Durra & rödbetsbiffar, månadens gröna

Alltså dessa biffar blev så goda, rödbetsbiffar med durra. Durra är just nu en flitigt använd ingrediens i alla mina olika biffar. De senaste veckorna, kan jag avslöja, har det serveras en hel del biffar här hemma. När jag får något i huvudet så kan jag inte släppa det. Biffar har tagit upp mina tankar & jag kan säga så här, det har gett utdelning, jag har fått till finfina biffar i olika storlekar & smaker. Det är inte omöjligt att en & annan dyker upp här. Men vad gör durra så fantastiskt då! Det har en mild, nötig smak & en form som utgör en perfekt utfyllnad i en biff.

namnlost-9936

Durra 5:e mest odlade sädeslaget i Världen

Naturligt glutenfritt, rikt på mineraler, omega 3 & fiber. Som korn är det kanske inte så känt, men de senaste årets trend att baka naturligt glutenfritt har gjort  durramjöl / Sorghum relativt känt. Nu börjar även grynen dyka upp i våra livsmedelskedjor. Värt att veta är att de faktiskt är 5:e mest odlade sädesslag i Världen! Grynen används bl.a till att framställa alkohol, djurfoder & mat. De ska blötläggas i ca 3 timmar &  därefter kokas i 35 minuter.

namnlost-9953
namnlost-9954

Rödbetor är mitt val av råvara

Till månadens gröna som har rotfrukter som tema; ja vad kan vara mer passande än rotfrukter & värd denna gång är Sylwia från Vibrant Food Stories.

Rödbetsbiffar kändes så självklart att göra. En ide är att göra färsen en dag i förväg & låta svälla i kylen över natten. De har en perfekt konsistens, saftiga med en stekyta som man kan förväntar sig av en riktigt god biff.  Att det är både vegan & glutenfria gör inte saken sämre.

namnlost-9943

DURRA & RÖDBETSBIFFAR ( V+GF )

12 biffar

 

 • 5 rödbetor ( 2 polka & 3 röda) modell mindre
 • 3 dl kokta kidneybönor ( burk 2 )
 • 2 hackade schalottenlök
 • 1 vitlöksolo riven
 • 1 msk balsamvinäger
 • nypa Färsk timjan eller ca 1/2 tsk torkad
 • 1 dl rostade hasselnötter
 • smaka av med Svartpeppar & salt
 • 1 msk lantbuljong
 • 3 dl  kokt durra ( läs instruktioner på förpackningen)
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 dl hela havregryn  Urtekrams grova glutenfria
 • 1 msk potatismjöl

Rosta hasselnötter i en torr stekpanna, rosta på ganska hårt & skaka på stekpannan så de inte bränns. Lägg nötterna i en kökshandduk & gnugga av skalet. Skala betorna & mixa till små risgryn i en matberedare. Lägg sen i resterande ingredienser men vänta med durrakorn, hasselnötter, fiberhusk, havregryn, potatismjöl & hälften av kidneybönor. Mixa färsen några varv, stäng av maskinen, rör runt med en slickepott, sätt på maskinen & pulsa några varv till. Tillsätt resten av kidneybönor, fiberhusk, hasselnötter, potatismjöl & havregryn. Mixa klart, färsen ska vara jämn & fin men inte som en slät smet. Den ska ha struktur, en viss crunch & textur. Flytta över färsen till en ren bunke & arbeta in durra kornen för hand. Smaka av med salt & peppar. Ställ nu färsen kallt i minst några timmar eller över natten.

 

Grädda biffarna i ugnen.

175 °C ugn

Smörj en långpanna med olivolja. Forma 12 jämnstora bollar & platta till dem till biffar. Lägg på plåten & grädda i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Ta ut biffarna och ge dem en stund att sätta sig innan servering.

 

Örtolja

Värm ca 1 dl olivolja till 70°C mixa med färska örter som persilja, oregano, timjan, en liten gnutta basilika går också bra. Smaka av med flingsalt &  lite citronjuice.

 

namnlost

Biffarna är fantastiskt goda & här väljer man alltså späda och mindre rödbetor som har en mildare smak.

namnlost

Här är biffarna tillsammans med grönkål, hackade hasselnötter, örtolja & smulad cashewost original från Ultuna mejeri.

 

Månadens gröna hittar ni på Facebook & Instagram. Nu väntar vi på era bidrag!

 

Hoppas ni testar detta, berätta gärna isåfall!

 

Tagga gärna på Instagram #gröntvarjedag om ni testar något av mina recept.

I menyn till höger har ni tidigare bidrag från mig, till månadens gröna!

 

Hej så länge // Tina

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Kommentarer

 1. Svara

  lovisa

  september 30, 2016

  åh sjukt gott det verkar! och dessutom sjukt snyggt!

  • Svara

   Tina

   oktober 1, 2016

   Hej Lovisa!

   Tack så hjärtligt:)) Ja de blev verkligen goda!

   <3 Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR