Quinoa är ett fantastiskt glutenfritt alternativ!

Quinoa fick utgöra bas i min sallad idag! Quinoa mättar & är ett utmärkt glutenfritt alternativ till pasta, ris  & bulgur. Att det är gott gör ju inte saken sämre. Idag fick quinoa samsas med ugnsrostade morötter & kikärtor med smak av Harissa. En sallad som är ordentligt matig & smakrik!

Quinoa är egentligen en ört

Som växer vilt i Sydamerika bl.a Den är naturligt glutenfri & har en bra proteinhalt på 12 g/100 g. För vegetarianer är den en fantastisk råvara som tillför viktiga aminosyror. Personligen äter jag quinoa flera gånger i veckan. Den fyller jag i biffar, har i matiga sallader, gröt & som gryn i soppa. Listan kan göras lång, men detta är ett urval av hur jag använder quinoa.

 

namnlöst-0625

En smakrik quinoasallad med morot & kikärtor!

Här får smakerna komma fram naturligt & med en liten mängd Harissa som ger lite hetta åt kikärtorna. Att rosta kikärtor & använda som topping är ett perfekt sätt att tillföra ”Fattig nötter ” till en sallad. Kikärtor görs sig ypperligt tillsammans med Harissa.

 

namnlöst-0621

Recept:

HARISSA ROSTADE KIKÄRTOR (V+GF)

  • 2 dl kokta kikärtor
  • 1 – 2 klyftor vitlök
  • ca 1 tsk Harissa
  • salt
  • peppar
  • 1 msk kokosolja
  • paprikapulver
  • citron zest

 

Blötlägg & koka kikärtorna enligt förpackning. Har man tidsbrist så använder man kikärtor på burk/ tetra. Skölj noga & torka lätt med hushållspapper. Smält kokosolja ( smaklös) i en panna & häll i kikärtor. Rör och pressa i vitlök & Harissa. Rör konstant & när kikärtorna börjar poppa ta av från värmen. Krydda med citron zest, paprikapulver, peppar & salt.

 

Koka svart eller röd quinoa, ska bli ca 2 – 3 dl färdig.

 

MORÖTTER ( V+GF)

  • En knippe späda morötter eko
  • salt
  • peppar
  • citron zest
  • olivolja

Skölj & dela morötter på mitten. Lägg morötterna på en plåt. Olja & krydda stek på 175 °C i ca 15 – 20 minuter.

 

 

EXTRA TILLBEHÖR

  • Babyspenat
  • Persilja
  • 1 del vit balsamico
  • 2 del olivolja
  • Näve salta mandlar saltå kvarn

 

Lägg babyspenat, quinoa & kikärtor på ett uppläggningsfat, salta & peppar. Ringla på 1 msk av balsamico/ olivolja. Blanda & lägg på morötterna. Ringla på mer olivolja/ balsamico & hacka persilja & salta mandlar, strö på toppen.

Fantastiskt gott!

Dags för Fredag redan & var tog veckan vägen?

Ha det så fint// Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

8 Kommentarer

  1. Svara

    Isabel

    augusti 12, 2016

    Låter fantastiskt gott! På tal om quinoa, gjorde jag igår ett fröknäcke ur den fina boken Mat som gör gott av Tareq Taylor. I det hade jag quinoamjöl, blev alldeles rasande gott!
    Great minds thinks alike, nästa vecka har jag också ett recept på kryddade kikärtor fast lite annorlunda än dina (som tur är haha😂).
    Allt gott!
    Isabel

    • Svara

      Tina

      augusti 12, 2016

      Jag kan bara hålla med:)) Den där boken börjar jag bli nyfiken på! Ska kolla in den!

      Quinoa & kikärtor är både tillsammans & varförsig så gott. Tröttnar aldrig.

      Ha en fin helg// Tina

  2. Svara

    Sylwia | Vibrant Food Stories

    augusti 12, 2016

    alla mina favoriter! 😉 Vackra bilder också, Tina! Trevlig helg <3

    • Svara

      Tina

      augusti 12, 2016

      Tack Sylwia!Mina favoriter med!

      Trevlig helg<3

  3. Svara

    Annika Eriksson

    augusti 12, 2016

    Det där både ser ut och låter fantastiskt gott!

    • Svara

      Tina

      augusti 12, 2016

      Tack:)) Ja kombon är lyckad!

      Trevlig helg// Tina

  4. Svara

    https://karinivarsson2014.wordpress.com

    augusti 16, 2016

    Gillar verkligen denna blogg. Fina bilder 🙂

    • Svara

      Tina

      augusti 17, 2016

      Hej!

      Tack vad glad jag blir:))

      Fin kväll / Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR