Chokladmousse Peanut Cake – Vegan

Ja denna är helt enkelt en ”måste” tårta att göra. Fyllningen skiljer sig lite från vad jag brukar göra, men är försvinnande god & len. Den innehåller jordnötssmör & silken tofu. Den som inte vet skulle aldrig gissa att detta är en vegan tårta.

Att den går fort att göra & att den bara behöver stå kallt i kylen gör inte saken sämre.

 En tårta med smak av jordnöt

Vi går på receptet på en gång. Några saker först; ibland är det fräscht att byta ut nötter ( som jag vanligtvis använder i mina fyllningar) till något som är lättare & silken tofu är fantastiskt att ha i en mousse. Nötter är en råvara som kostar en del & en hel tårta baserad på nötter blir ju en slant.

IMG_8375-2

CHOKLADMOUSSE PEANUT CAKE

12 bitar / 16 cm form

BOTTEN

  • 1,5 dl mandlar
  • 1/2 dl riven kokos
  • 10 – 12  dadlar  ( Ica eko )
  • 1,5 msk raw kakao
  • 1 msk virgin kokosolja
  • Nypa flingsalt

Mixa alla ingredienser till det går ihop. Smörj en form (15 – 16 cm ) med kokosolja. Klipp ett bakplåtspapper i en form som passar botten & sätt det på plats. Tryck ut smeten i botten och platta till så det blir jämnt.

 

FYLLNING

  • 300 gram silken tofu ( 1 fpk Clearspring ) låt det rinna av ordentligt i en sil som är täckt med hushållspapper
  • 100 gram len jordnötssmör
  • 1,5 msk lönnsirap
  • 3/4 tsk vaniljpulver
  • 100 gram mörk choklad Mjölkfri vegan  (smält i ett vattenbad )
  • En nypa flingsalt

 

Lägg alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare & mixa len. skrapa ner från kanterna några gånger så allt blir blandat & mixat. Smält chokladen i ett vattenbad & låt den svalna någon minut. Häll ner den i matberedaren & mixa allt i ca 30 sekunder, så allt blandas ordentligt.

 

Häll fyllningen över botten & plasta om formen och ställ i kylen. Den ska nu stå i kylen minst 6 timmar & gärna över natten.

IMG_8374-2

TOPPING

  • En näve naturella jordnötter
  • 1- 2  msk lönnsirap
  • flingsalt
  • Kakaonibs

Rosta nötterna i en het stekpanna &vippa hela tiden så det är rörelse bland nötterna. Lägg dem sen i en kökshandduk och gnid av skalet. Det gör inget om lite skal sitter kvar. Hacka dem grovt & lägg tillbaka i stekpannan, låt plattan vara på medium. Ringla på lönnsirap, rör runt & avsluta med att strö på flingsalt.

Låt toppingen vila på ett bakplåtspapper.

När det är dags att servera så strö på nötter & kakaonibs.

IMG_8395

Den här passar att bjuda sina gäster på; vegan eller inte så gör den succé!

Jag ligger lite efter och har lite inlägg som jag ska komma upp med! Semestern var välbehövlig & gav förnyad energi.

Dagens recept är Glutenfritt, Vegan & utan vitt raffinerat socker! 

Syns i morgon // Tina

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

4 Kommentarer

  1. Svara

    Åsa

    mars 5, 2016

    Tack denna ska jag bjuda på nästa gång mina barn kommer hem ?
    Vart köper du silken
    tofu?

    • Svara

      Tina

      mars 5, 2016

      Hej!

      Silken tofu finns på vanliga ica ( oftast vi utländska maten så som asiatisk) annars asiatiska matbutiker, hälsokost eller Goodstore om du bor i Stockholm. Hoppas den smakar både för dig & barnen!

      Ha det så gott // Tina

  2. Svara

    Sylwia | Vibrant Food Stories

    mars 7, 2016

    Otroligt vacker! Och gott det låter, mina favvo smaker 😉

    • Svara

      Tina

      mars 7, 2016

      Tack Sylwia<3 den blev riktigt god!

LÄMMA EN KOMMENTAR