Hummus – Min är den godaste i mitt tycke

Hummus blir aldrig fel! Den här är snabbt & enkel, dessutom är min i mitt tycke den godaste. Den är fluffig & len.

Ska man göra hummus på tetra eller ska man blötlägga & koka själv? Jag gör både och, ingen är dålig, men den andra kräver mer tid & tålamod.

Hummus borde alltid finnas i varje hem

Vet inget som piffar upp en måltid så kvickt som en klick hummus. Sedan kan man enkelt smaksätta den lite efter tycke & smak.

 

En älskad baljväxt, Kikärtor

En ärta som förekommer i de flesta hem; vegetarisk eller ej. 9 gram protein per 100 gram. Idag förekommer & finns tillgängligt i butiken både torkade ärtor, färdigkokta på burk/tetra & malet till mjöl. Några av hälsofördelarna med kikärtor; fiberrika, normaliserar kolesterolvärdet & minskar risken för hjärt – kärlsjukdomar.

IMG_8260

Felet många gör när de gör hummus är att de tillsätter olivoljan när man mixar. I min värld är det helt galet & ger en tung, kompakt & stabbig hummus. Det gör ingen glad alls!

IMG_8284-2

Vatten är själva hemligheten, ger den lenaste  & fluffigaste hummus man kan önska sig.

IMG_8280

 Recept:

HUMMUS ( V+ Gf )

  • 2 tetror kikärtor
  • 1 saften från en hel citron
  • 1/2 msk hela spiskumminfrön Mortla
  • 5 msk  tahini
  • max 1  vitlöksklyfta
  • ca 1 tsk salt
  • ca 2 – 2,5 dl kikärtsspad eller vatten

 

Lägg alla ingredienser i en mixer. Här använder man med fördel spadet från kikärtorna. Mortla gärna spiskummin för bäst smak annars så ta färdig malen. Vitlök är viktigt men hellre för lite än för mycket. Det blir annars en stickig icke angenäm smak. En hel pressad citron ger en frisk smak & trollar bort den lilla bismak kikärtor kan ha. Hur mycket vatten som behövs avgörs av hur stark maskin man har. Den ska gå att få slät & vara lös men krämig. Varken kompakt eller för rinnig! Smaka av med mer salt om det behövs.

 

Till servering olivolja & sumak

Nu till det som gör hummus till en fantastisk smak & matupplevelse.

Olivoljan ska vara av ytterst god kvalité & ekologisk. smaken måste vara lätt,  fruktig & fuktig. Det är på toppen man har oljan & absolut inte när man mixar. Pudra avslutningsvis på lite sumak som ger en lätt fruktig & syrlig citrus ton. Sumak som är ett litet bär används flitigt i det Libanesiska, Turkiska & arabiska köket.

IMG_8283-2

För mer inspiration på kikärtor; fantastiska maränger, hemmagjord falafel, matig paj & slutligen Kikärtsbröd i gjutpanna.

 

 

Hej så länge // Tina

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

5 Kommentarer

  1. Svara

    Sylwia

    februari 22, 2016

    I <3 hummus! haha kul att vi har samma smakpreferenser 😉 hihi
    /Sylwia

    • Svara

      Tina

      februari 23, 2016

      Ja jag märkte det också:)) Din vill jag verkligen testa; min favorit böna aduki!
      //Tina

  2. Svara

    Catrin - theVeganista.se

    februari 23, 2016

    Jag skulle kunna leva på hummus!! Det är så himla gott, jag dör!! 🙂

    • Svara

      Tina

      februari 23, 2016

      Eller hur:)) Vi har det färdigt i kylen mest hela tiden!
      // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR