Tabbouleh på blomkål – Så gott & fräscht

Tabbouleh, gjort på blomkål istället för burgul är en stor favorit hos mig, mättande, krispigt & fräscht. Det gör sig både som tillbehör & som en huvudrätt. Den serveras titt som tätt hos oss. Jag hade med den till skolan som matlåda under veckan & jag tyckte det var så gott att jag faktiskt slängde ihop en till, till lördagens middag!

IMG_8472

Blomkåls tabbouleh behöver ingen bulgur

Det är min åsikt, men vad man måste tänka på när man gör på blomkål är att den inte drar till sig vätskan så som bulgur gör! Jag är ganska sparsam med dressing & sumak får träda in istället för att få upp syran. Persilja tycker jag inte heller man ska överdosera. Andra ingredienser som ingår är tomat, gurka, rödlök & mynta. Granatäpple är grymt att bryta av med. Hummus & chili rökta kikärtor gör detta grymt gott. Idag så stekte jag även zucchini skivor till.

Recept:

BLOMKÅLS TABBOULEH ( Raw + V + GF )

 

  • 1/2 huvud blomkål
  • 3 tomater
  • halv gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1 1/2 dl hackad storbladig persilja
  • 1 msk hackad mynta

 

DRESSING ( V )

 

  • 1/2 citron + rivet skal från
  • 1 msk olivolja
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • flingsalt

Utöver det ca 1/2 granatäpple, mynta & sumak.

 

Börja med att göra tabbouleh. Mixa / pulsa blomkålsbuketter i en matberedare tills det är som gryn. Här får det verkligen inte gå för fort, så det blir mos istället. Lägg grynen i en kökshandduk & pressa ur så mycket vätska som det går. Flytta över grynen till en bunke. Skölj & slunga persiljan i en sallads slunga. Hacka den smått. Skär bort kärnhuset i både tomaterna & gurkan. Skär dem i småbitar, hacka rödlök & blanda ner allt i blomkålsgrynen. Krydda med peppar, örtsalt & flingsalt.Riv skalet från citronen,  pressa på citronsaft, häll på olivolja. Blanda allt. Toppa med sumak, granatäpple & extra mynta.

Tabbouleh IMG_8479

 

KIKÄRTOR:

  • en tetra kikärtor, skölj & torka av
  • ca 1 tsk  rökig paprika chipotle
  • 1 tsk äppelcidervinäger eller tamari
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 – 3 krm cayanne peppar
  • flingsalt
  • peppar
  • 1 msk kokosolja
  •   krydda med timjan  eller oregano

 

Hetta upp kokosolja & lägg ner kikärtor i pannan. På med pressad vitlök & kryddor, rör hela tiden. Mot slutet när kikärtorna rostat klart, smaka av med fling salt & peppar.

IMG_8465

Zucchini skiva, salta & lägg skivorna i ett durkslag. Låt dem saltas ur i ca 30 minuter. Torka av & stek dem på båda sidor i kokosolja eller valfri olja . På med lite vitlök, timjan, salt & peppar. Hummus är min godaste & ett måste. Lite picklad rödlök & skivad avokado bryter av fint.

Lägg bladgrönt / spenat på serveringsfatet innan man lägger upp resten. Servera med valfritt bröd.

Receptet är Glutenfritt, vegan. Tabbouleh är helt raw.

 

Hoppas ni har en fin Söndag // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

5 Kommentarer

  1. Svara

    Linnea Aurora

    mars 15, 2016

    Vad gott det ser ut! Måste verkligen prova detta!

    • Svara

      Tina

      mars 15, 2016

      Hej! Det är verkligen gott & fräscht!
      Ha en fin kväll// Tina

  2. Svara

    Alva

    juli 21, 2016

    Hejhej! Det här låter supergott, måste prova! Hur många personer/portioner skulle du säga att tabboulehen passar till? Kram!

    • Svara

      Tina

      juli 21, 2016

      Hej!

      Ett halvt blomkålshuvud räcker till ca 3 – 4 portioner! Öka på resterande ingredienser om du vill ha mer volym.
      Den är verkligen god & är jätte trevlig att bjuda på!

      Ha en fin dag// Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR