Pepparkakans dag – 9 December & en saffrans pannacotta

Pepparkakans dag firas varje år den 9:e December, det har man faktiskt gjort sedan 1996! Jag kan nog inte säga att jag direkt uppmärksammar eller ens märker av att det nästan varje dag är ny mat eller råvara som ska firas.

Pepparkakans dag är för de snälla

Det tycker jag är ett skäl nog att fira denna dag. För vi behöver nog alla bli lite snällare & ödmjukare!

Jag tämligen älskar bovetecrunch med smak av pepparkaka! Det för oss genast över till dagens dessert, som är en saffrans pannacotta som är toppad med ovan nämnda bovetecrunch, som i sin tur är doppad i smält choklad!

SAFFRANS PANNACOTTA MED PEPPARKAKSCRUNCH ( V+ GF )

4 portioner

  • 0,5 dl havremjölk
  • 4 dl havregrädde
  • 0,5 gram saffran
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 msk kokospalmsocker
  • 2 krm agar agar

Agar agar behöver komma upp i 85°C för att lösas upp, därför är en termometer att föredra.

Blanda grädde, mjölk, socker & vispa i agar agar. Ställ kastrullen på plattan ( medium värme ) och rör hela tiden, ha gärna en termometer till hands och tempa så du vet att vätskan når 85°C. Låt sjuda under omrörning i ca 3 – 4 minuter. Häll upp i fyra glas eller skålar & ställ i kallt i minst 2 timmar.

TOPPING ( Raw + V )

  • ca 1- 1,5 dl bovetecrunch med smak av pepparkaka
  • 20 – 30  gram mörk vegan choklad

 

Smält alltid choklad på låg värme i vattenbad! Bryt i bitar & låt den försiktigt smälta ner. Doppa sedan bitar av granolan i   chokladen & lägg att stelna på bakplåtspapper. Ställ kallt.

Vid servering lägg på lite chokladgranola & pudra toppen med lingonpulver.

OBS man kan doppa nötter i choklad & smula lite pepparkakor som topping på pannacottan, om man inte vill göra granolan. Lite lingonpulver ger fin färg.

Istället för traditionella pepparkakor kan man bjuda på dessa, en raw pepparkaka med lingon”chia”sylt!

 

Hoppas ni får en fin fredag & bra början på helgen // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR