Tårta med len chokladmousse – vegan & glutenfri

Tårta förknippar man med grädde, vetemjöl & vitt socker! Men så behöver det inte vara. Det behöver inte vara svart eller vitt, antingen eller! Den här tårtan är inte RAW men inte heller traditionell! Den är vegan & ingredienserna är naturliga så långt det går! Moussen är lenaste len & smälter i munnen.

tarta-med-len-choklad-mousse-vgf-9998

Tårta med choklad & bovete!

Bovetemjöl, vilket är en ört & inte som det låter ett mjöl på vete, är naturligt glutenfritt & gifter sig utmärkt med choklad! Jag ville ha en botten utan dadlar, som ibland tar över smaken för mycket, här blev det perfekt med aprikoser istället. I moussen så har jag använt avokado, en så kallad JUMBO AVOKADO men det går ju utmärkt att byta till ca 2  – 3 vanliga beroende på hur stora de är.

Några saker som är bra att ha hemma!

  1. kakaosmör
  2. kokosolja kallpressad
  3. kakaopulver ( jag föredrar raw )
  4. torkade aprikoser
  5. bovetemjöl
  6. rissirap
  7. kakaonibs, krossade kakaobönor
  8. kokospalmsocker eller rårörsocker

 

 

 

tarta-med-len-choklad-mousse-vgf

TÅRTA MED LEN CHOKLADMOUSSE (V + GF)

12 POTIONER / Rundform 15 cm

FYLLNING

 

  • 1 jumbo avokado eller 2 – 3 normala
  • 4 torkade aprikoser, SALTÅ KVARN blötlägg i ca 30 minuter
  • 50 gram kakaosmör
  • 1/2 dl kallpressad kokosolja
  • 1/2 dl kakaopulver
  • 1 msk bovetemjöl, SALTÅ KVARN
  • 3 msk (1/2 dl ) kokospalmsocker eller rårörsocker från SALTÅ KVARN
  • en nypa fling salt

 

 

Hacka blötlagda aprikoserna & lägg i en mixkanna/ matberedare tillsammans med avokado. Mixa så slät & tillsätt resterande ingredienser men vänta med kokosolja/ kakaosmör. Smält kokosolja/ kakaosmör i ett vattenbad. Häll ner olja/ smör i avokado/chokladmoussen, låt maskinen arbeta klart. Ställ kallt & gör botten.

 

 

BOTTEN

15 cm rundform med löstagbar botten
  • 3 dl valnötter
  • 6 aprikoser, SALTÅ KVARN
  • 2 msk bovetemjöl, SALTÅ KVARN
  • 1,5 msk kakaopulver
  • 1,5 msk kakao nibs ( hackade kakaobönor )
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk kokospalmsocker
  • en nypa flingsalt
  • 1/2 – 1 msk vatten eller växtmjölk

 

Hacka aprikoser & lägg de tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare, uteslut vatten/ växtmjölk i detta skede. Mixa crunchig & tillsätt först 1/2 msk vätska & tillsätt  eventuellt 1/2 msk till. Smörj en form, 15 cm med löstagbar botten, med kokosolja. Formklipp ett bakplåtspapper så det passar in i botten på formen.Tryck ut massan i botten & jämna till. Häll på fyllningen & ställ kallt i minst 8 timmar.

 

CHOKLADTOPPING

 

  • 2 msk smält kallpressad kokosolja
  • 1/2 dl raw kakaopulver
  • 2 -3 msk mrk rissirap
  • 1 kapsyl vaniljextrakt
  • en nypa flingsalt

 

Smält kokosoljan i ett vattenbad & blanda ner resterande ingredienser. Rör ordentligt så allt blandats & det blir en len fyllning. Den tjocknar efterhand.

Ta fram tårtan & täck med chokladkräm. Avsluta med valfri extra topping. Jag valde en raw chokladkaka som är mörk från Pacari som jag hyvlade överst på tårtan.

 

 

NOTISER: Om man använder rårörsocker så blandar man det i smält kakaosmör/ kokosolja blandningen.

Om man vill göra tårtan helt NÖTFRI så kan man byta ut valnötter mot rosta pumpa & solrosfrön istället.

 

RECEPT av Tina Mejri

tarta-med-len-choklad-mousse-vgf-2

 

 

Igår var jag på presslunch hos Risenta som alldeles snart lanserar grymma veganska & glutenfria halvfabrikat, jag vet låter som ett skällsord! Men med halvfabrikat, så menar de, att de har gjort det enkelt för oss med färdiga biffar & bollar! Allt vi behöver göra är att  tillsätta vatten,  röra om & grädda / steka!

De är verkligen goda, smarta & hjälper oss med middagen på kick!

Återkommer med mer om produkterna i ett kommande inlägg!

Hoppas ni har en fin fortsatt dag // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

2 Kommentarer

  1. Svara

    Janina

    september 29, 2016

    Wow! Den här skulle jag gärna vilja bli serverad. Ska absolut spara receptet och baka den vid ett lämpligt tillfälle!

    • Svara

      Tina

      september 29, 2016

      Hej!
      Vad kul hoppas du gillar den!
      Fin kväll// Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR