sill aubergine med smak av saffran – Vegan

Hej, från vit chokladmousse tillbaka till saffran. Nu något matigare! Sill är ju något vi här i Sverige gärna sätter på bordet vid helger & högtider. Sill kanske inte är det 1:a en nyfrälst Vegan saknar. MEN lika fullt så är det ju så roligt att det faktiskt GÅR att veganisera OCH att det otroligt nog blir smakmässigt så lyckat.

Sill som är vegan & passar till alla högtider

Min dotters spontana uttryck; att det är läskigt likt originalet men så attans gott! Det är inget revolutionerande, jag har gjort min sill på aubergine, som är det mest förekommande när en vegan gör sill!

IMG_6744

Recept:

Denna görs i två steg & som sötning så valde jag björksocker / Xylitol. Det går självklart att byta ut mot vanligt socker/ råsocker.

SILL AUBERGINE MED SAFFRAN ( V+ Gf )

Dag 1:

  • 1  aubergine
  • 1 dl björksocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 dl ättiksprit 12 %
  • 1/2 nori ark repat i några bitar
  • 4 – 5 kryddpepparkorn
  • 3 – 4 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • salt

IMG_6732

Börja med att skala & skär aubergine i bitar, lagom stora munsbitar, liknande sill på burk.Ta bort en del av mitten om den är väldigt hålig. Koka upp en kastrull med vatten ( det ska täcka bitarna ) & tillsätt 1 tak salt. Lägg i bitarna & repa sönder noribladet som ska kokas tillsammans på medium värme i ca 3 – 4 minuter. När de har kokat klart så låter jag de ligga i en trådsil en halvtimme för att den ska rinna av ordentligt. Flytta sen aubergine till en glasburk, lite av noriark följer naturligt med, den har kokat sönder & luckrats upp.

Koka upp lagen med kryddorna, häll den över bitarna. Det ska nu stå i kylen över natten.

Undertiden gör majonäs.

 

Majonäs är superenkelt att göra & blir riktigt gott! 

 

MAJONÄS ( V )

  • 1 dl sojamjölk
  • 2 dl rapsolja *
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • salt

Lägg alla ingredienser i en hög mixerkanna & sätt ner stavmixer i burken. Mixa/ vicka fram och tillbaka, från sida till sida till majonäsen tjocknar. Mixa sen upp den ordentligt.

Dag 2

Dag 2 blandar jag majonäs med imat fraîche & rör ner resterande ingredienser. Vitlök ska rivas & blandas med 1/2 msk olivolja, eller så följer ni mitt tips nedan!

 

TIPS: Vitlökens goda egenskaper kommer fram först när den har finfördelats. Jag brukar riva/ mixa en större mängd vitlök & sen förvara i en glasburk täkt med olivolja. På så vis finns den alltid klar för bruk.

 

Dag 2:

  • 1 dl hemmagjord majonäs
  • 1 dl imat fraiche
  • 1 pkt saffran lös upp i 1 msk varmt vatten
  • 3/4 del söt syrligt äpple skivat i 1/2 cm X 1/2 cm kuber
  • 1 mindre schalottenlök  hacka smått
  • 1-2 vitlöksklyftor + 1/2 msk olivolja
  • 1 krm cayannepepar
  • svartpeppar & salt efter smak
  • dill  hacka 1 – 2 msk

 

Vänd sen ner auberginen ( Obs inte lagen, bara auberginen ) & lite av noriark ( den följer med naturligt), ställ den sen i kylen under natten för att mogna i smaken.

IMG_6740

Denna är så värd att göra och gör ingen besviken! Jag har gjort en lagom stor sats & är man många så kan man dubblera receptet!

 

Nästa inlägg något gott till fikat!

 

Fin Fredag // Tina

PS. Om ni inte vill missa något inlägg så får ni gärna gilla mig på Facebook 

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR