Glassar som får avrunda min sommar

Glassar har jag lovordat ett antal gånger denna säsong, så även denna gång! Dessa godingar har jag gjort till GF-Glutenfri matglädje! Det fanns att ta del av i deras sommar numer nr 2, som kom 1 juni. Sommaren lider mot sitt slut och jag tänkte att jag måste ju även dela dem här med er, mina läsare som kanske ännu inte hittat till magasinet.

Glassar & mycket annat gott

Glassar som dessa och annat gott inom raw food brukar jag dela med mig på Gf- glutenfri matglädje. Vi håller som mest på med kommande höst numer. Mer info kommer!

 

Först behövs en bas för att göra min glass

Basen lägger man i frysen och använder vid behov.

 

GRUNDRECEPT FÖR RAWGLASS (V+GF+Raw)

Ger 2 formar för iskuber

Gör egen mandelmjölk
2 dl mandlar blötlagda i minst 6h
4 dl vatten
nypa flingsalt
Skölj mandlarna noga efter att de blötlagts och lägg i en mixer tillsammans med vatten och flingsalt. Mixa mjölken och sila mjölken i en nötpåse eller liknande.
Häll mjölken i en form för is och frys in. Mjölken får en tjockare konsistens.
Mandelpulpan dvs. den rest som blir kvar när man gör mjölk går utmärkt att använda i vegetariska biffar eller raw mellanmåls bollar. Obs gör gärna en större mängd grundrecept. Bananer & mandelmjölk kuber kan ligga färdigt i frysen.

 

GLASS + VALFRI SMAKSÄTTNING NEDAN

1-2 portioner

  • 1, 5  – 2 frysta välmogen banan
  • 4 kuber fryst mandelmjölk

Skiva bananer & lägg i en fryspåse &  frys in mandelmjölk i kuber & bananer minst 8 timmar.

Redo för glass, ta bananer, mandelkuber & tillsätt valfri smaksättning nedan. Mixa & följ instruktioner nedan.

 

IMG_8786-Redigera

 

LUCUMA- OCH JORDNÖTSGLASS (V+GF+Raw)

2 – 3 portioner

  • 1 sats grundrecept för rawglass
  • 2 msk jordnötssmör, Urtekrams crunchy för smakens skull, dock ej raw, annars ta en orostad
  • 1 msk lucumapulver
  • en nypa flingsalt
  • 1+1 msk kakaonibs

 

 

Ta fram ingredienserna till grundsatsen för glass och låt tina i rumstemperatur i ca 10 minuter. Mixa grundsatsen för glass tillsammans med 1 msk jordnötssmör, lucuma och flingsalt, fluffigt.
Tillsätt kakaonibs och 1⁄2 msk jordnötssmör och pulsmixa ihop glassen så att bitarna blandas i.

IMG_8826-Redigera-4

 

JORDGUBBSGLASS ( V+GF+Raw)

2-3 portioner

 

1 sats grundrecept för rawglass (med 2-3 mandelmjölkskuber) 1 1⁄2 dl frysta jordgubbar
1 tsk vaniljpulver

Låt alla ingredienser tina i rumstemperatur i ca 10 minuter. Mixa glassen i en blender eller matberedare.
Servera direkt med valfria goda tillbehör.

IMG_8876-Redigera-3

 

MATCHAGLASS MED LIME (V+GF+Raw)

 

Detta ger två små portioner

  • 1 sats grundrecept för rawglass ( 4 mandelkuber)
  • 1 frusen avokado i bitar
  • Ev. 1 msk solroslecitin, gör glassen krämigare
  • 1/2 tsk matchapulver
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1,5 – 2 msk rissirap
  • saften från en lime + skal
  • 5 – 6 myntablad
  • nypa flingsalt
  • 1 msk kallpressade kokosolja

Ta fram alla frysta ingredienser och låt tina i rumstemperatur i ca 10 minuter. Mixa ingredienser utom kokosolja slätt och fluffigt.
Tillsätt kokosoljan droppvis när maskinen går på låga varv.
Plasta in och frys i minst 4 timmar.
Ta fram glassen ca 15 – 20 minuter innan servering.

 

 

Detta får avsluta min glassäsong!

 

 

Ha det fint// Tina

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

LÄMMA EN KOMMENTAR