Gratäng på aubergine – Vegan & glutenfri

Idag har jag lagat en underbar gratäng med få ingredienser men med mycket smak. Huvudgrödan är en trevlig  & mycket omtyckt råvara hos mig. Aubergine, antingen så älskar man aubergine eller så gillar man det inte alls.

Aubergine finns alltid här hemma hos oss

Ja när den är i säsong och tillgänglig alltså. Jag har den på min topp 5 lista över favorit råvara. Bäst gör den sig i en gratäng eller på grillen.

IMG_2359
IMG_2362
IMG_2360
Receptet innehåller mozzarella & jag gjorde en mozzarella med cashewnötter!

En smältbar ost & dessutom vegan!

Ja och den är supergod också!

För att göra smältbar ost så behöver man :

MOZZARELLA ( V+GF )

4 msk blötlagda cashewnötter ( 4 till 8 timmar )
240 ml varmt vatten
2 1/2 msk tapioka stärkelse
1/2 tsk näringsjäst ( marigold )
3/4 tsk salt
1 tsk pressad citron

 

Lägg alla ingredienser i en mixer ( ju starkare maskin ju bättre). Det ska mixas ( viktigt ) till en helt slät sås.
Sen häller man i såsen i en liten kastrull, koka på medium värme medan man vispar/ rör hela tiden till det tjocknar.
Resultatet ska vara en tjock ostsås, låt den sen stå & svalna något. Här hittade jag mozzarellan!
IMG_2368 (kopia)

Övriga ingredienser till gratängen

 2 auberginer, salt & olivolja

1 gul lök
1 vitlöksolo
2 frp krossade tomater
1 msk tomatpure
färsk basilika
1 msk lantbuljong
cayannepeppar
paprika pulver
2 tsk äppelcidervinäger
någon tsk sötning ( agave eller honung)
olivolja
salt & svartpeppar

Nu börjar vi:
Sätt ugnen på 200°C
 
Skiva aubergine i 0,5 cm skivor. Pensla dem med olja,  salta & lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.  Stek & vänd på dem tills båda sidorna tagit färg.

Tomatsås ( V+GF )

Stek lök & vitlök i olja tills de mjuknat & tillsätt tomatpuré, rör runt, häll i tomatkross & resterande ingredienser.
Låt såsen puttra i hop på spisen.
Varva allt i en ugnsform, skivor av aubergine, tomatsås & repad basilikablad. Avsluta med ett lager aubergine & toppa med ostsåsen. Gratinera i 30 – 35 minuter på 200°C. Det går med fördel att höja till 225 grader de sista minuterna. Servera med sallad, oliver, bröd. Vad man nu önskar & vill ha till!
IMG_2370
Denna sås är super enkel att göra och passar till pizza, grillade mackor, gratänger osv. Godaste och bästa smält ost jag testat! För instruktioner till ostsåsen; besök den här sidan!
Hoppas ni testar denna kanon gratäng!
Önskar en  fin kväll // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR