Kikärtspaj – glutenfri & vegan

Måndag är här & mitt middagstips är en finfin glutenfri paj på kikärtor.

Nu är det ny vecka och man känner faktiskt av lite att hösten är på intåg, kanske blandade känslor.
Synd på ljuset & värmen, men att kura ihop sig hemma med levande ljus är inte så dumt det heller.

Vad äter ni idag?

Här blev det som vanligt en blandad kompott av olika viljor & önskningar.

Kikärtspaj, jo det här blev bra

Jag gjorde en fin  paj som jag snappade upp från Go’kväll´s premiärprogram med den helt växtbaserade kocken, Maximillian Lundin, som jag faktiskt berättat om förr.

IMG_4452

Jag gjorde några mindre förändringar & bytte även ut grahamsmjöl mot glutenfritt alternativ.

Resultatet blev fantastiskt & hela iden med denna paj känns spännande & nytt.

Den ska ätas med en sås & någon form av gryn, typ quinoa, hirs eller något liknande.
Det är ju inte en paj i vanlig mening, men helt klart något som kommer göras flera gånger här hemma.

IMG_4464
Till receptet då…..

2 st broccoli stammar ( buketterna kan man göra wok eller sallad på )
1 gul lök
2 tetror/ burkar kikärtor ( eller motsvarande kokta)
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 klyftor vitlök
saften från 1/2 citron
1 tsk salt
0,75 dl rårismjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk näringsjäst
1 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
2 – 4 tomater

Sätt ugnen på 230 grader.
Ansa broccolistammar och skala löken. Mixa dem i en matberdare till gryn.

Sila av kikärtor & tillsätt dem till matberdare, tillsätt även kryddor, salt, saften från citron, smält kokosolja & näringsjäst. Låt maskinen gå klart till det är en smet.
Blanda rårismjöl, fiberhusk & bakpulver & blanda i det ordentligt i kikärtssmeten.

Ställ en ugnsform ( ca 20 cm) i ugnen med kokosolja ( 1 eller 1/2 msk ) så formen blir riktigt varm.

Sleva i smeten när formen är het ( akta fingrarna) och gör kanterna lite högre.

 

Skiva tomaterna och lägg omlott, krydda med herbamare örtsalt och ställ in i ugnen, sänk temperaturen till 225 grader. Den ska stå inne i ca 30 minuter.

IMG_4474

Till serverade jag quinoa & en tahinisåa.

Tahinisås!
 
Jag rostar mina sesamfrön ( ett par msk ) & maler till ett mjöl.
Blandar/ vispar med lite vatten i taget & saften från en halv citron.
Smakar av med salt.
Mättande & jättegott!

Ha en fin fortsättning på veckan // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR