Hampa och matcha bollar – Raw food

Hampa och matcha bollar gjorde jag häromdagen, så otroligt gott & välgörande.

Hampa & olika superfoods

 

Glutenfria, sockerfria & vegan, bättre blir det inte. Dessa passar utmärkt som mellanmål som sötning har jag använt dadlar.

SÖTNING DÅ

Jag tycker inte att Agave är en sötning som passar som ingrediens i ett  mellanmål. Jag har även i desserter minskat rejält med agave. Någon matsked eller två, då och då, för att det ändå har en neutral och god smak. Men agave är och förblir sötning som inte bidrar med några hälsofördelar. Agave är en processad produkt ( inte bättre än vanligt vitt socker ) som omvandlas till en raffinerad sirap med högt fruktsocker. Det påverkar levern negativt & gör så att kroppen inte kan ta hand om det.

Det är lätt att tycka att raw food är ju så nyttigt, glutenfritt och sockerfritt. Men om man menar att raw food är lika med desserter fulla med Agave så är det inte i slutändan bättre än en bit prinsesstårta. Fruktos i frukt och grönsaker är inte samma sak som den fruktos som finns i agave. I frukt & grönsaker finns det fibrer, vitaminer och mineraler som alla bidrar till en god hälsa. Att försöka införa frukt, både torkad och färsk i desserter är ett så mycket bättre val av sötning.

Hampa blir riktigt gott i bollar

 

 

 

Recept:

Första receptet som jag bjuder på är Hampa bollar som är nötfria m.a.o allergivänliga och laddade med nyttigheter.

Även stora mängder nötter inom raw food kan bli för mycket av det goda. Jag försöker alternera nötter och frön i en tårtbotten. Då blir det inte för mycket och ensidigt med bara nötter.

HAMPABOLLAR ( Raw+ V+ GF )

 

 • 1 dl solrosfrö
 • 1 pumpafrön
 • 0,75 dl kokosflingor
 • 6 – 8 medjool dadlar
 • 2 msk hampaprotein
 • 1 msk lucuma
 • 1 msk maca
 • 1 msk carob
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 1 msk kokosolja kallpressad
 • 1 – 2 msk torkade blåbär ( kung markatta )
 • flingsalt

 

Lägg samtliga ingredienser förutom blåbären i en matberedare & börja mixa, när allt har gått i hop till en massa så tillsätt blåbär & mixa ytterligare några varv!  Ta en matsked fyllning och lägg i handflatan, krama lite i fyllningen & börja göra en boll. Fortsätt på samma sätt till all massa är färdiga bollar!

Dessa är perfekta som mellanmål, före eller efter träningen!

IMG_7384

I nästa inlägg bjuder jag på Matcha-bollar!

Hej så länge // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR