Dukkah på glutenfri macka med avokado

Dukkah på glutenfri macka med avokado, låter inte det gott ?

Dukkah är en trevlig nöt & kryddblandning som kommer från Mellanöstern, kanske främst Egypten.

Dukkah är pricken över i:t

Den är baserad på hasselnötter, sesamfrön & olika kryddor. Man behöver inte hålla sig helt till grundrecept men  sesamfrön bör ingå. Den är fantastisk att sprinkla på en sallad, gryta, ugnsrostade grönsaker & varför inte en smörgås med avokado. Testa, det gör skillnad & bjuder på det lilla extra på det mesta.

 

IMG_7307-3

 

DUKKAH (GF +V )

  • 1 dl hasselnötter
  • 1/2 dl sesamfrö
  • 1 dl pumpafrön ( valfritt eller öka på hasselnötter annars )
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 tsk za´atar eller torkad timjan
  • smaka av med flingsalt

Börja med att rosta hasselnötter i ugnen på 200°c i ca 5 -7 minuter, låt svalna något & gnugga dem mellan en kökshandduk så att skalet släpper! Rosta i omgångar i en torr stekpanna, först sesamfrön, fortsätt med pumpakärnor & slutligen med kryddorna ( uteslut  peppar, za,atar & salt ) Mortla nötter, frön & kryddor till ett nötkross som man förvarar i en glasburk. Beroende framkallande.

IMG_7317-2

Mitt bröd är från Friends of Adam & jag har precis inskaffat deras bok. Detta bröd är deras frukt & nötbröd, veganvänligt!

IMG_7309

IMG_7353IMG_7359

 

 

Ha en fin Måndag //Tina

Detta recept är Glutenfritt & vegan.

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR