Lahmacun en turkisk pizza som måste testas

Lahmacun, turkisk pizza blev det idag innan jag gick till skolan! Helgen bara svischade förbi & nu har Måndag passerat igen! Jag tillbringade min tid på min  raw food kurs / skola och lärde mig allt om olika sorters sötning, både vad som gäller för raw food, men även sötning i största allmänhet! Intressant kan jag säga & tiden bara rusar iväg! Vi juicade idag, både med en slowjuicer & den mer vanliga centrifugen. Jag gillar tanken på att ge mig själv en daglig dos av juice, men lockas inte av de här med att göra rent maskinen! Smoothies blir det desto mer av här hemma, däremellan en & annan juice!

Lahmacun, min gjorde jag både vegan & glutenfri

Den här kan man ha som extra tillbehör till middagen eller en snabb & enkel lunch!

lahmacun-turkisk-pizza-5753

lahmacun-turkisk-pizza-5754

Botten är glutenfri & vegan. Den går fort att göra & fungerar verkligen bra för ändamålet.

 

 

Lahmacun serveras på de flesta ställen i Turkiet

Jag tror vi går direkt på recept! Här kommer min variant av Turkiska Lahmacun, runda pizzor med tunnbröds botten som serveras på de flesta ställen i Turkiet!

Sätt ugnen på 225 grader.

 BOTTEN ( GF+V)

  • 1 1/2 dl teffmjöl
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 msk psylliumhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mandelmjölk ( valfri växtmjölk )
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk malen gyllene linfrö
  • 9 msk vatten  ( 135 ml )

Börja med att mala linfrön & blanda med vatten, rör & ställ åt sidan, låt svälla i minst 15 minuter. Blanda alla torra ingredienser. När linfrön svällt klart vispa upp det med 1 dl växtmjölk ( elvisp ). Nu tillsätter man de torra ingredienserna medan elvispen är på medel hastighet!

 

När man har vispat klart så bred ut två rundlar på en ugnsplåt som är bakplåtsklädd. Förgrädda botten i 8 minuter.

 

lahmacun-turkisk-pizza-5759

Fyllningen kan man med fördel göra dagen innan!

FYLLNING ( V+GF )

  • Ca 2 dl kung markatta sojafärs + 1/2 msk lantbuljong
  • en liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • en grön chilifrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk tamari
  • 1/2 msk lantbuljong
  • olivolja
  • 1 tsk paprika pulver
  • oregano
  • Kirmizi biber-flingor ( turkisk chilipeppar alt vanliga chili flingor)
  • bladpersilja
  • salt & peppar
  • citron

Extra så behövs  olivolja +  1/2 tsk harissa, rör ihop.

Koka ( sjud ) färsen i buljong i ca 15 minuter & låt den sen ligga och rinna av i en trådsil i någon timme. Bryn lök, chili & vitlök i olivolja. Tillsätt färsen och rör om, blanda ner tamari & fortsätt med tomatpuré. Krydda nu med kryddor & lantbuljong, smaka av med salt & peppar. När färsen är klar så riv ner lite av skalet från citronen med ett zestjärn & blanda i fin hackad persilja. Ställ åt sidan.

Förgrädda botten i ugnen i ca 8 minuter. Ta ut ur ugnen och ber på ett tunt lager av harissa /oljan och lägg på färsen, platta till & ringla lite olivolja på toppen, ställ tillbaka i ugnen & grädda klart i 10 -15 minuter.

lahmacun-turkisk-pizza-5761

 

När de är klara så toppa med extra persilja & chiliflingor, servera med citron vid sidan av.

Dessa fungerar på en buffé, sidorätt eller tillbehör.

 

Fin fortsättning på dagen // Tina

 

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR