Blåbärscheesecake imponerar på gästerna – Raw food

Blåbärscheesecake en raw food favorit!

Känner att en blåbärscheesecake känns passande en Fredag som denna; att den är raw gör inte saken sämre! Så en god blåbärscheesecake känns inte fel alls att avrunda fredagen med.

14022015-IMG_0552

Blåbärscheesecake riktigt populär hos alla

För mig är raw food desserter alltid mitt 1:a handsval när det kommer till efterrätt eller fika. Med rätt ingredienser så stillar det behovet av det lilla extra, utan att för den skull  ge mig något dåligt. Det finns självklart sämre val av ingredienser inom raw food också. Sedan sias det  vad som får kallas raw & inte raw! Var och en måste bestämma själv var man sätter ribban. En tillagning i Torkugn på 42°C är självklart fantastisk hälsosamt för kroppen; optimalt för att bevara alla goda hälsofördelar i en råvara. Men det är ju inte praktiskt genomförbart för alla. Då tycker jag skonsam tillagning i ugn på lägsta värme, är så mycket bättre val av tillagning, än att exempelvis steka mat i en panna på spisen på för hög värme! Allt är relativt.

Nu över till själva receptet på denna Blåbärscheesecake

 

Mandel & dadlar till botten och cashewnötter, blåbär och kakaosmör till fyllning.
Blåbärspulver gav en snygg finish på toppen.

 

BLÅBÄRSCHEESECAKE (RAW+V+ GF )

Botten:

  • 200 g mandlar
  • 10 st dadlar
  • 1 msk kokosolja kallpressad
  • en nypa fling salt

 

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills det är en massa som går att hålla ihop.
Det går bra att tillsätta 1 tsk vatten eller mandelmjölk om det behövs för att få den att gå ihop.
Olja in en form som mäter 15 cm med kokosolja och
klipp ut ett bakplåtspapper som täcker botten & tryck ut mandel degen.

Fyllning:

  • 4 dl blötlagda cashewnötter
  • 40 gram kakaosmör ( smält i vattenbad på låg värme )
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 pressad citron + skal
  • 1 dl lönnsirap/agave / rissirap ( välj någon av dem som passar )
  • 4 msk kokosolja kallpressad
  • 4 dl blåbär

 

Lägg alla ingredienser, uteslut i detta skede kakaosmör & kokoaoljan, i en blender & mixa till en slät kräm.

Häll sen  ner kakaosmör & kokosolja i en tunn stråle medan maskinen går på låga varv.
Häll smeten över botten och plasta in. ställ i frysen över natten.

 

På morgonen så ställer man in tårtan i kylen för att tina långsamt.
Ca 20 minuter innan servering, ta fram tårtan & strö på en handfull blåbär på toppen av tårtan.
Om man har blåbärspulver så är det jättefint att sila tunt på toppan av tårtan! Den här är så god och omtyckt!

Receptet är glutenfritt, vegan & raw.

 

Ha det så fint // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

9 Kommentarer

  1. Svara

    Linda

    februari 21, 2016

    Slurp – så – gott!!
    Tror jag ska göra denna och bjuda på till min födelsedag 🙂
    Vad kan man ersätta kakaosmör med? Kokosolja?
    Kram

    • Svara

      Tina

      februari 23, 2016

      Kör bara på kokosolja! Grattis i förskott :)) kram

    • Svara

      Aleksandra

      juli 1, 2017

      Hej! Jag har tänkt bjuda på den här tårtan då den passar utmärkt för gäster med olika typer av matallergier. Kan man ersätta blåbär med jordgubbar? Hur mycket ska man använda då?

      • Svara

        Tina

        juli 1, 2017

        Hej! Byt ut till samma mängd färska jordgubbar så blir det bra. Trevlig helg// Tina

  2. Svara

    Wilma

    april 16, 2016

    Hej. Detta verkar supergott! Undrar om man kan byta ut cashewnötterna mot något annat? Blötlagd mandel kanske?

    • Svara

      Tina

      april 16, 2016

      Hej! Det går utmärkt att använda mandlar,behöver ligga i blöt över natten & försök dra av skalet. Behöver lite mer vätska för att bli riktigt slät. Mandlar är ju hårdare än cashew därav mer vätska & längre blötläggning.

      Fin kväll //Tina

  3. Svara

    Jenny

    maj 10, 2016

    Receptet ser Smarrigt ut! 🙂 du skriver att man ska ställa kakan i kylen för långsam tining. Hur länge då? Ställa in den på morgonen ja,,, men det beror väl på om den ska ätas till lunch eller kl 22? Så hur många timmar rekomenderar du i kylen?

    • Svara

      Tina

      maj 11, 2016

      Hej Jenny!

      Förlåt lite sent svar! Jo men efter den har tinat så står den i kylen om du/ ni inte äter upp allt på edgång:))
      Därför så kan man sätta in den i kylen några timmar innan man ska äta den. Eller så tar man fram den en 30/ 40 minuter innan och låter den stå i rumstemperatur att tina!Men efter så ska man förvara den i kylen!
      Ha det gott// Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR