Kål är tema för månadens gröna

KÅL, familjen kål blev alltså denna månadens TEMA. I mitt tycke en riktig favorit, som har många användningsområden. Kål är nyttigt, tåligt & framför allt gott!

 

Jag tar nu alltså över värdskapet denna månad efter Annelie & ska nu försöka axla månadens gröna i lika fin anda som hon & alla de andra värdarna har gjort tidigare.

img_5389.jpg

Bilden ovan är från Zetas höstmarknad i Oktober. Se bara hur resligt & fint kålen reser sig ur krukan…..

Nu är ju inte kål bara ”trendig” grön eller svart kål, utan det finns ett helt gäng fina kompisar. Jag tycker detta tema blir kanon, för den har bredd & vi har nu chans att bjuda varandra på lite inspiration inför julen, som precis är runt hörnet.

 

Först en liten lista; vår mest förekommande kål i butik

  • Broccoli
  • grönkål
  • rödkål
  • vitkål
  • spetskål
  • savoykål
  • blomkål
  • brysselkål
  • svartkål / palmkål
  • kålrabbi

Denna lista är för de som känner att de behöver lite inspiration & idéer. Men här borde finnas något för alla smaker.

manadens-grona-kal

Kål passar både en gourmé & den som gillar det enkla

När intresset för de gröna ökar så kommer mer & mer expertis som lär ut hur vi bäst tar till vara & tillagar råvaran! Grönsaker får stå för smaken & ska inte sönder lagas eller överkryddas!

Vad bjuder jag själv på som startskott till detta TEMA

Min palett är en alternativ pre jultallrik som blev fantastiskt god! Meatless vegan & glutenfria bollar med sjungande rödkål.

 

november-manadens-grona

KRYDDIGA VEGGIBOLLAR ( V+GF )

En hel ugnsplåt
  • 1 gullök
  • 1 tetra zetas linser
  • 250 g portabello
  • 2, 5 krm, ca 20 st hela kryddpeppar
  • 1 dl rårismjöl
  • 1 msk lantbuljong
  • 2 tsk sojasås /tamari
  • Salt
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3 dl kokt quinoa
  • 1 dl solrosfrön

 

TIPS: Om man har en matberedare så sätt i ett skivblad som skär tunna pommes. M.a.o inte river, det är viktigt att både lök & svamp är grovt rivet/ hackat.

 

Hacka eller skär i en matberedare grovt portabello & lök. hetta upp kokosolja med neutral smak alternativt raps/ olivolja i en stekpanna på medium värme. Häll i svamp & lök hacket, rör om hela tiden. peppra ett varv med kvarn.

Häll på soja & rör runt så det ångar av. Tillsätt lantbuljong & kryddpeppar m (mortla eller använd malen ) Rosta i en torr stekpanna solrosfrön.

Skölj linser & låt rinna av, tillsätt linserna till svamp/ lök fräset. Blanda allt & låt allt svalna något. smaka av med salt.

Häll över allt i en matberedare & tillsätt rårismjöl, fiberhusk & solrosfrön pulsa maskinen max 2 – 3 varv. stäng av & skarpa ner från kanterna. Eventuellt pulsa ett varv till. OBS det ska vara grova bitar i färsen. Det får inte bli en slät färs.

Flytta över färsen i en bunke, arbeta in kokt kall quinoa & smaka av med salt.

Ställ färsen kallt i någon timme.

Sätt på ugnen på 200 – 175 °C

Pensla ett bakplåtspapper med olja som ligger på en ugnsplåt. Rulla bollar, lägg på plåten & ställ in i ugnen. Låt gräddas i 25 -30 minuter. Skaka på plåten några gånger så de steker runt om.

Alternativ stek i olja i en stekpanna på spisen i några minuter & låt gå i ugnen ca 10 minuter.

Det ska sedan stå till sig innan man börjar äta dem. Bollarna är perfekta att göra någon dag innan & blir bara godare av att stå till sig över natten. De är grymma kalla på en macka med rödbetssallad kan jag garantera.

november-manadens-grona-0231

RÖDKÅLSSALLAD MED GRANATÄPPLESYRUP!

 

  • 1/2 normalstor  rödkål
  • 2 msk ekologiska russin
  • 1 msk granatäppelsirap
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • några msk granatäppelkärnor

 

  1. Riv kålen och lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Torka gärna försiktigt med lite hushållspapper.
  2. Rör samman marinad.
  3. Blanda kål, marinad & russin smaka av med salt & peppar.
  4. Låt smakerna sätta sig.

november-manadens-grona-0214

TOPPING SOLROSKÄRNOR

1/2 dl solroskärnor

  1. rosta solroskärnor i en stekpanna
  2. tillsätt 1 krm malen kryddpeppar & flingsalt.
  3. Valfritt 1 krm sumak

Här kan man krydda på lite mer om man vill & smaka av. Jag höftade & har här skrivit i underkant.Vidare så hade jag späd grönkål på kruka. Den kan man vända ner i rödkålen vid servering eller ha vid sidan av.

 

Detta bjuder jag på som BIDRAG TILL MÅNADENS GRÖNA I NOVEMBER!

 

 

Nu är jag nyfiken på vad ni kommer att bjuda på…… För jag hoppas verkligen ni hänger med

Hur gör vi då!

1)  Den 5:e presenteras en råvara som är i säsong genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran

 

2) Låt dig inspireras och laga en egen rätt med råvaran och lägg upp receptet på din blogg eller din Instagram under hashtaggen #månadensgröna.

 

3) Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e. HOS MIG I UNDER DETTA INLÄGG LÄMNAR NI ER BIDRAG & LÄNK

 

4) Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.

 

Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration, men om vi ska prata förhållning så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetarisk”. Sedan är det upp till både receptmakaren och konsumenten vilka produkter som inhandlas och används, t.ex. huruvida ens ostprodukter innehåller löpe eller ej.

 Text lånad från Åsa- Nicklas kokbok

 

GILLA OSS PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM så håller du dig uppdaterad.

 

Hoppas ni alla får en trevlig & fin helg // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

42 Kommentarer

  1. Svara

    Ulrica – Krii's Kitchen

    november 5, 2016

    Det ser verkligen jätteläckert ut!
    Jag får ta mig en ordentlig funderare på vad jag ska hitta på med kålen. Bra lista du gjorde så man ser hur många olika sorters kål det faktiskt finns. 🙂

    Kram Ulrica

    • Svara

      Tina

      november 7, 2016

      Hej Ulrika!

      Ditt mail hittade jag precis i skräpkorgen!
      Ja kål blir roligt eftersom det finns så mycket att välja på!
      Ser framemot vad du hittar på!
      Håller tummen för både dig & Julia på Torsdag!
      Kram / Tina

  2. Svara

    Sandras Matkrypin

    november 7, 2016

    Hej! Här kommer mitt bidrag på temat kål. Det finns så mycket god kål och den här gången fick det bli en linssoppa med kålrot och lime. Jättegott och mättande!
    http://www.sandrasmatkrypin.se/linssoppa_med_kalrot_och_lime/
    Stor kram!

    • Svara

      Tina

      november 7, 2016

      Hej Sandra!

      Tack för ditt fina bidrag!Låter jätte gott!
      Kål är fantastiskt & så mycket att välja på!
      Kram// Tina

  3. Svara

    Sally

    november 12, 2016

    Mums på kål alltså! Här kommer mitt första (av kanske fler) bidrag. En grymt blandning av kål, sötkanel och krämig kokosmjölk. https://skippanudlarna.com/2016/03/16/kokoskokt-vildris-med-kanelbakade-paron-och-gronkal/

  4. Svara

    mårtenssonskök

    november 15, 2016

    Ja det är ett tema som passar oss perfekt, vi är riktiga kålmaskar båda två:) Härligt med ny inspiration, rödkålssalladen låter fantastiskt god!
    Vårt bidrag blev en indisk linsgryta, Daal med grönkål och äpple:
    http://martenssonskok.blogspot.se/2016/11/linsgryta-med-gronkal-och-apple.html

    • Svara

      Tina

      november 15, 2016

      Hej! Vilken god Daal ni bjuder på! Ja jag är nog också en kålmask:))
      Kändes helt rätt med kål som tema denna månad!

      Ha det gott /Tina

  5. Svara

    lovisa

    november 15, 2016

    fantastiskt inlägg tina! här kommer mitt bidrag, utgick från broccolin och gjorde en sallad som passar alla årstider! 😀 http://polichinelle.se/2016/november/manadens-grona-november-kramig-broccolisallad-med-granatapple-feta-och-avokado.html

    kram!

    • Svara

      Tina

      november 15, 2016

      Hej Lovisa!

      Detsamma till dig! Din blogg levererar alltid en dos energi, rytm & färg…..Kan man säga så:))
      Din sallad låter kanon!
      Kram/ Tina

  6. Svara

    Minna

    november 17, 2016

    Åh er idé är så fantastisk!!
    Här är mitt bidrag med grönkål: http://mittkokoshjarta.isilife.se/2016/11/15/rodbets-och-gronkalspaj-med-feta/

    Ha det fint!

    • Svara

      Tina

      november 17, 2016

      Hej Minna!
      Vad trevligt att du gillar iden:)) Vi gillar att du hakar på!
      En perfekt paj bjuder du på!

      Fin fortsatt dag// Tina

  7. Svara

    Katarina

    november 17, 2016

    Kål är så gott 🙂
    Här är mitt bidrag:
    http://hovkonditorn.blogspot.nl/2016/11/cabbage-casserole-with-lentils.html

    Ha en fin dag, kram!

    • Svara

      Tina

      november 17, 2016

      Hej katarina!

      Tack vad gott & tack för du bjuder på recept<3

      in fortsatt dag// Tina

  8. Svara

    Annie - lättlagat vegokäk

    november 20, 2016

    Så himla fint och gott! Här kommer mitt bidrag:

    https://vegokak.se/2016/11/20/julig-sotpotatis-och-gronkalssallad-manadens-grona/

    • Svara

      Tina

      november 20, 2016

      Vilken fin sallad! Ditt julbord ser lovande ut:))

      Fin dag// Tina

  9. Svara

    Ulrica – Krii's Kitchen

    november 20, 2016

    Oj vad konstigt att jag hamnade i skräpkorgen med min första kommentar. Får hoppas att denna hamnar där den ska. 🙂

    Här kommer i alla fall mitt inlägg med en knallrosa picklad kål.
    http://www.kriiskitchen.se/picklad-kal-med-ingefara/

    Ha det fint!
    Kram Ulrica

    • Svara

      Tina

      november 20, 2016

      Hej!

      Nu kom du rätt! Markerade ju förra som icke skräp!
      Kanon fint bidrag! Må gott Kram/ Tina

  10. Svara

    Lanclin-Linnea

    november 21, 2016

    Dina vegobollar ser riktigt goda ut! Jag tror tom att jag kan hitta alla ingredienser här i Bayern som inte har så mycket färdiga vegoalternativ. Här får man ofta laga vegomaten själv och från grunden, få halvfabrikat mer än tofu och lite schnitzlar finns 🙂 Våra kolfavvisar här hemma är förresten broccoli, blomkål och vitkål 🙂 Här kommer mitt bidrag på månadens tema kål: http://www.lanclin.com/lanclinbarnens-vitkalsgratang/

    • Svara

      Tina

      november 21, 2016

      Hej!
      Jätte fint bidrag, tusen tack!

      // Tina

  11. Svara

    Diana

    november 21, 2016

    Hej!
    Så gott det ser ut! Mitt bidrag till Månadens gröna är ugnsbakad sötpotatis med grönkålschips och granatäpple.
    Trevlig måndag till er alla!
    Kram Diana
    @diadonna
    http://bydiadonna.femina.se/ugnsbakad-sotpotatis-recept/

    • Svara

      Tina

      november 21, 2016

      Hej D!

      Vad roligt att vi fick med dig den här månaden!
      Underbart bidrag & så fint foto!<3<3
      Kram// Tina

  12. Svara

    Linnea | (Chick)peas & Understanding

    november 21, 2016

    Förtjusande tema, särskilt att ”ta del av hela kålsläktet” som ju är riktigt stort – ser med spänning fram emot vad som kommer bjudas på i samlingsinlägget! Här kommer mitt bidrag på en vegansk ostsås gjord på blomkål – https://peasandunderstanding.wordpress.com/2016/11/19/manadens-grona-cauliflower-mac-n-yeast/

    • Svara

      Tina

      november 21, 2016

      Hej & tack för ditt ”som alltid” fina bidrag:))

      Ha en fin fortsatt dag// Tina

  13. Svara

    Julia

    november 23, 2016

    Hej Tina! Vilket fint inlägg. Här kommer mitt bidrag med ännu mera vegobollar!
    https://tuvessonskan.se/2016/11/23/indiska-blomkalsbollar-med-kryddig-tomatsas-koriander-och-rodkal/

    • Svara

      Tina

      november 23, 2016

      Hej! Det ser helt underbart gott ut!
      Så roligt att du är en av oss värdar<3

      // Tina

  14. Svara

    Anna Demirian

    november 23, 2016

    Hej Tina,
    här kommer mitt bidrag på en enkel men god blomkålsrätt.
    http://kitchenofanna.se/2016/october/parmesanrostade-blomkalsbuketter-med-hett-sas.html

    Med vänlig hälsning/ Anna D

    • Svara

      Tina

      november 24, 2016

      Hej Anna!

      Vad roligt att du är med, hoppas det blir fler gånger!
      Låter jätte gott!
      Fin dag// Tina

  15. Svara

    Jessica

    november 24, 2016

    Här kommer mitt bidrag! Italiensk husmanskost med romanescokål. 😀
    https://tuscasblogg.wordpress.com/2016/11/24/manadens-grona-romanescokal-pa-italienskt-vis/

    • Svara

      Tina

      november 24, 2016

      Hej Jessica!

      Tack för ditt fina recept & trevliga val av råvara!

      Ha en fin dag// Tina

  16. Svara

    Susanne Pettersson

    november 24, 2016

    Till lunch i dag blev det rödkålssallad med fetaost och ”krispiga” pumpakärnor🎃med Quorn filéer
    Jag är inte vegetarian men äter gärna vegetariskt då & då. Tycker det är en fräschhet i recepten och nya smakupplevelser. Rödkålssallad passar på julbordet✔️
    Recept 4-6 pers.
    7 rödkål finstrimlad
    1 tsk rosmarin/timjan
    1 1/2 msk oregano
    3 msk olja
    1/2 gul lök
    100g fetaost i tärningar
    Svartpeppar, salt
    50g pumpakärnor

    Gör så här: ugn 150′
    Rosta pumpa kärnorna i ugnen 10-15 min.
    Koka upp 1/2 liter vatten med salt och förväll rödkålen i ca.30 sek. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Skiva gula löken tunt och bland med rödkålen, blanda olja och kryddor och häll över rödkålen. Blanda ner fetaosten, salta och peppra lite. Strö över pumpakärnor. Stek quornfileerna. SmAkliG GoTt❕❕❕
    #rödkålssallad #månadensgröna #kål #ostälskare @manadensgrona @grontvarjedag
    Hej! Tyvärr har jag ingen blogg😊Men tycker det är kul med mat😀
    Hälsningar susannepettersson instagram

    • Svara

      Tina

      november 24, 2016

      Hej Sussane!

      Inte behöver man någon blogg för att vara med i månadens gröna!
      Instagram går ju lika bra:)) Inte behöver man vara hel vego heller, tanken med månadens gröna är att få fler att äta lite mer grönt lite oftare!

      Tack för ditt fina bidrag // Tina

  17. Svara

    Isabel

    november 24, 2016

    Hej Tina,
    I sista momangen! Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna; grymma gröna plättar med en herrans massa grönkål.
    Fria från ägg, gluten, laktos och raffinerat socker. Bara gott!
    http://www.tastecelebration.se/grona-plattar-med-en-himla-massa-gronkal/

    Vänliga hälsningar,
    Isabel

    • Svara

      Tina

      november 24, 2016

      Hej Isabel!

      Åh vad roligt att du är med!
      Ser jättegott ut<3

      // Tina

  18. Svara

    Sylwia | Vibrant Food Stories

    november 24, 2016

    Finis! Här är mitt bidrag : Ugnsbakad rödkål, dadlar, fetaost och dukkah 🙂
    Ser framemot att se samlingsinlägget med underbara vegetariska KÅLrätter 😉

    http://vibrantfoodstories.com/bakad-rodkal-dadlar-fetaost-dukkah-baked-red-cabbage-dates-feta-dukkah/

    Kram!
    /S.

    • Svara

      Tina

      november 25, 2016

      Finis på dig! Helt underbart gott:))

      Kram // Tina

  19. Svara

    anneliesblomsterochbakverk

    november 25, 2016

    Tina, nu äntligen kommer här mitt bidrag – med brysselkål! http://blomsterochbakverk.se/veckans-vego/ugnsrostad-brysselkal-med-granatapple-manadens-grona-november/ Ha en fin helg, kram!

    • Svara

      Tina

      november 25, 2016

      Hej Annelie!

      Åh vad trevligt! Tydligen om jag ska tro min mamma, så var visst brysselkål min favorit grönsak när jag var barn;)) Fortfarande så är det en stor favorit!Vilket vackert & gott inlägg du gjort, super!
      Ha en fin helg!
      Kram// Tina

  20. Svara

    Emilia Tingling Taste

    november 25, 2016

    Hej Tina!

    Vilka julkänslor jag får av ditt recept 🙂 Jag utmanade mig själv med att laga en kålsort som jag normalt aldrig lagar – blomkål. Oj vad gott det blev! Så här kommer mitt bidrag på en indisk gryta med blomkål, linser och sötpotatis. http://tinglingtaste.com/indian-lentil-cauliflower-and-sweet-potato-stew/

    Ha en fin helg!
    Hälsningar Emilia

    • Svara

      Tina

      november 26, 2016

      Hej Emilia!

      Vilken fin rätt ni bjuder på:))

      Trevlig helg // Tina

  21. Svara

    Nellie Rolf

    november 25, 2016

    Hej! Jag har också lyckats få ihop ett bidrag. 🙂 Kram
    http://www.minvardagshalsa.se/2016/11/25/manadens-grona-blomkalssoppa/

    • Svara

      Tina

      november 26, 2016

      Hej N!

      Toppen!

      Ja nu är vi nog fulltaliga & jag lämnar alldeles snart över till dig!

      Soppan låter bara för god!

      Ha en fin helg // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR