Kombucha – ny bok om jäst & bakterier

Kambucha har kommit att bli min favorit dryck som jag dricker flera gånger i veckan! Smaken tilltalar mig & dess nyttoefekter lockar. Det kan verka krångligare & svårare än det är att göra sin egen kombucha! Men faktiskt så är det ganska enkelt & spännande!

 

Kombucha är min last

Vad är det då för dryck?

Kombucha är grönt eller svart te som man tillsätter socker & en bakteriekultur. Den ska sedan  stå att fermentera i lugn & ro, till en syrlig & lite sträv dryck med vuxen smak. Ett ypperligt gott alternativ för den som vill ha alkoholfritt! Den har inte oväntat seglat upp och blivit en av de hetaste dryckerna just nu.

Vad är det för bakteriekultur man tillsätter för att få till  fermenteringen?

Huvudrollen för processen är en Scoby – symbiotic culture of bacteria & yeast, eller ett andra namn – Kombucha mamman.  Scoby förökar sig snabbt & ger ifrån sig bäbisar.

Mellan brygderna förvarar man sin scoby med några dl dryck i en burk med lock  i kylen.

IMG_9111-Redigera

Denna 1:a Batch smaksatte jag med blåbär

Blåbär gav drycken karaktär & känns som ett fullgott alternativ till måltidsdryck när man av olika anledningar vill ha alkoholfri dryck.

IMG_9127

Recept kommer från årets ” måste” bok

Åh vad jag älskar denna bok, är så glad att Jenny Neikell gett oss möjlighet att ta del av hennes fantastiska kunskap! Den är som en skattkista full av skatter, för alla oss som vill lära sig allt om;  Fermentera, mat med jäst, mögel & bakterier.

 

KOMBUCHA

 

Svårighetsgrad: medel

ca 1 liter

  • 3+6 dl vatten
  • 2 påsar ekologiskt grönt eller svart naturellt te
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl färdig kombucha dryck ( följer med när man köper eller får sin scoby)
  • 1 scoby
  • glasburk minst 1,5 liter

 

Börja med att koka upp 3 dl vatten. Häll vattnet i burken & tillsätt tepåsarna. Låt teet dra i minst 10 minuter.

Ta ur tepåsarna & häll i sockret, rör om så att det löser sig.

Fyll på med 6 dl kallt rent vatten. Kontrollera att teet håller max 25°C & häll sedan i den färdiga kombuchadrycken & lägg i Scobyn.

Täck burken med ett tygstycke& fäst med ett gummiband så inga flugor eller skräp kan komma in. Ställ burken i rumstemperatur, den får inte stå i direkt solljus.

Kombuchan ska nu fermenteras i 1 – 2 veckor. Smaka av drycken då & då med ett sugrör. Avbryt fermenteringen när smaken är bra & angenäm. Ju längre den får stå , desto mer vinäger-syrlig blir den.

Ta bort scobyn & den baby som eventuellt har bildats på ytan, spara båda i en ren burk med kombuchadryck som täcker båda.

Sila nu kombuchan, vill man behålla en naturell smak så ställer man den på kylning nu.

Smaksätta:

Är nästa steg & blir en andra fermentering som gör att drycken blir kolsyrad.

När drycken är silad och upphälld i en ren burk så tillsätter man 100 g krossade bär eller frukt per 1 liter dryck. Täck över burken igen med tyg & gummiband.

Låt den nu fermentera i rumstemperatur 1 – 2 dygn. Sila av smaksättningen & häll upp i en ren petflaska. Kyl drycken innan servering.

IMG_9118

Tips på vägen

  • Rena fingrar innan man hanterar Scobyn
  • Låt gärna kombuchan i en inledande fas ( 1:a dygnet av fermenteringen) stå i skåpet ovan kylskåpet.
  • Sockret äts upp av fermenteringen & är inget man behöver oroa sig för.
  • Spar alltid lite av drycken till Scobyn för att förvara i kylen till nästa tillfälle.
  • smaksätt med bär,  frukt & kryddor.
  • går att köpa på nätet eller så har man en snäll vän som bjuder på en baby.

Scobyn är ingen svamp

som den oftast omnämns, det är en fast massa av cellulosa  som ättiksyrabakterier producerar under fermenteringen.

Kombucha fakta är även den hämtad från boken

 

Våga testa att göra egen kumbucha.

Nu njuter vi av dagen// Tina

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

LÄMMA EN KOMMENTAR