Kladdkakans dag – Måste man fira alla olika matdagar?

Kladdkakans dag … måste man fira alla olika dagar med mat & dessert i fokus? Nej inte nödvändigtvis, men hallå kladdkakan har verkligen en speciell plats hos oss här i Sverige. Har jag rätt eller fel?

 

kladdkakansdag-0290

Det fina med en kladdkaka är att den går fort att göra & kräver få ingredienser.

Kladdkakans resa började på 70 talet!

Mia Öhrn som får anses vara vår nutida proffs på kladdkaka har sagt i en tidigare interjuv i ICA Buffé

Vem kom på receptet till kladdkakan? 

− Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare!

 

Kladdkakan är en klassiker i de flesta hem! Nog har den gjorts om ett dussin gånger men lika fullt en klassiker!

kladdkakansdag-0297

Ja kladdkakan får vara lite tung och kompakt för att den ska bli kladdig…..

Går det att göra en kladdkaka utan vetemjöl, socker & ägg…..

YES det går, här kommer mitt recept.

Recept:

KLADDKAKA ( V+GF )

 

15 cm rund springform

  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 dl smält kokosolja ( biofood utan smak)
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 chia ägg ( 2 msk chiamjöl & 6 msk vatten)*
  • 4 msk Oatlys imat fraiche
  • nypa flingsalt
  • 3 msk vatten
  • 25 gram hackad 70 % choklad ( vegan)

 

Börja med att vispa ihop 2 msk chiamjöl & 6 msk vatten, ställ åt sidan att svälla i ca 10 minuter.  Tillsätt sen socker, smält kokosolja, äppelcidervinäger & mat fraîche, vispa ihop allt med en ballongvisp. Blanda alla torra ingredienser. Rör samman det torra ingredienserna med de blöta. Rör sist i vatten till en tjock & jämn smet. Hacka chokladen och vänd ner i smeten.  Olja en form som mäter ca 15 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda i ca 20 – 25 minuter på 175°C längst ner i ugnen.

 

När kakan är klar låt den svalna för att sätta sig & servera sen med växtgrädde.

Chiamjöl är perfekt när man gör Chiaägg. Vanligtvis så brukar man blanda frön med vatten för ändamålet. Jag hade en burk Chiamjöl som jag fått i en NU3 box och som jag helt glömt av. Men jag ville testa hur det fungerar och det blev verkligen bra resultat!

Det går givetvis att mala/ mixa fröna till mjöl (det är lite svåra att mala) eller bara blanda frön med vatten för att göra kakan.

kladdkakansdag-0300

Sugen på mer Choklad?

 

Snabb banan & chokladkaka

Raw chokladkaka

 

Det var allt för idag!

 

Hoppas ni funderar på något gott med kål…..;))

 

Godkväll // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR