Kanelbullen älskad av stora & små

Kanelbullen, vår älskade bulle, nu närmar sig den 4 Oktober och då är det kanelbullens dag! Det kommer köpas & bakas kanelbullar som aldrig förr. Kanelbullen går aldrig ur modet! Eller har jag fel!

namnlost-9781

 

Kanelbullen slog igenom runt 1920

Runt 1920 formades kanelbullen, första världskriget var slut & ransoneringar av livsmedel hade upphört! Butikerna började åter tillhanda hålla dåtidens lyxråvaror så som socker, smör, vetemjöl & kanel. Dyra råvaror som inte alla hade råd med. Fika & kanelbulle var för de privilegierade som man avnjöt på konditorier eller så köpte man med sig bakverk hem får bageriet!

Först runt 1950 när ekonomin började öka & folk fick det bättre ställt, började det bakas i hemmen! Kanelbullen blev tillgänglig för alla & fortfarande är den lika älskad!

 

Idag finns det hur många varianter som helst av kanelbullen; Den kommer som glutenfri, traditionell, vegan eller till och med som Raw!

 

Raw kanelbulle blir mitt val den 4/10

Vad blir ditt? Om inte annat så rekommenderar jag er att testa min ur goda variant! Den är med i senaste numret av Gf glutenfri matglädje . Dessa har jag gjort tidigare, men de är så sanslöst lik originalet i smak att jag ville dela med mig av mitt receptet igen!

namnlost-9773

namnlost-9775

 

KANELBULLE (Raw+V+GF)

12 – 14 bullar

 

  • 1,5 dl mandelmjöl ( ca 1 dl mandlar mixas till ett fint mjöl)
  • 1,5 havre
  • 1 dl cashew
  • 1 msk rissirap
  • 1,5 dl russin
  • 1 msk kokosolja
  • tsk kardemumma malen
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • nypa salt
  • 1 – 1 1/2 msk mandelmjölk

 

 

Mal havregryn & nötter var för sig till fint mjöl. Lägg mjöl & resterande ingredienser i en matberedare till en deg som är blank & slät. Plasta in och ställ kallt i ca 30 minuter.

 

 

FYLLNING

 

  • 3 tsk kanel
  • 1,5 msk kokosolja
  • 1/2 msk rissirap
  • 2 msk kokossocker
  • 1/2 msk mandelmjölk

 

 

Ta sen degen och kavla ut mellan två bakplåtspapper till en rektangel. Bred på fyllningen och skär remsor ca 1 cm breda med en pizza skärare. Rulla upp varje remsa som en bulle & ställ i en mindre bullform.

Mixa 2 msk mandel med 1 tsk kokossocker att ha som topping.

Lägg bullarna på en plåt & ställ i ugnen på 50 °C med luckan på glänt. Har man en torkugn så ställer man in dem på en torkbricka på 42°C.

De ska stå inne ca 3 timmar.

 

NOTISER

Mal ditt eget mandelmjöl. Det är billigare & man har alltid färskt hela tiden. Mal tvåganger & sikta genom en trådsil.

RECEPT av Tina Mejri

namnlost-9768

Ja det blir mitt bidrag till den 4:e oktober  & kanelbullens dag! Hoppas ni testar detta recept, isåfall måste ni berätta vad ni tycker:))

 

Häromdagen var jag på MATPRAT som anordnas varje år, Kommer avlägga en rapport om det i ett kommande inlägg. Jag kan avslöja som sådant, vego ökar enormt!

 

Ha en fin start på dagen // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

4 Kommentarer

  1. Svara

    Tove

    september 22, 2016

    Låter väldigt spännande. Ska testa detta recept!

    • Svara

      Tina

      september 23, 2016

      Hej!

      Vad roligt, hoppas du gillar det!
      Trevlig Fredag// Tina

  2. Svara

    Eva Renner

    september 24, 2016

    Hej Tina!
    Vilket underbart recept du har delat med dig av! ♡ ♡ ♡
    Jag ska baka dem så fort som möjligt.
    Har du några tips på vad man skulle kunna ha istället för havre? Tror du att man skulle kunna använda en större mängd mandel och cashewmjöl? Och utesluta havren?
    Jag har tips till dig ang variant av sötning:
    Mixade/mortlade mullbär som ”strösocker”
    Skalade, urkärnade mixade dadlar (även tex torkade fikon, aprikoser,mfl) som sötning i både deg och som fyllning.
    Hälsningar Eva Renner
    Admin på Rawfood – Rå kost på FB

    • Svara

      Tina

      september 25, 2016

      Hej!

      Tack för din kommentar & tips ( mullbär ska jag testa ) Torkad frukt använder jag mycket i mina bakverk. Balanserar upp med mindre mängd sötning.
      Jättefin hemsida & information du har!
      Havre gör ju degen i detta fall lite mjukare & formbar. Öka på med cashew / mandel & En LITEN MÄNGD kokosmjöl eller bovetemjöl. Quinoa eller hirsflingor kanske…..

      Ha en fin Söndag // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR