Adukiböna – Asiatiska biffar & mangosalsa

Adukiböna är basen i dagens recept, en böna som kanske inte är så känd för alla, därför blir det först en liten presentation av dagens böna.

 

 Adukiböna

7 gram protein per 100 gram. Hälsofördelar; förbättrar matsmältningen, stabiliserar kolesterolvärdet & minskar risken för bröstcancer.

 

Azukiböna, adzukiböna eller adukiböna………..

Adukibönor tillhör släkte ärtväxter och är en underart till vignabönan. Det är små, röda, blanka & njurformade bönor, som används ofta i det japanska och kinesiska köket, inte sällan serverad tillsammans med ris. Den används också mald i bakverk & glass i dessa länder!

Adukibönor har  mild lätt sötaktig smak, de är tacksamma att krydda & smaksätta på flera sätt. En annan fördel är att de är lättsmälta & lämplig för den med känslig mage. Bönorna mosar sig lätt & fungerar därför mycket bra till vegetariska biffar och pajer. Den Passar också  i grytor och soppor och att  grodda!

Blötlägg i  8-10 tim, byt vatten & koka i rikligt med vatten i 20  minuter.

 

Små biffar med asiatiska smaker & frisk mangosalsa

IMG_8046

Recept:

AUDIKIBIFFAR ( V+GF )

2 – 3 portioner

 

  • 300 gram kokta adukibönor
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 gullök riv i rivjärn
  • 3 tsk rostad sesamolja
  • 2 tsk rårisvinäger ( går bra med äppelcidervinäger )
  • 1/2  pressad limejuice
  • 1 rödchili frukt
  • 2 tsk tamari
  • 1/2 tsk sötning ( kokossocker)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl rårismjöl
  • 2 – 3 msk färsk hackad koriander
  • salt & svartpeppar

Mixa ihop alla ingredienser till en färs, smaka av med salt & svartpeppar, låt sen stå & svälla lite. Forma biffar modell lite mindre & vänd i sesamfrön. De ska sen stekas på varje sida i kokosolja så de får stekyta. Efterstek i ugnen på 175 °C i ca 25 minuter, vänd på dem en gång. Låt sen biffarna svalna något för att sätta sig.

 

IMG_8024

MANGOSALSA ( V + GF )

  •  2 tomater
  • 1/2 rödlök
  • 1 avokado
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 färsk mango eller motsvarande fryst
  • 1 msk rapsolja
  • saften från 1/2 lime + riv skal med ett zest järn

Börja med  mango & tomat, ta först bort innanmätet på tomaterna & skär i kuber. Hacka rödlöken fint & tärna avokado. Skiva chilin tunt & vänd ihop allt.  Droppa på oljan, limesaften, rivet limeskal & smaka av med salt & peppar.  Blanda allt & ställ kallt.

IMG_8023

 

GRÖNKÅLS SALLAD (V+GF+RAW)

 

  • Några stammar grönkål
  • 1 morot strimlad med grönsakssvarv eller osthyvel
  • 1 msk sesamfrön
  • 1/2 msk tahini
  • 1 msk rapsolja
  • lite pressad citrosaft
  • salt & peppar

 

Skölj grönkål, repa av den från stammen & slunga gärna i en sallads slunga. Se till att få bort vattnet från bladen. Strimla moroten & vispa ihop dressingen. Massera in dressingen i

grönkålen, vänd ner strimlor av morot & smaka av med salt & peppar. sist strö 1 msk sesamfrön på toppen.

IMG_8036

Blev riktigt gott & fräscht! Senare i dag kommer ett litet bonus recept gjort på adukibönan, så titta gärna in en sväng igen!

 

Detta recept är Glutenfritt & vegan.

 

 

 

Ha en fin start på veckan // Tina

 

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

4 Kommentarer

  1. Svara

    Catrin - theVeganista

    februari 9, 2016

    Var hittar du dessa underbara bönor? 🙂 🙂 Ser supergott ut!

  2. Svara

    Sylwia

    februari 12, 2016

    Fantastiskt gott med bönbiffar och söt-syrliga mangosalsan! 🙂

    • Svara

      Tina

      februari 12, 2016

      Hej!

      Ja bönor & linser är favoriten här hemma! Gör vilken gryta eller biff lite roligare!
      Snart är det Måndag igen!

      Ha en fin Helg // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR