receptet, men jag gjorde en stor och två mindre.

 IMG_0267 (kopia)
Den stora toppade jag med ugnsrostad fänkål, kapris och basilika. Osten köper jag från Goodstore & märket är Violife
 IMG_0270

 Det två små är med rödlök , röd & grön paprika. Den ena har jalapeno & den andra är utan jalapeno.

 

Pizza är gott och ännu godare när man vet att den faktiskt är lite nyttigare.
Jag använder inte ost så ofta, men ibland är det kul att toppa en pizza eller gratäng.

Violife gillas här hemma!

BOTTEN ( V + GF )

 

6 dl svalt vatten
1/2 pkt jäst
2 tsk salt
4 dl bovetemjöl
3 dl majsmjöl ( Jag tog, 1,5 dl majsmjöl,1,5 dl fullkornsmajsmjöl )
3 msk potatismjöl
3 msk fiberhusk
2 msk rapsolja

Blanda ut jästen i lite av vattnet. Sen tillsätt resten av vatten & oljan.
Blanda alla torra ingredienser utom fiberhusk.
Vispa i fiberhusk i vatten & jäst blandningen och tillsätt sen resten av ingredienser.
Blanda ihop till en deg
Låt jäsa i en timme.
Gör under tiden ditt val av tomatsås.

Sätt ugnen på 200 grader.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite.
Dela degen i två bitar och kavla den mellan två bakplåtspapper.
Jag brukar alltid klappa ut den först med händerna mellan bakplåtspapper.
olja gärna händerna och gör snygga kanter runt om.
Lägg på ett tunt lager tomatsås och ost ( paprikan & lök går också med från början)
Grädda i ca 20 minuter och ta ut pizzan, lägg på ytterligare topping & ost, låt den gå färdig i ugnen  5 minuter till
Lägg på färska örter när pizzan är klar.
Smaklig Fredag// Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR