Guldmjölk – En mjuk uppstart på min lördag

Guldmjölk får starta upp denna fina Lördag. Värmande, välgörande & riktigt god. Har ni testat guldmjölk eller känns det för krångligt att fixa till?

Guldmjölk istället för kaffe

Jag dricker mitt kaffe på rutin & ser mig nog som en riktig kaffe älskare. Kan man avprogrammera sig, kan man lära sig att inte vara en typisk kaffe människa. Kan man sluta vara den som tar för givet att en måltid måste avslutas med kaffe för att vara komplett!

Ja idag finns det verkligen så mycket fler alternativ som skulle kunna kavla in och ta ifrån kaffet sin självklara plats!

Varför ger jag inte  GULDMJÖLK den chansen!

IMG_0278 (kopia)

En dryck som gör gott & smakar gott, kan det bli bättre

Guldmjölk / Golden Milk är en dryck som baseras på Gurkmeja & just nu florerar den ju flitigt på nätet.

Bloggare både i & utanför Sverige hyllar dess egenskaper, nyttigheter & hur välgörande den är.

Gurkmeja ( Curcuma longa) är namnet på en art som tillhör växtfamiljen Ingefära (  påminner faktiskt om varandra,  bara färgen skiljer )
Gurkmeja används industriellt för att ge färg åt livsmedel & den kallas den fattiga mannens saffran, för att man faktiskt drygar ut den dyra äkta saffran med gurkmeja, gör helt enkelt en förfalskning!
Som livsmedelstillsats har den e-nr E100.
Den används i det Indiska & Thailänska köket.
Sällan används den som ensam krydda, utan ofta tillsammans med andra kryddor & främst med curry.
Smaken är svagt bitter & upplevs av många som skarp.

Har du en burk Gurkmeja stående hemma i skafferiet & inte vet vad du ska göra med den?  Då går det alldeles utmärkt att göra en välgörande dryck av den!

Först måste man göra en pasta av vatten, svartpeppar och malen gurkmeja.
IMG_0280

GOLDEN MILK  PASTA ( V+GF )

  • 1/2 dl gurkmeja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm nymalen svartpeppar

 

 

Detta vispas ihop och får koka på spisen på medelvärme i ca 8-9 minuter. Man rör hela tiden det står på spisen och kokar. Den ska bli som en fast pasta när den är klar. Sen låter man pastan svalna.

 

 

Denna pasta utgör själva basen för den välgörande drycken.
Gurkmeja används som Naturläkemedel mot hudproblem, leversjukdomar & matsmältningsproblem.
Men vad den framförallt är känd för är sin antiinflammatoriska egenskaper mot leder och värk.

 

GULDMJÖLK ( V+ GF )

  •  1 tsk gurkmejapasta
  • 2 dl mandelmjölk
  • 1/2 – 1 msk valfri sötning
  •  kanel & kardemumma efter smak
  • 1 tsk kokosolja
Värm mjölk & pastan på spisen och tillsätt syrup, kanel och kardemumma.
Häll upp i kopp,  rör i kokosoljan & pudra med extra kanel.
Om man vill ha sötare så kan man tillsätta lite extra sötning, ex honung eller rissirap!
Förvara pastan i en glasburk med tätslutande lock upp till 2 veckor.
Trevlig Lördag// Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR