Pasta Arrabiata, VEGETARISK MÅNDAG!

Pasta Arrabiata  får inleda denna Gröna Februari! En arrabiata är vegetarisk i sig & känns igen främst för att den har en viss hetta & sting från chili! Det här Måndagarna vill jag försöka visa att vegetarisk mat är både enkel & billig om man anstränger sig lite!

Bönor & linser vill jag lyfta; det är ett fantastiskt livsmedel som är billigt, mättar & bidrar med fibrer. De är nyttiga, innehåller vitaminer, mineraler & proteiner. Visst kan man behöva vänja kroppen vid ett ökat intag av baljväxter. Baljväxter ska blötläggas i rikligt med vatten , kokas i stor kastrull & saltet ska tillsättas när det återstår 10 minuter av koktiden.

Beroende på hur gamla de torkade bönorna är så kan blötläggning & koktid variera. Det går även bra att  köpa färdigkokta i tetra frpk om man känner sig  osäker på tillagningen. Inte lika ekonomiskt som att koka egna men ibland är det praktiskt & smart att ha till hands! Det är sånt man kan bunkra upp med när priset är fördelaktigt!

PASTA ARRABIATA PERFEKT EN MÅNDAG!

 

 

IMG_7846-3

En arrabiata med marinerade stora vita bönor & bakade körsbärs tomater!

Arrabiata!

 

4 portioner

 

  • 1 vitlöksolo
  • 1 – 2 röda chili frukter
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tetra krossade tomater
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk sötning ( björksocker, valfri går bra )
  • ca 1 dl vatten
  • salt & svartpeppar från kryddkvarn

 

 

Riv vitlök & skiva chilin fint, hetta upp en stekgryta med olivolja, sauterar på medium värme & tillsätt tomat puré efter några minuter. Fortsätt med äppelcidervinäger & låt tomatpurén fräsa på ett tag. Detta för att få fram en lite rundare smak.

Häll sen på tomatkross & sötning rör om. Eventuellt så tillsätt lite vatten & låt grytan puttra på i ca 20 minuter. smaka av med salt & peppra med pepparkvarn.

 

För att öka på proteinet har jag tillsatt stora vita bönor som jag marinerade i citron , olivolja, chili & persilja.

 

 Marinerade stora vita bönor

 

  • ca 200 gram kokta vita stora bönor ( tetra går bra)
  • zest från citron
  • juice från citron ca 1 1/2 msk
  • örtsalt
  • 1 cm finstrimlad röd chili
  • finstrimlad storbladiga persilja
  • 2 msk olivolja
  • smaka av med extra flint salt & peppar

Gör klart marinaden med alla ingredienser & vänd ner bönorna.

 

IMG_7865

Bakade Körsbärstomater!

 

  • 1/2 frpk med körsbärstomater halverade
  • 1 – 2 msk olivolja
  • flingsalt & peppar

Sätt ugnen på 200°c och blanda tomaterna med olja & krydda. Baka i ugnen i ca 20 minuter.

 

När allt är klart så blanda valfri kokt  pasta ( min är glutenfri  ) med den färdiga såsen & toppa med bönor, bakade tomater & cashewparmesan!

 

IMG_7856-3

Dagens recept ät glutenfritt & vegan!

 

Trevlig vegetariska dagen & skön grön inspiration önskar jag er // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

3 Kommentarer

  1. Svara

    Catrin - theVeganista

    februari 1, 2016

    Men åhh, ser ju jättegott ut!! 🙂

    • Svara

      Tina

      februari 1, 2016

      Tack på dig; Såg en fin fin sötpotstis burgare tidigare idag :))

LÄMMA EN KOMMENTAR