Färsbullar är mitt middagstips

 Färsbullar med hirs som gott middagstips! Här finns något för alla, gryta, bollar sallad & quinoa.

Grytan i sig passar ju att äta enbart med hirs & en god sallad. Den som äter bullarna kan utesluta hirs, istället välja sallad & gryta.

Med andra ord gick det variera & mätta flera. Hos oss är det Påsklov, när det är lov & vi är hemma så äter vi ett större huvudmål mitt på dagen istället. Hur gör ni, när alla är hemma & det är lov?

Det har varit tyst här under veckan av just den anledningen; påsklov & fullt upp med familjen. Det är väl så det ska vara på lov, att ägna tid med familjen när alla är lediga.

 

Färsbullar med värmande gryta, den perfekta maten

Eller vad säger ni?

Godaste grytan om jag får säga det själv; svarta bönor, pumpa & kokosmjölk med smak av curry!

IMG_8627-3

PUMPA & BÖNGRYTA ( V+GF )

  • 1/2 pumpa
  • 1 kokosmjölk, kung markatta
  • 1 tetra krossade tomater, Ica eko
  • 1 tetra svartabönor avrunna
  • 2 – 3 lökar från knipplök, även kallad ”piplök”
  • 1 vitlöksolo
  • 1 gul & röd spetsparika
  • eventuellt någon nypa chiliflingor ( jag har det)
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk pipri-piri sås
  • 1- 2 tsk paprika pulver
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 1 msk curry
  • 1 msk Renée Voltaire Hej Bombay lantbuljong

Skär alla grönsaker i bitar & hacka röd chilifrukt fint. Dela knipplöken i halvmånar & skär paprikan i ringar. Skär pumpan på mitten, ena halvan Skalar man & gör i jämnstora bitar ( ca 2×2 cm) som ska vara till grytan. Den andra halvan av pumpan kan man ugnsrosta och mixa till puré, låt den svalna & förvara i kylen i tätsluten burk. Låt lök, vitlök & chili bli mjuk i olja ( raps eller kokosolja) & pudra på curry. Rör och häll sen på äppelcidervinäger som får ånga av. Häll på tomatkross, rör om igen och tillsätt kokosolja. Ha i resterande kryddor, lantbuljong, avrunna bönor & paprika. Låt detta koka på medelvärme på spisen i ca 10 – 12 minuter & tillsätt pumpan som är skuren i bitar. Nu ska grytan sjuda tills pumpan är mjuk men med tuggmotstånd, passa så den inte kokar sönder. Smaka av med salt & peppar.

 

EXTRA TILLBEHÖR

  • Bladpersilja
  • rostade pumpakärnor
  • Fin strimlad stjälkselleri

Vill man förstärka smakerna ytterligare så kan man ha lite saft från lime /rivet skal &  koriander som extra topping.

IMG_8631-2

FÄRSBULLAR MED HIRS ( V+ GF )

 

300 gram sojafärs*

  • 1,5 dl kokt hirs ( naturligt glutenfritt)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gullök
  • 1 chiaägg ( 1,5 msk chia + 3 msk vatten)
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1/2 msk tamari
  • 1 tsk paprikapulver eller öka efter smak
  • cayennepeppar
  • nymalen muskotnöt efter smak
  • 1 msk lantbuljong
  • salt & svartpeppar
  • fin hackad persilja

Hacka lök & riv vitlök som får mjukna i stekpannan på medelvärme. Häll på sojafärs. Rör hela tiden & blanda ner tamari, lantbuljong, paprikapulver, Cayennepeppar & riv på muskotnöt. Flytta över färsen till en bunke & lägg i kokt hirs, chiaägg, potatismjöl & fiberhusk. Blanda färsen, tillsätt hackad persilja & smaka av med salt & peppar.

Denna färs kan man smaksätta med olika örter & kryddor  efter smak & tycke!

När färsen är klar så kan man låta den stå att svälla lite innan man gör bullar. Använd ett matskeds mått med runt mått & skopa upp lite färs lägg i handen & forma till en boll.  Lägg bollarna efterhand du gör dem på ett ugnsplåt som är klädd med bakpapper. Det blir en hel plåt bollar. Grädda dem på 200°C i ca 25 minuter, vänd någon gång på dem.

 

* jag använder kung markattas sojafärs som jag förkokar & låter rinna av ordentligt i en trådsil innan jag tillsätter den i stekpannana.

IMG_8621

Hirs var dagens gryn & är ett jättebra om man vill införa lite mer glutenfria alternativ till familjen. Det har en god & mild smak som påminner både om couscous & bulgur.

HIRS

Hirs är ett av våra äldsta sädesslag. Det är rikt på mineraler;  B.la fosfor, zink, järn och vitamin B6. Det är naturligt glutenfritt och har många användningsområden. Jag använder det som fyllnad i vegetariska biffar, som variation till ris & pasta, i en  soppa eller gratäng. Prova att koka gröt på hirs istället för havregrynsgröt emellanåt!

Koka hirs enligt anvisning på förpackningen.

Jag har med andra ord haft hirs i mina bollar & som gryn vid sidan av till den som vill.

IMG_8626-6

Det var länge sedan jag gjorde någon ny raw food kaka, är nog det jag tänkte göra idag!

 

Dagens måltid så är glutenfri & vegan.

// Tina

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

LÄMMA EN KOMMENTAR