Frozen matcha cake med ett lager choklad

Frozen matcha cake eller en kaka av matcha direkt från frysen…. Åh det är verkligen en favorit ingrediens hos mig, matcha alltså. Har ni fallit för matcha eller är det en ingrediens ni ännu inte hunnit bekanta er med? För mig lockar färgen & smaken. Smaken kan vara bitter & tråkig om man överdoserar eller köper matcha av sämre kvalitét. Men i rätt mängd & i balans med en mindre dos sötning, kan den vara ljuvligt god.

Frozen matcha cake med ett lager choklad

Frozen matcha cake så elegant gott

Ja jag säger elegant, eftersom jag börjar bli kompis med det magiska gröna pulvret. Jag har så pass bra koll, så  jag tycker att jag har hittat balansen mellan teet & sötningen perfekt. Hoppas ni inte tycker min matcha mania är för mycken eller tråkar ut er. Men ibland hittar man en ingrediens som återkommer om & om igen. Det är nog så för mig & matcha.

 

Hur låter det här annars; matcha, pistagenötter, mandlar & kardemumma! Gott eller hur?

Några saker på vägen

Om man har en slö maskin som inte vill eller orkar mixa ordentligt, byt istället mandlar mot cashewnötter. Mandlar är hårda även efter blötläggning medan cashewnötter är tacksamma att mixa efter blötläggning. Om det är något jag verkligen tycker är av vikt, när man gör raw food fyllningar på nötter, så är det att få fyllningen slät & jämn. Det är min åsikt och sen väljer man själv vad man sätter ribban, hur snyggt man vill att det ska se ut eller tillgång på maskin osv.

Recept:

FROZEN MATCHA CAKE MED ETT LAGER CHOKLAD( V+GF+Raw)

8 portioner

Botten

  • 2 dl pistagenötter
  • 1 dl mandlar
  • 1 msk kokosolja kallpressad
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 10 mjuka dadlar
  • nypa flingsalt

Mixa alla ingredienser tills det håller ihop. Smörj en form som mäter ca 15 x 15 cm med kokosolja & sätt ett bakplåtspapper ( klipp ut till 18×18 cm ) i botten

 

 

Fyllning

  • 3 dl mandlar ( blötlagda över natten)
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 tsk matchapulver
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3,5 dl mandelmjölk
  • 4 msk kokossocker
  • 4 st mjuka dadlar
  • 4 msk kallpressad kokosolja varsamt smält i vattenbad.
  • nypa flingsalt

Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en matberedare eller mixer & mixa slät. Här har man mandlar eller cashewnötter beroende på hur stark maskinen är. Tillsätt sen smält kokosolja & mixa klart.

Häll fyllningen över botten & ställ i frysen över natten. Ta fram kakan och förbered chokladtoppingen.

 

Choklad som topping

  • 40 gram kakaosmör
  • 15 gram raw kakaopulver
  • 2 msk rissirap alternativ
  • nypa flingsalt

Börja med att smälta kakosmör i vattenbad på låg värme. Rör sen i kakaopulver & sötning. Rör tills det har blandats ordentligt.

Utöver chokladtopping så behövs en näve pistagenötter till topping.

 

Häll chokladtoppingen över kakan & strössla på med hackade pistagenötter!

Den här äter man lätt fryst eller kylskåpskall.

 

Rengn och rusk, Sugen på lite läsning med en av våra främsta entreprenörer.

 

IMG_8656

Mera matcha cake med smak av lime!

 

 

 

 

namnlöst-9612

Maca är en annan favorit smaksättning hos mig!

Maca tryfflar med choklad!

 

 

 

namnlöst-0594Nicecream med maca & jordnötssmör !

 

 

 

 

Imorgon Söndag, presenteras vinnaren av Risenta tävlingen

Tävlingen är avslutad

Önskar er en fin fortsatt helg// Tina

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

2 Kommentarer

  1. Svara

    Sylwia | Vibrant Food Stories

    juli 30, 2016

    Så gott med alla dessa smakkombinationer det låter! Har själv inte testat några deserter med matcha utan dricker det oftast, men.. en matcha glass / nicecream har jag funderat på smaka 😉

    • Svara

      Tina

      juli 30, 2016

      Hej Fina Sylwia!

      Åh då måste du testa min matcha nicecream i senaste nr av GF glutenfri matglädje;))

      Så fort jag kommer hem & har tillgång till hirs ska jag göra din raffaelo kaka<3<3<3

      Kram

LÄMMA EN KOMMENTAR