JUL FÖR EN & HUR FIXAR MAN DET!

Jul är bara runt hörnet, både på nätet, i tidningar & på TV bjuds det på massor av jul inspiration! Inget år tidigare har det varit så mycket gröna alternativ att välja på! För många betyder det att man fira jul borta eller kanske åka hem till sitt far, mor eller föräldrahem!

JUL & ENSAM OM ATT ÄTA GRÖNT!

Ja, vad gör man då! Jag kände att där hade jag något att bidra med! Jul för en, mat som går att laga skapligt fort & inte varar ända fram till påsk! För den som ska åka iväg & behöver ta med sig några rätter, men inte vill laga för mycket mat med recept gjorda för  4 eller fler….

Jag har inte gjort det överdrivet stort eller med flera olika rätter. Jag har gjort några säkra kort som man sedan kan komplettera med det som finns på det vanliga julbordet.

Jag har valt att göra mitt julbord; Glutenfritt*, vegan & sojafritt. OBS IMAT är inte glutenfritt, eftersom det innehåller havre vilket inte är rent havre! Byt då ut till cashewkräm istället!

Det innehåller dock valnötter som går att ersätta med solrosfrön. Men det är gjort för att passa för de flesta.

Först ut är aubergine”SILL” som mer eller mindre är obligatorisk på ett vego julbord!

Detta är grundrecept som förslagsvis görs en dag i förväg!

AUBERGINESILL ( V+ GF )

  • 1 aubergine
  • 1 tsk miso
  • 1 dl björksocker eller råsocker
  • 1/2 dl ättika
  • 1,5 dl vatten
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • knippe dill
  • charlottenlök 2 små
  • salt

 

Börja med att skölj & skala auberginen. Skär den så den påminner om sillbitar. Koka upp vatten, 1 tsk miso & salt. Låt aubergine bitarna/ strimlor koka i 4 minuter. Häll av i ett durkslag. Låt de rinna av ordentligt & lägg dem sen mellan 2 hushållspapper.

GÖR LAGEN.

  • 1 dl björksocker eller råsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättika 12%

Koka upp lagen & låt den svalna något. Lägg ”sill” bitarna i en ren glasburk tillsammans med skivad morot, charlottenlök, dill, lagerblad & kryddpepparkorn. När lagen är kall sätt på lock & ställ kallt över natten.

Gör majonäs, den behövs för både ”sill”aubergine & rödbetsallad

MAJONÄS ( V+ GF )

  • 2 msk kikärtsvatten
  • 1,5 tsk dijon
  • 1 tsk vinäger
  • 1,5 dl rapsolja
  • salt

 

Lägg alla ingredienser i en hög mixerkanna, uteslut salt & olja, mixa några varv så allt blandas.  Starta stavmixen igen & häll ner oljan i en tunn stråle. Majonäsen tjocknar fort & avsluta när den fluffar upp. Salta & rör runt med en sked. Ställ kallt.

Nu är det dags att smaksätta auberginen.

 

För helt glutenfritt!

Blötlägg 2 dl cashewnötter i 4 timmar. Mixa med 0,75 dl vatten, 1 msk kokosolja, salt & 1.5 msk pressad citron. Mixa helt slät.Detta ersätter där imat fraîche ingår.

 

SENAPSSILL ( V + GF )

 

  • 2 msk majonäs
  • 4 msk imat fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk hacka gräslök
  • 1 msk grovsenap, Grey Poupon Grovkornig
  • 1/2 msk söt skånsk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk rissirap
  • salt / vitpeppar

 

Blanda alla ingredienser, ta hälften av aubergine bitarna & vänd ner i senapsåsen.Sätt på lock & ställ i kylen för att mogna i smaken under natten.

SMAK NR 2

SAFFRAN & DILL ( V + GF )

  • 2 msk majonäs
  • 2 msk imat fraiche
  • 1/2 pkt saffran lös upp i 1 msk varmt vatten
  • 1/4 del söt syrligt äpple i små cm kuber
  • 1/2  schalottenlök  hacka smått
  • 1 vitlöksklyftor + 2 tsk olivolja ( riv vitlök & blanda med oljan)
  • cayannepepar
  • svartpeppar & salt efter smak
  • 1 msk dill

Blanda samtliga ingredienser & vänd ner resterande aubergine.

Du hittar det här receptet även här, för fler personer.

RÖDBETSSALLAD ( V+GF )

  • 3 msk majo
  • 3 msk imat fraiche
  • 1/2 sött äpple
  • 1 kokt & skalad rödbeta 70 gram
  • 1 mindre picklad rödbeta
  • 1/2 halv finhackad mindre rödlök
  • 1 tsk dijon
  • salt/ svartpeppar

 

Tärna rödbeta & äpple fint. Hacka rödlök smått & blanda med övriga ingredienser. Vänd ner rödbetor & äpple, smaka av med salt & peppar.

Sist ut i det 1:a inlägget om julbord är bakad & griljerad rotselleri.

Jag valde en liten som ryms i en kupad hand!

UNGSBAKAD ROTSELLERI ( V +GF )

  • 1 rotselleri
  • 2 – 3 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • 1 mindre gullök tunt skivad
  • 2 – 3 msk god nötig rapsolja.

Skrubba rotselleri & skär av det yttersta av botten så det blir ett jämnt underlag. Salta & peppra.  Blanda ca 2-3 dl vatten med 1 msk grönsaksfond. Skiva en lök tunt, banka till på mitten på 2 – 3 vitlöksklyftor. Lägg  vitlök runt om rotsellerin i en mindre ugnsform, häll på buljongen & 1 – 2 msk nötig rapsolja. Täck hela formen med ugnsfolie. Ställ in formen över natten på 70°C i ugnen. Höj temperaturen på morgonen till 100°C de sista 20 – 30 minuterna.

Den är klar när det går lätt att skära igenom men fortfarande är fast & fin. Man kan också baka den på 150°C i ca en eller två timmar. Jag föredrar att låta den gå långsamt under natten. förkorta tiden om man har bråttom. Detta kan man göra i förväg. Låt sedan svalna. Plasta in den när den är kall & förvara i kylskåp tills det är dags att griljera.

STRÖBRÖD

  • 1/2 glutenfritt & mjölkfritt knäckebröd
  • 2 msk polenta ströbröd ( glutenfritt ströbröd)

 

Mixa till ströbröd.

Man kan också använda vanligt ströbröd om man inte behöver eller vill ha glutenfritt.

 

GRILJERING

 

  • 1 msk skånsk söt senap
  • 1 msk stark grovkorning senap
  • 1/2 tsk herb de Provence
  • 2 krm tsk malen ingefära
  • salt & vit/ svart peppar
  • 2 – 3 msk  ca ströbröd

 

Skala rotsellerin med en skalkniv & blanda senap med kryddor, täck rotsellerin & strö på ströbröd runt om. Ställ in i ugnen på 220 – 225°C i ca 10 – 15  minuter.

Det här är mat som räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur mycket man äter! Jag tänker att detta är mängder som är lätta att ta med & hantera. Förhoppningsvis så väcker ditt gröna ”julbord” nyfikenhet för den som ännu inte har bekanta sig med gröna inslag på ett julbord!

I nästa inlägg blir det bl.a grymma grönsaksbollar & en frestelse som båda fick högsta betyg här hemma!

Jag har gjort helt nytt recept på bollar som jag är så nöjd med!

 

Glad Lucia på er // Tina

Följ mig på bloglovin eller Facebook så missar ni inte nya inlägg!

 

3 thoughts on “JUL FÖR EN & HUR FIXAR MAN DET!

  1. Pingback: Hjälp! Sonen är vegetarian och jag ska göra julmaten! – Deepedition

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *