Jordgubbar är tema för Månadens gröna i juni

Jordgubbar marinerade i lime & mjölkchokladganache

Jordgubbar hör sommaren till & framför allt till midsommar så äts det otroliga mängder av denna underbara lilla pärla! Månadens gröna i juni har ju inte helt oväntat denna lilla gubbe som tema.

Själv älskar jag detta bär med sin friska sötma & fräschör. Självklart föredrar jag de Svenska!  Jag passar på att äta så mycket färska som det bara är möjligt under denna tid på året. På vintern är man hänvisad till de i frysdisken & gör att användandet av dem då är mer begränsat.

IMG_9262-2

Mjölkchokladganache raw tappning

Hur låter det? Här hemma fick det full pott & gick åt i ett nafs! Vad som gör den vinnande är att den känns lätt & fräsch. För mig är den en given midsommar dessert!

IMG_9243

JORDGUBBAR MARINERADE I LIME & MJÖLKCHOKLADGANACHE ( V+RAW+GF )

4 – 5 portioner

  • 3 dl cashewnötter blötlagda i 4 timmar
  • 40 gram kakaosmör smält försiktigt i ett vattenbad
  • 1/2 dl rissirap
  • 1/2 dl lucuma
  • 3msk  kokosolja smält försiktigt i ett vattenbad
  • 1 1/2 msk citronsaft
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 tsk kakaopulver
  • 1 msk solroslecitin ( går att utesluta, ger krämighet & fyllighet )
  • några nypor flingsalt ( saltet är viktigt )
  • 1 dl vatten

 

Börja med att mäta upp & lägg alla ingredienser förutom kakaosmör & kokosolja i en blender/ mixer. Mixa slät, mixern kan behöva jobba ett tag, skrapa ner några gånger på sidorna av mixkannan med en slickepott. Tillsätt kakaosmör / kokosolja, sänk hastigheten på maskinen & mixa klart. Det är färdigt när smeten är helt slät. Häll smeten i en spritspåse & spritsa i portionsglas. Ställ kallt i några timmar eller över natten. Ta fram dem 20 minuter innan servering i rumstemperatur.

 

Limemarinerade jordgubbar!

 

  • 200 gram jordgubbar
  • rivet skal från 2 lime
  • saft från 1/2 lime
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rissirap

Skölj, noppa & skär jordgubbar i bitar, ställ åt sidan. Riv skalet från två lime, blanda med saft från 1/2 lime & 2 msk citronjuice. Blanda slutligen i rissirap & rör tills marinaden är helt blandad. Vänd  runt marinaden i jordgubbarna & ställ kallt till servering.

 

Lägg på marinerade jordgubbar & toppa med citron zest & mynta. ÄT OCH NJUT!

IMG_9252-2

Ja detta är alltså mitt bidrag till MÅNADENS GRÖNA & om du sitter inne på ett favorit recept med jordgubbar så tycker jag att du ska dela med dig av det! Det gör du genom att gå in hos månadens värd  Polichinelle & i kommentarsfältet lämnar du en kommentar & länkar till ditt recept! Det går också bra att tagga ditt bidrag på Instagram med #månadensgröna & @manadensgrona. Senast den 25/6 måste man lämna sitt bidrag för att vara med!

 

Nu hoppas jag hänger på & hjälper till att skapa ett grym bank med  vegetariska recept på Månadens gröna!

Regnet slår i backen & vår ”bästa” granne har partytält på tomten för att fira jämnt födelsedagsfirande! Hoppas hoppas vädret blir bättre under dagen.

Ha en fin helg // Tina

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

7 Kommentarer

  1. Svara

    Annie - lättlagat vegokäk

    juni 18, 2016

    Superfint bidrag Tina!

    • Svara

      Tina

      juni 18, 2016

      Jätte tack Annie<3

  2. Svara

    Sylwia | Vibrant Food Stories

    juni 20, 2016

    Fantastiskt recept! Och vilka vackra bilder också!!! 🙂

    • Svara

      Tina

      juni 20, 2016

      Men så glad jag blir Sylwia!
      Ser så framemot ditt bidrag;))

      Ha en fin dag // Tina

  3. Svara

    Elin

    juni 21, 2016

    Hej undrar över lukuma vart får man tag i de eller går det byta ut mot något annat?=)

LÄMMA EN KOMMENTAR