Grillsäsongen är äntligen här

Grillsäsongen är den äntligen här!  Jag  känner verkligen en  längtan till uteliv, en tänd grill,  nära & kära som samlas runt mat & glada samtal.

 

Grillsäsongen är min bästa tid

Det blir så enkelt att bara trolla fram något matigt snabbt medan man får vistas ute! Något grillat, en röra & sallad så är middagen liksom hemma! Jag har fixat en BBQ sås som jag kokade nu i veckan.

Den blev verkligen kanon & tillsammans med grönsaker och tofu en riktig hit.
 IMG_2160

 

För att göra en lång historia kort så sätter vi igång med recept på en gång!

TOFU

  • 1 frp Tofu

 

Frys in ett pkt tofu i 12 / 24 timmar, ta fram & tina. Pressa sedan tofu mellan två skärbrädor. Det gör man genom att
linda in tofun i hushållspapper, lägg den mellan skärbrädorna och på med en tyngd. Låt den ligga så
i ca 20 – 30 minuter.
 IMG_2181

IMG_2193

BBQ SÅS ( V+ GF )

  • 1 rödlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 vitlöksolo
  • 1 / 2 dl  ananas ( kung markatta har en eko på burk )
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 /2  dl vatten
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk granatäppelsirap
  • 3 msk pressad lime
  • 2 msk tamari
  • 2 msk tomatpure
  • 1 – 2 msk chipotle pasta

 

Börja med att hacka lök & vitlök, stek på medium i olja & tillsätt cayennepeppar & den torkade ananasen rör runt.
När löken är mjuk så flytta allt till en mixer och tillsätt samtliga resterande ingredienser, mixa slät. Häll sen tillbaka i grytan och låt sjuda i ca 20 minuter, rör hela tiden. smaka sen av såsen med salt, peppar och ev mer lime.
En super sås som sen ska svalna och gärna stå i kylen någon natt och låta smakerna utvecklas.
När tofu har tinat  & är pressad så skär man den i passande kuber, marinerar i ca 1/3 av BBQ såsen. Låt tofu marinera i ett eller två dygn.
IMG_2178
Grönsaker som passar till dessa spett är aubergine, champinjoner, rödlök & röd eller grön paprika.
Klyfta, skär grönsakerna i  bitar & marinera dem i några timmar.
MARINAD TILL GRÖNSAKER
  • 2 msk BBQ sås
  • 1, 5 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • salt & peppar
Ta fram tofu så den blir rumstempererad och gör ett gäng fina spett med alla grönsaker & tofu.
Grilla gärna spetten på en oljad grillplåt, vänd dem hela tiden. De ska få ordentligt med färg & yta.
IMG_2188

Till spetten så gjorde jag sötpotatis klyftor. Servera resterande marinad / sås till spetten.

Hoppas ni har en fin start på helgen!
Hej så länge // Tina

YOU MIGHT ALSO LIKE

LÄMMA EN KOMMENTAR