Fredag, raw food pizza & en hel vecka ledig

Fredag är här, jag ser framemot en hel vecka ledigt & kommer bara har det skönt. Hoppas ni har det fint & har ätit något gott. Vad äter man helst en fredag? Gissar att i de flesta hem, där det finns barn & ungdom, äts det en och annan taco eller pizza. Har jag fel?

Fredag bjuder på mat som gör en glad

Jag gillar att planera vår mat som vi äter på  Fredagar & har ingen större lust att ägna någon längre tid i köket. Vill egentligen ha allt klart & bara duka fram maten. Vad kan vara mer perfekt då en raw food pizza.

Slow cooking men fast food…

fredag-raw-food-pizza-en-hel-vecka-ledigt-9736

Sedan ska nämnas att jag inte alltid tycker botten på en raw food pizza är så där jätte gott. Många gånger slår smaken av linfrö över…. MEN min botten blev grymt god, den kommer jag definitivt göra flera gånger.

Botten är nötfri & passar även nöt allergiker. För en helt nötfri pizza kan man göra en avokadoröra istället för ostkräm!

PIZZA BOTTEN ( RAW +V +GF )

 

2 st / 4 portioner

 

  • 1/2 blomkålshuvud ( normal str ) mixat till gryn
  • 1 dl gula linfrö, mixade till mjöl
  • 2 dl solroskärnor, blötlagda i 4 – 6 timmar
  • 1 tsk lök granulat
  • Oregano
  • Flingsalt
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk fiberhusk

Mixa blomkål till gryn, skölj solroskärnorna ordentligt & tillsätt till grynen. Mixa så att solroskärnorna finfördelas. Mal eller mixa linfrön till ett mjöl & tillsätt till blomkålsgrynen. Lägg i resterande ingredienser & mixa till det är en deg som håller ihop.
Arbeta lite med händerna & dela degen i två delar. Platta ut två bottnar på torkbrickans telexpapper eller en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i ugn på lägsta värme ( 50°C) och luckan på glänt i ca 10 – 12 timmar. Vänd på botten när den är torr på ovansidan. Om man använder en torkugn så ta bort teflexpapper vi detta moment. Botten är klar när den är mjuk men torr.
I torkugn så ställer man in den på ca 60 °C första 40 minuterna & sänker sedan till 42 °C.

 

TOMATSÅS

 

ca 1,5 dl

 

  • 1 tomat
  • 8 soltorkade tomater + 1 msk blötläggningsvatten
  • 2,5 msk torkad ananas
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/3 av en salladslök
  • 1/2 chilifrukt
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • nypa färsk timjan
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/4 tsk rökt paprika pulver
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • smaka av med salt & svartpeppar

 

Blötlägg soltorkad tomat i ca 30 minuter. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare/ mixer men uteslut olivoljan, salt & peppar. Mixa såsen slät. Flytta över i en bunke, den är ganska tjock i konsistensen. Rör i olivolja & smaka av med salt & peppar.

 

MARINERADE CHAMPINJONER

  • 6 – 8 st skogschampinjoner
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rissirap/ agave
  • några nypor färsk timjan
  • salt & peppar

 

Skölj & skiva champinjoner tunt. Blanda marinaden & vänd ner champinjoner. marinera minst 30 minuter.

 

PIZZA OST

  • 2 dl macadamia nötter
  • 1 1/2 – 2 msk näringsjäst
  • 2 msk citron
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • Flingsalt

 

Blötlägg nötter i 6 timmar, skölj noga & lägg i en matberedare/ mixer. Tillsätt resterande ingredienser & mixa till konsistensen är som Cream cheese.

 

KARAMELLISERAD ”RAW” LÖK

  • 2 mindre gula lökar
  • 1,5 msk tamari
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt

 

Skiva löken tunt & lägg i kallt vatten i ca 30 minuter. Torka löken med hushållspapper. Blanda marinaden & vänd i den skivade löken. Lägg på torkbricka med Teflexpapper/ Bakplåtsklädd ugnsplåt.

Låt stå inne i ugnen på 50°C / torkugn 42 – 43 °C i ca 4 timmar.

Extra topping: Ruccola, färsk timjan, ca 2 – 3 msk pinjenötter & olivolja.

fredag-raw-food-pizza-en-hel-vecka-ledigt-9739

Förbered botten i tid & värm upp i torkugnen

Om man gör botten en dag innan man tänker äta den, ställ in den i torkugn/ vanlig ( 50°C/42°C)  ugn i ca 30 minuter innan man lägger på topping. Vill man ha en mer tillagad pizza så lägger man även på tomatsåsen innan man lägger in pizzan i torkugnen/ ugnen.

 

Lägg på toppingen

Pensla ytterkanterna på pizzan med ett tunt lager olivolja. Bred ut tomatsås på pizzan & fortsätt med att klicka på osten. Strö på lite späd ruccola & färsk timjan. Lägg på marinerade champinjoner, mer ruccola & timjan. Strö på pinjenötter & karamelliserad lök. Ta ett varv med pepparkvarn.

fredag-raw-food-pizza-en-hel-vecka-ledigt-9742

Den här pizzan finns med i senaste numret av Gf Glutenfri matglädje.

fredag-raw-food-pizza-en-hel-vecka-ledigt-9726 fredag-raw-food-pizza-en-hel-vecka-ledigt-9754

Bli inte rädda för den långa listan av ingredienser! Allt är en rekommendation & man väljer helt själv vilka moment man vill göra & inte vill göra!

 

Gör det enklare

 

  1. Ostsåsen kan man enkelt byta mot mosad/ mixad avokado.
  2. tomatsåsen i förenklad variant, mixa en tomat med lite olivolja, pressad citron, vitlök, lite torkad basilika/ oregano & salt / peppar.
  3. Champinjoner går att ersätta med skivad paprika eller valfria grönsaker.

Känn er fria att lägga till & ta bort.

 

Detta kickar igång min helg!

Hej så länge// Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

4 Kommentarer

  1. Svara

    Katarina

    oktober 29, 2016

    Vad gott det ser ut! Njut av ledigheten, kram!

    • Svara

      Tina

      oktober 29, 2016

      Tack Katarina<3

      Fin helg// kram Tina

  2. Svara

    Cecilia

    november 1, 2016

    Ser riktigt fräsh och god ut.

    • Svara

      Tina

      november 1, 2016

      Tack vad kul att hööra// Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR