Chokladbollar på bönor är grymt gott!

Chokladbollar på bönor, dessa på adukibönor är grymma att ha till hands. Som jag tidigare lovade så kommer det ett till recept på adukibönan. Denna gång i form av ett gott mellanmål. Dessa blir så goda och det finns ingen bismak av bönor. Jag tycker att lucuma bidrar till den goda smaken.

 

Chokladbollar finns i oändliga varianter

Bönor har seglat upp som en riktigt fin kompis till olika sorters bollar! Det tillför saftighet och konsistens. Det ger ingen bismak utan är helt enkelt en perfekt ingrediens.

Lite Historia om Lucuma!

Lucumaträdet växer i subtropiska områden i Anderna på mellan 1000 och 2400 meters höjd, främst i länderna Peru, Chile och Ecuador. De näringsrika gulgröna frukterna har använts av ursprungsbefolkningen i historisk tid. Man har hittat avbildningar av lucumafrukter på gravfynd i Peru från förcolombiansk tid.

Efterfrågan på lucuma är stor och numera odlas lucumaträdet på många platser i Sydamerika och USA.

Smaken påminner om kola, pulvret  gör sig ypperligt i en hemgjord glass,  desserter, bakverk och egengjort godis. Tillsätt i smoothie, morgongröten eller müslin. Bara pudra på & njut!

Fast den är söt så slipper man sockrets negativa effekter. Den tillför vitaminer & mineraler, med flera olika hälsofördelar.

 

IMG_8084

 

RECEPT ( V+GF)

ca 10 – 12 bollar

  • 150 g kokta adukibönor
  • 2,5 dl cashewnötter
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk raw kakaopulver
  • nypa flingsalt
  • 9 – 10 mjuka dadlar
  • 1 msk kokosnektar
  • 1 msk Lucuma pulver ( så värt för smaken )
  • 1 msk kallpressad kokosolja

 

Börja med att mixa kokosflingor & cashewnötter grovt, tillsätt bönor, mixa ytterligare några varv. Tillsätt nu resterande ingredienser & mixa tills allt går ihop. Ställ med fördel in bunken med smeten i kylen en liten stund. Hacka några msk cashewnötter & forma bollar ( 1msk / boll ) av smeten, rulla dem i nöthacket. Ställ kallt & njut som mellanmål.

IMG_8089

Smakar som den lenaste chokladtryffeln, här hemma  tar den slut i ett nafs!

IMG_8090-2

Just bollar blir så lena & fina när man tillsätter bönor i smeten. Att det ökar på fiber & protein är bara en extra bonus!

Hej så länge // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

4 Kommentarer

  1. Svara

    Linda

    februari 10, 2016

    Men ohh! Måste köpa hem denna outforskade böna och experimentera i mitt kök!
    Tack för inspirationen 🙂

    • Svara

      Tina

      februari 10, 2016

      Hej; ja det är en trevlig liten böna som passar både till mat & efterrätt / mellanmål!

      Ha en fin dag // Tina

  2. Svara

    Nellie

    februari 10, 2016

    Alltså detta måste jag testa! Har tänkt göra brownies på svarta bönor ett tag men detta lät ännu batter! Kram /Nellie

    • Svara

      Tina

      februari 10, 2016

      Hej!

      Ja den är verkligen min nya favorit till efterrätt & snacks, fungerar utmärkt! Både i japan & kina är den en ingrediens i9 glass/ efterrätt!

      Ha en fin dag, kram // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR