Tzay souvlaki med ungsrostade grönsaker

Tzay är ett vegetariskt alternativ till kött, det har under hösten nylanseras med nya fräscha förpackningar & är glutenfria, vilket jag faktiskt missat tidigare. Jag har i jobbet testat Tzay men aldrig tillagat det själv. Eftersom jag har trott att det innehåller gluten & jag oftast väljer mat & råvaror utifrån om de innehåller gluten eller inte. Men nu när jag vet att det är glutenfritt kändes det kul att testa.

Ingredienser i Tzay naturella soja stripes!
Vatten, sojaproteinpulver, sojabönmjöl, sojabönolja, potatismjöl, salt, svartpepparextrakt, majsmjöl.

 

Souvlaki är en Grekisk ”nationalrätt” som är lättlagad

Min souvlaki är dessutom helt vegansk, hur bra är inte det! Dessutom är det ju Earth hour i dag så vad kan passa bättre! Souvlaki är ju egentligen mat på spett, man får bortse från att de aldrig satt på ett spett & njuta av smaken istället!

Souvlaki = mat på spett….

IMG_8544

Recept:

 

UGNSROSTADE GRÖNSAKER ( V )

  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 4 – 5 potatisar
  • 1- 2 klyftor vitlök pressade
  • torkad oregano
  • röd söt paprika pulver
  •  2 msk olivolja
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • peppar

Börja med att tvätta alla grönsaker & skär potatis & zucchini i 1/2 cm breda skivor. skär sen rödlök i klyftor & paprika i passande bitar. Krydda, stänk på äppelcidervinäger & massera in oljan. salta & peppra. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper & sätt in i ugnen på 175°c i 30 – 35 minuter.

TZATZIKI ( V )

  • 1, 5 dl soja yogurt
  • 1/2 gurka
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 – 2 msk god olivolja
  • salt & peppar
  • mynta

Riv gurkan grovt & lägg i en sil, salta & låt stå så i ca 20 minuter. Krama ur så mycket vätska som det går efter ca 20 minuter. Blanda yoghurt med kryddor, smaka av med salt & peppar. Citron & äppelcidervinäger trollar bort soja smaken & ger en frisk syra. Innan servering blanda ner lite fin hackad mynta.IMG_8542

TZAY  SOUVLAKI (V + GF )

  • 1 frp tinad Tzay ( ca 2, 5 portioner )
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 eller 3 vitlöksklyftor
  • citron zest + pressad citron 1 – 2 msk
  • 2 – 3 msk olivolja
  • 1 tsk paprika pulver ( gärna en som har lite hetta)
  • salt & peppar

Blanda marinad & vänd runt Tzay, låt det  gärna ligga någon timme i marinad. stek sen i medelvärme i en stekpanna.

Jag rostade även några tomater delade på mitten i ugnen tills det mjuknat & fått färg. Häll på lite olja, salta & peppar. 200°c i ca 20 minuter.

IMG_8538 IMG_8551

IMG_8554

 

Detta recept är vegan & glutenfritt!

Som jag tidigare sa så är det ju Earth hour idag & jag har något gott på gång! Om jag hinner så lägger jag upp det på bloggen! Annars så lägger jag upp det imorgon! Vad gör ni för gott idag?

 

 

Jag tycker att Tzay definitivt är ett bra vego alternativ. Det är tacksamt att krydda & går fort att laga till.

Ha en fin kväll // Tina

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Kommentarer

  1. Svara

    Annie - lättlagat vegokäk

    mars 23, 2016

    Tack för din länk! Jag inspireras SÅ mycket av dig också! Håller på och sammanställer ett mastodontinlägg med alla jag följer <3

    • Svara

      Tina

      mars 24, 2016

      Hej Annie!

      Du är en skön frisk fläkt i vegoBlogg sfären<3

      Ha en fin Skärtorsdag // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR