Smör & vegan – det här kan vara det perfekta

Smör för veganer finns det? Eller måste man som vegan hålla till godo med det margarin som vi erbjuds ute i handeln. Jag är inte så förtjust i det margarin vi erbjuds. Vill man veganisera bakverk osv så blir det vissa begränsningar om man avstår från margarin.

Jag har inte på många, många år köpt hem margarin & vill inte börja göra det nu heller. Jag tänker inte gå in på varför, utan nöjer mig med att det är mitt personliga förhållningssätt. Alla får göra sina val & de som äter och tycker om margarin tänker inte jag försöka övertyga om något annat. Valfrihet!

 

Smör går att göra vegan

Jag surfade runt på nätet efter hur man kunde göra eget smör och hittade en blogg som heter blivegan.blogspot.se, där utlovades ett perfekt smör & helt vegan.
Jo, det är helt klart ett grymt smör, det ska bli spännande att testa & hoppas det även fungerar när man bakar. Kanske någon som har testat, berätta gärna. Jag la till två extra moment & tycker  det blev perfekt.
 IMG_2886

VAD BEHÖVER MAN FÖR ATT GÖRA EGET SMÖR:

 

 

 •  75 gram kokosolja + 2msk
 • 1,25 dl havre grädde/ bas + 2msk
 • 1,25 dl rapsolja
 • 1/2 tsk salt

 

 

 OBS: kokosoljan ska vara utan smak & det är inte den med silverpapper som ligger i kyldisken i livsmedelsbutiken!

IMG_2885
Blanda grädde & salt, smält kokosoljan på spisen. Kokosolja smälter på mycket låg temperatur. Blanda kokosolja & rapsolja. Mixa sen grädden medan man häller ner oljan i en stråle. Mitt smör var rinnigt när detta steg var avklarat. Jag tillsatte 2 msk fast kokosolja som jag mixade i smöret & ställde kallt i kylen några timmar.
När jag tog fram smöret var det hårt, nästa steg blev att jag tillsatte ca 2 msk grädde och mixade allt en gång till. Det fick stå över natten i kylen och konsistensen blev fantastiskt & påminner om Bregott. Gott är det ju också!
IMG_2881
Nu återstår det att se hur det fungerar att baka med ( hoppas hoppas), jag återkommer med resultat.

Önskar er en fin dag// Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

8 Kommentarer

 1. Svara

  Mikaela

  januari 28, 2016

  Hittade in till din blogg idag, jättefin! Du har här med ytterligare en följare!
  Hur länge skulle du uppskatta att detta smör håller i kylskåpet?

  • Svara

   Tina

   januari 28, 2016

   Hej Mikaela!

   Välkommen, vad roligt att du har hittat hit!
   Det håller iallafall några veckor. Jag kan säga att det är gott både på smörgåsen & att baka med!

   Ha en fin fortsatt dag // Tina

 2. Svara

  Caroline

  september 2, 2016

  Undrar vad för kokosolja jag bör köpa? Är det sån där ‘kallpressad’ virgin som finns på glasburk? Har aldrig köpt kokosolja innan så det är lite av en djungel.
  Och funkar Oatly’s iMat havregrädde? Skall testa detta nästa vecka tänkte jag!

  Tack på förhand!

  • Svara

   Tina

   september 2, 2016

   Hej!

   Biofood har en doftfri som går utmärkt att använda, den finns på Ica. Oatly havregrädde blir jättebra.
   Berätta hur det går!
   Trevlig helg// Tina

 3. Svara

  Karro

  februari 10, 2017

  Har du hunnit testa att baka med det? Funderar på att ha det till pajdeg.

  • Svara

   Tina

   februari 11, 2017

   Hej karolin!

   Det fungerar utmärkt att ha till pajdeg!

   Trevlig helg // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR