Rotfruktsgratäng till middag eller lunch – Vegan

Rotfruktsgratäng blev det i matväg & för den som vill utesluta mejerier, så är det här något för den. Alla vill inte äta det ostar som finns för veganer. Jag är inte stormförtjust i alla som finns på marknaden…försöker komma på andra sätt att få det krämigt i lasagne, gratänger & till pizza.

Rotfruktsgratäng krämig & god!

I dagens gratäng så gör jag en modifierad Ostsås från Maximilian Lundin, ni vet han som är tv1´s Gokväll kock & snart öppnar upp sin 1:a  fastfood vegan restaurang här i Sthlm. Den är perfekt för alla sorters gratänger & har man bara  någon dl solrosfrön, Oatlys imat & fraîche hemma så mixas den ihop på ett kick!

IMG_6546

Recept:

OSTIG GRATÄNGSÅS! ( V+ GF )

  •  2,5 dl imat Oatly
  • 2,5 dl fraiche Oatly
  • 1 msk kapris
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl solrosfrön

Lägg allt i en mixer ( en stark med fördel) & mixa slät & fluffig. KLAR! Beroende på vad man ska ha den till så smaka av med salt & peppar. Dagens ostsås skulle jag ha till en rotfruktsgratäng & uteslöt salt & peppar. Smakerna fanns redan i rotfrukterna.

 

GRATÄNG ( V+ GF )

  • 2 morötter i skivor 1/2 cm
  • 2 palsternackor i skivor 1/2 cm
  • 1 liten kålrot i bitar 2x 2 cm
  • 1 liten rotselleri i bitar 2 x 2 cm
  • 1 msk lantbuljong biofood
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk ajvar stark
  • en sats ostsås

Börja med att skala och skär alla grönsaker i bitar & skivor, täck med vatten och rör i 1 msk lantbuljong. Koka upp & dra ner värmen låt koka i ca 15 minuter. De ska ha tuggmotstånd kvar. Häll av grönsakerna och behåll  vätskan till en soppa. Blanda grönsakerna med vitlök, ajvar & smaka av med salt & peppar. Olja en ugnsform, lägg i grönsakerna & häll på ostsåsen. Grädda gratängen på 225 grader i ca 30 – 35 minuter.

IMG_6551
IMG_6559

Ytan blir helt fantastisk!

Tillbehör kan man variera med sallad, bönsallad & quinoa eller hirs för extra mättnad!

Detta måste ni bara testa!

Om ni är nyfikna på ytterligare en variant av ost som är perfekt till pizza, gratäng & även varm toast så måste ni prova detta recept

 

Önskar er en fin fortsättning på helgen // Tina

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

2 Kommentarer

  1. Svara

    Sofie

    november 23, 2015

    Åh vilka fina bilder och underbart recept, måste testas…

    • Svara

      Tina

      november 23, 2015

      Ja det är verkligen en gratäng att testa:)) Tack för fina ord!

LÄMMA EN KOMMENTAR