Sushi utan ris – palsternackaris fungerar ju lika bra

Jag har precis njutit av hemmagjord sushi. Det tillhör min topp 5 lista på  mat jag inte vill leva utan.

Sushi äter jag ute nästan en gång i veckan & då blir det 11 bitar vego, utan miso eftersom den på sushi ställen innehåller fisksås, m.a.o den är inte vegetarisk.
Lite tråkigt att den måste innehålla fisksås, men vad jag förstått så tar det tid att koka grönsaksfond som måste ersätta fisksåsen för att det ska bli en god miso!

Sushi är en rejäl portion kolhydrater

Ute så är ju basen i en sushi riset, ja självklar men det riset är inget jag vill tanka min kropp med. Iallafall inte allt för ofta!
Senast idag så kom nya larmrapporter om halter av arsenik i ris & risprodukter!
Larmen om att vidta försiktighet gäller ju  framförallt barn under 6 år & främst riskakor! Men problemet är ett faktum & att dra ner på risprodukter överhuvud taget är nog en god ide! Sedan är inte larm om arsenik i risprodukter någon nyhet den kommer & går hela tiden.

IMG_5180

Men vad kan vara bättre då, än att göra sin egen Sushi och helt utesluta riset

Jag byter ut mitt ris mot antingen palsternacka eller blomkål som jag mixar till risgryn. Resultatet blir alltid super & därför så ser jag ingen anledning att använda ris när jag gör min egen sushi.

Vad man behöver för att få till det lite klibbigt är just något som binder & klistrar ihop grynen.

IMG_5183

MITT SUSHI RIS ( V+ Gf )

  • 3 palsternackor
  • 1 msk sesamolja ( rostad )
  • 1/2 msk risvinäger
  • 1 1/2 msk sesampasta ( Raw vit)
Börja med att mixa palsternacka till risgryn i en matberedare. Blanda sen i sesamolja, sesampasta & risvinäger.
Blanda väl och ställ kallt en stund.

Nästa steg är att göra en krämig röra!

GRÖN WASABI RÖRA ( V+ Gf )

  •  1 dl blötlagda cashewnötter ( blötlägg minst ett par timmar)
  • 1/2 tsk wasabi pulver
  • 1 cm pepparrot finriven
  • 1/2 tsk Ume pasta
  • 1/2 dl gröna ärtor ( låt tina något)
  •  1/2  dl varmt vatten
Blanda först wasabi pulvret med det varma vattnet, låt stå och utvecklas.
Lägg sen alla ingredienser i en blender och mixa till en röra. Den behöver inte bli helt slät men tillräckligt för att den ska  gå att breda ut på noriarket! vid behov tillsätt ytterligare lite kallt vatten.

Skär valfria grönsaker i stänger, några förslag kommer här

 

  • Gurka ( skala och ta bort kärnorna)
  • paprika
  • groddar
  • avokado
  • morot
  • sugersnap
Ja helt enkelt vad man gillar för grönsaker!

 

Vidare så behöver man en bambu matta att göra rullar med & en förpackning noriark.
 bambu-matta_21156568
Lägg ut ett noriark på mattan och bred på ett lager av den gröna wasabi röran på hela arket ( försiktigt ). Lägg sen ut ett lager med ris, lämna ett par cm på högsidan utan ris.
Nu är det dags att lägga på grönsaker ungefär i mitten på arket & börja rulla, ungefär som man rullar upp en rulltårta!
Eventuellt så kanske jag borde lägga ut steg för steg bilder vid ett tillfälle.
Den som känner behov av det, får helt enkelt lämna en kommentar.
Ställ rullarna kallt att sätta sig något.
Servera med inlagd ingefära & soja ( tamari använder jag)
IMG_5171
Gott, grönsakerna gör det krispigt & fräscht.
Ha en fin fortsättning på veckan…..redan Onsdag i morgon!

// Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR