Bovete granola med smak av morot – raw food!

Bovete granola, raw dessutom, stor favorit här hemma till frukost. Jag äter den oftast med smoothie, soya yoghurt eller mandelmjölk.

 

Bovete i en fräsch & krispig granola

Här har jag torkad bitar av morot för variera innehållet i min granola. Morot är en sådan grönsak som passar ypperligt i rätter som är matiga, men också i söta rätter, som i dagens granola.

IMG_8525-2

Recept:

BOVETE GRANOLA (Raw +GF )

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 3 dl helt bovete
  • 1 dl ljusa linfrön

Blötlägg bovete & hasselnötter i två separata skålar med rikligt med vatten. Lägg en dl linfrö i 2 dl vatten. Förslagsvis över natten eller i minst 6 timmar.

Dagen efter sköljer man ordentligt nötter & bovete. linfrön ska inte sköljas utan fungerar som bindemedel i granolan.

Smaksättning det viktiga i en granola

En granola ska ha smak för att förhöja hela smakupplevelsen.

MIN SMAKSÄTTNING:

 

  • 3 msk lönnsirap
  • 1 msk kokosolja virgin kallpressad
  • 1 1/2 msk kanel
  • 2 tsk riven muskot
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl riven kokos
  • flingsalt

 

Lägg sköljd bovete & hasselnötter i en matberedare & sätt maskinen på puls, det sak bara gå sönder och inte bli slät. Lägg i linfrö/ vatten blandningen, smaksättning & pulsa några varv till. Rör i kokosflingor. Rör runt blandningen ordentligt med en slickepott. Bred sen ut allt på två torkbrickor täckta med teflexpapper. granolan ska stå i torkugn i ca 12 timma på 42°C. Efter halva tiden vänder man på plattorna.Låt de gärna ligga direkt på torkbrickan då. När den är helt torr & crunchig bryt den i bitar & lägg i en glasburk med tätslutande lock.

 

RAW MOROTS TOPPING

 

  • 1 st normalstor morot eller 2 mindre
  • 1 msk smält kallpressad kokosolja ( varsamt i vattenbad)
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk kanel malen
  • 1 tsk muskotnöt malen
  • 1/2 tsk ingefära malen
  • flingsalt

 

Skär morot i små kuber 1/2 cm x 1/2 cm. blanda marinaden och massera in i morötterna. Lägg allt på teflexpapper på en torkbricka. De ska nu stå inne i ca 12 timmar i torkugn på 42°C. Alternativt 50°C i vanlig ugn med luckan på glänt!

Mina morotsbitar förvarar jag i en glasburk med tätslutande lock i kylskåpet. De går åt på några dagar & är fantastiskt gott att toppa en granola med.

 

Man kan givetvis toppa granolan med vad man har hemma & känner för! Men god är den & jag hoppas ni testar den!

Recept på bovete granola & morots topping är vegan, glutenfritt & raw food!

Hoppas ni har en bra vecka // Tina

 

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR