Baguette så gott – dessutom vegan & glutenfritt

Baguette som är både glutenfri, vegan & tokgott! Det är  detta bröd som jag serverade till min soppa igår & det kommer jag fortsätta att servera till soppa från & med nu.

Ursprungs receptet innehåller äggvita men jag böt ut det mot no egg  och det gick hur bra som helst!

 

Baguette borde alla få njuta av

Har man celiaki så är det ingen självklarhet, men med detta recept så är man nära originalet iallafall!

IMG_7641-2

BAGUETTE ( GF+V )

 

  • 25 g jäst
  • 7 dl fingervarmt vatten
  • 1,5  msk kokossirap ( går att byta mot honung eller sirap)
  • 1,5 msk no egg + 1 msk vatten ihop vispat
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl rismjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 tsk salt

 

Lös upp jäst i vatten och blanda i kokossirap. Tillsätt olja & no egg, vispa allt ordentligt. Blanda alla torra ingredienser & häll ner i en matberedare / köksmaskin som har degkrok. Arbeta degen ordentligt i några minuter. Den ska nu jäsa övertäckt i 40 minuter. När degen har jäst färdigt så dela den i tre delar, rulla dem i lite mjöl  & forma till baguetter. Snurra dem gärna lite & lägg på en baguette plåt eller vanlig plåt. Täck över & låt vila ytterligare i 25 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°c. Om brödet ligger på en vanlig plåt så forma upp dem lite innan det är dags att sätta in dem i ugnen. Skåra sen ytan på brödet med en vass kniv. Grädda brödet i 20 – 25 minuter. Håll koll så det inte bränns!

IMG_7652

Receptet jag har använt kommer från boken: Lugn mage med gott bröd av Sofia Antonsson, Lava förlag

Här nedan kommer mina ändringar & tips!

  1. Brödet innehåller 2 st äggvitor men det böt jag ut mot no egg.
  2. Salt tillsätter jag precis i slutet av knådningen.
  3. Jag böt ut ljus sirap mot kokossirap.
  4. Jag valde att ha olivolja istället för en olja med neutral smak.
  5. Spreja rakt in i ugnen med en blomsruta när man ställer in brödet, detta för att få fin skorpa på brödet.
  6. Jag tycker att brödet är bäst dagen efter & det kan vara bra att ha i minnet om man vill ha det till en bjudning eller  till ett speciellt tillfälle!

 

Man  bestämmer ju valfritt om man vill baka med äggvita & ljus sirap, som ursprungs recept eller om man gör mina ändringar!

IMG_7638

Det är gott, riktigt gott. Enkelt att blanda & knåda ihop.

Hej så länge // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

8 Kommentarer

  1. Svara

    Ida

    januari 20, 2016

    Vad är kokossirap för något och vart köper man det?

    • Svara

      Tina

      januari 20, 2016

      Hej! Kokossirap är en sötning som kommer från kokospalmblommor!Jag köper min på goodstore, men den finns att köpa av flera märken på nätet & hälsokostbutiker.Den fungerar både till sött & salt. På kategorier hos mig hittar du mina sötningsalternativ, sök på sötning.

      Ha en fin dag // Tina

  2. Svara

    Alexandra

    januari 22, 2016

    Går det att ha något annat än on egg tror du? Är citronsyra i no egg vilket jag inte tål.

    • Svara

      Tina

      januari 22, 2016

      Hej Alexandra!
      Det går bra att använda kikärtsspad motsvarande två äggvita (Ca 4 msk ) Jag har bakat på både no egg & kikärtsspad & båda blev jättebra!
      Använder & äter man ägg så går det ju bra att ha äggvita.
      Hoppas det blir bra!

      Ha en fin Fredag // Tina

      • Svara

        Alexandra

        januari 22, 2016

        Tack för snabbt svar, ska absolut prova!

        Ha en fin fredag!
        /Alexandra

        • Svara

          Alexandra

          mars 16, 2016

          Har nu provat och brödet blev fantastiskt!! 🙂

          /Alexandra

          • Tina

            mars 18, 2016

            Hej!
            Vad roligt att det blev bra!

            Trevlig kväll // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR