Miniburgare – Grilla gott & snabbt

Miniburgare med goda tillbehör låter ju hur gott som helst. Grilla lär nog de flesta pyssla med dessa dagar. Vissa av oss är lediga & solen kom passande på besök.

 

Miniburgare passar perfekt på grillen

Det här lediga dagarna gör verkligen gott! Man får lite extra energi boost!

Man njuter till att börja med maximalt av det fantastiska vädret, jag har hunnit rensa, städa & torka ur alla garderober. Varit fram & tillbaka till Ikea. För mig betyder ljus & värme så mycket mer energi, allt som borde ha blivit gjort blir nu gjort!

Det känns verkligen härligt att tända grillen & lägga på några fina burgare. Jag valde att att göra den som  ” snabb mat ” Att den inte skulle vara tidskrävande. Med mindre tid i köket för att få vistas ute så mycket som möjligt & göra annat.

Mina miniburgare & tillbehör är glutenfria & vegan.

Miniburgare med BBQ chilisås, picklad silverlök & rostad grönkål

Hur gott som helst & fräscht. Jag förberedde,  gjorde både BBQ chilisåsen & burgaren på morgonen för att sedan grilla på dem när det var dags att äta. Smidigt på alla vis.

IMG_8926 Miniburgare - Grilla gott & snabbt

Recept:

MINI BURGARE (VG + GF )

Ca 12 små eller 6 större

Sätt ugnen på 200°C

  • 300 g sojafärs
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksolo
  • 1 chia ägg*
  • 1 msk lantbuljong
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk tamari
  • 1/2 tsk rökarom
  • chipotle pulver 1/2 tsk – 1 tsk
  • paprikapulver 1 tsk
  • cayennepeppar 1/2 tsk eller mindre
  • Herb de Provence 1 tsk
  • timjan 1/2 tsk
  • 1/2 dl rårismjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 4 msk vatten
  • salt & svartpeppar

Utöver det så behöver man en bbq sås på flaska; jag har använt Kung Markattas BBQ sås

Börja med att göra *chiaägg (1 msk chia frön blandas med 3 msk vatten som får stå & svälla i 15 minuter ) Skala och hacka lök & vitlök, sauterar på medium värme i kokosolja. Tillsätt färsen, rör om så att färs & lök hela tiden är i rörelse. Ta ett par varv med pepparkvarn.

Tillsätt efterhand äppelcidervinäger, tamari, lantbuljong & resterande kryddor. Ställ färsen att svalna något. Smaka av styrkan & reglera efter vad man föredrar; lite hetare eller mildare.

Flytta över färsen till en matberedare & tillsätt rårismjöl, chiaägg & fiberhusk. Pulsa några varv. Smaka av med salt & peppar. Ställ färsen i en bunke & tillsätt 4 msk vatten blanda färsen smidig.

Forma burgare

Gör sen 12 lika stora bollar & forma till små mini burgare. Blanda ca 2 msk bbq sås med 1 msk rapsolja, pensla burgarna på båda sidor & lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. stek i ugnen i ca 20-25 minuter, vänd efter halva tiden.

IMG_8925 Miniburgare - Grilla gott & snabbt

BBQ sås ett måste

CHILI BBQ SÅS PÅ RÖDA LINSER ( V + GF )

 

  • 1,5 dl torra röda linser
  • 1 burk krossade tomater ( kung markatta) Låt snabbt rinna av i en trådsil.
  • 1 gullök
  • 1 vitlök solo
  • lantbuljong
  • några nypor  herbs de Provence
  • någon nypa timjan
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk kokossocker
  • ca 1 tsk paprika pulver
  • ca 1-2  krm cayannepulver
  • 1/2 tsk eller mer chipotle pulver
  • 3 – 4 msk kung Markattas eller liknande bbq sås
  • saften av 1 lime
  • färsk oregano
  • salt & peppar

Såsen är mättande & mejerifri men har ändå en krämig textur pgr av linserna. Skölj & koka linserna i 4 dl vatten i 10 minuter. Ställ åt sidan. Sauterar lök & vitlök i kokosolja, tillsätt tomatkross ( häll dem först snabbt genom en trådsil för att minska på vätskan ) & vänd ner linserna. Ha i kryddor ( ej BBQ sås, lime & oregano) rör om, låt såsen sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt ca 4 msk bbq sås, rör & låt sjuda några minuter till. Smaka av med lime, oregano & salt/ peppar. Låt den svalan & mixa den sen i en mixer. ställ kallt till servering.

 

Det går utmärkt att göra sin egen BBQ sås, men här har jag valt att använda kung markattas färdiga BBQ sås. Det för att spara tid & den innehåller bar ingredienser.

Såsen blev fantastiskt god.

 

IMG_8923-2

EXTRA TILLBEHÖR

  • rostad grönkål.
  • snabb picklad silverlök
  • grillad persika i skivor
  • groddar
  • gem sallad

 

För grönkål; skölj & repa bladen från stammen. Slunga gärna i en salladsslunga, marinera i citron & olivolja. Massera in olja/ citron. Krydda med salt & peppar.

Rosta på 150°C i ugnen & passa hela tiden. De är klara när de är krispiga.

Picklad silverlök; Skiva på en mandolin eller liknande löken tunt & blanda en ” lag”  på 1 1/2 msk äppelcidervinäger, 1/2 tsk ättika & 1 msk rissirap ( eller valfri sötning honung, agave) lite salt & chiliflingor.

Massera försiktigt löken med lagen, plasta in & ställ kallt. Håller något dygn i kylskåpet.

Grillad persika; Dela persikan, kärna ur & skiva i skivor. Pensla med olivolja & grilla på båda sidor.

IMG_8939

Färsen håller ihop perfekt utan att bli torr & tråkig. Grilla dem ute på båda sidor i någon minut eller stek på dem i grillpannan.

IMG_8930

Ut och njut, grilla gott & smart!

 

Jag har en smarrig passande efterrätt jag återkommer med……..

 

Hej så länge // Tina

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

LÄMMA EN KOMMENTAR