Polenta, stekt med ramslöksolja, broccoli & sparris

Polenta är små gryn som framställs av majskornets kärna. Grynen påminner om mannagryn. Det passar utmärkt att skära i små bitar/ snittar efter det har stelnat eller ha som gryn i soppa, gröt, pannkakor eller varför inte pudding.

 

Polenta snittar med ramslöksolja

 

Dagens recept är perfekt att göra till förrätt eller en lättare måltid. Vårens smaker eller vad säger ni?

Nu börjar tiden när man gärna äter lättare mat som inte alltid behöver vara varm. Jag själv föredrar gärna ljummen eller kall mat så här års.

IMG_1726Polenta mättar men är inte så svårsmält eller ger en tung känsla i magen. Få ingredienser men en ganska fin måltid för ögat & gommen!
RECEPT!

 

 

POLENTA SNITTAR ( V+GF)

 

3 dl polenta
1 liter vatten
1/2 msk lantbuljong
2 msk pinjenötter
1 msk näringsjäst
Ett broccolistånd
En knippe grön sparris

 

koka upp vatten och buljong & tillsätt polentan. Rör hela tiden, det ska koka på låg värme i ca 5 minuter.

Mixa pinjenötter & näringsjäst till ett fint mjöl, detta rörs ner i den färdig kokta polentan. Blöt en form som mäter

20 x 20 cm och häll i polenta smeten. Blöt händerna eller en slev och platta till ovansidan så den blir jämn & snygg. Ställ kallt i kylen, gärna över natten.

 

RAMSLÖKSOLJA!

En knippe ramslök
kallpressad ekologisk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
lite pressad citron ( 1/2 msk )
salt & peppar ( smaka av )

Mixa allt förutom oljan i en blende, tillsätt sedan oljan droppvis när maskinen går på låga varv! Ställ åt sidan.

 

 

Stek broccoli & sparris i kallpressad rapsolja.
När det är dags att servera så skär polentan i bitar eller stansa ut rundlar som jag gjorde. Stek bitarna på båda sidor med lite olja.
Lägg sparris & broccoli på toppen och ringla ramslökoljan över. Någon nypa flingsalt & ett par varv med pepparkvarn.
Så gott & fräscht !
Hej så länge // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR