JULBOLLAR & EN FRESTELSE – DEL 2, JUL!

Julbollar & frestelse, fortsättning på mitt julbord för en! Det är roligt att göra klassiska rätter gröna men det är ingen regel, utan kan ju lika gärna vara något helt nytt, som sedan kommer tillbaka varje år.

Julbollar helt enkelt ett måste!

Jag måste säga att dessa blev helt perfekta, jag har nu lagat dem flera gånger & det har gått åt lika fort varje gång! Jag finner en tjusning i att göra både biffar & bollar, eftersom det är en konst att lyckas med både smak, konsistens & form.

I dagens bollar har jag använt durra korn som utfyllnad, helt perfekt i både biffar & bollar! För mig är detta ett hantverk, allt är gjort för hand!

JULIGA BOLLAR ( V + GF )

CA 12 st

  • 1/2 gullök
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk råsocker
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 2 krm ingefära
  • 2 nejlikor
  • 1 tsk grönsaksfond
  • 1 tsk sojasås kikoman
  • 1 dl valnötter ( mortla till ströbröd men låt det vara lite grova bitar kvar)
  • 2 dl kokt durra
  • 1 msk Grey Poupon Grovkornig
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 chia ägg ( 1 msk chiamjöl + 3 msk vatten )
  • nymalen vitpeppar/ svart peppar
  • smaka av med salt

 

Blötlägg durra i 3 timmar & skölj ordentligt. Koka i 30 minuter på medium värme, häll av i en trådsil & låt dem ligga kvar i silen tills de har svalnat.

Fortsätt med att  vispa ihop Chiamjöl * & vatten, ställ åt sidan. Hacka champinjon & lök smått, stek i kokosfett eller valfritt fett. Mortla först kryddor och tillsätt sedan valnötter som ska bli likt ströbröd, men med en del grova bitar i ( som hälften av en ärta ). Tillsätt soja & grönsaksfond rör om, fortsätt med valnötter/ kryddor rör igen, slutligen ha i senap & durra. Rör om och lytt av pannan från spisen.

Pudra på 1 tsk fiberhusk, 2 nypor ny mortlad vitpeppar & rör om ordentligt.  Arbeta in chiaägget för hand i färsen. Man känner hur färsen tar form medan man arbetar med den. Ställ att svälla 15 – 30 minuter.

Rulla bollar ca 12 st & lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Ringla på ordentligt med en god och nötig rapsolja. Rulla bollarna med lätt hand, på plåten så de täcks med ett tunt lager olja. Grädda på 200°C, ha uppsikt & vänd dem försiktigt några gånger. Om de tar mycket färg så sänk till 175°C . Låt dem stå inne i ca 25 minuter. Ta ut plåten och låt bollarna svalna & sätta sig innan servering.

* Chifrön mixa i en kryddkvarn/ mixer till mjöl eller använd färdigt chiamjöl. Detta recept ska vara med chiamjöl.

Frestelse & Kryddor som hör Julen till!

Ja, Janssons frestelse är en klassiker som många gärna vill ha på sitt julbord! Jansson är byggt på ansjovis & i en vegetarisk Jansson finns ingen ansjovis… Jag tycker att man kan våga göra något annat istället!

Min låda är en frestelse med juliga kryddor & den blev fantastiskt god.

Rotfrukterna väger tillsammans 300 gram.

 

JULROTSLÅDA ( V+ GF )

  • 1 normala morot
  • 1palsternacka
  • 1/4 kålrot ( en mindre kålrot)
  • 1/2 gullök
  • 1 tsk dijon
  • 5 kapris +1,5 msk spad
  • 1,5  dl Oatly havre grädde
  •  kokosolja

 

KRYDDOR ( mortla ihop alla kryddor först)

  • 1 krm malen ingefära
  • 2 krm kanel
  • 1/2 krm kardemumma
  • 5 hela nejlikor
  • 1 krm malen muskot
  • 1 nypa oregano
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 2 krm nymalen svartpeppar

 

TOPPING

  • Gör glutenfritt ströbröd, mixa bröd & rör i polenta ströbröd
  • 1/2 knäckebröd glutenfritt & vegan
  • 2 msk glutenfritt instant majsmjöl

Grönkålschips, repa 1 – 2 stjälkar grönkål, skölj  & torka av. Lägg repad grönkål på en plåt ( gärna en med småhål för småkakor) & rosta på 150°C tills det är torra & krispiga. Ha koll så de inte bränns.

 

Skölj, skala rotfrukter & strimla* i smala stavar ( som Janssons potatis ) Fräs skivad lök i fett & tillsätt de strimlade rotsakerna rör om. Blanda ner de torra kryddorna & rör hela tiden. Hacka kapris smått, häll på grädde, dijon, kapris & spad från kapris. Rör om några varv & låt puttra på låg värme i ca 5 minuter.

Smörj en liten form ( 10 x10 cm ) och stjälp över allt i formen. Toppa med ströbröd & gratinera i ugnen på 200 °C i ca 25 – 30 minuter, höj till 225°C de siesta 5 minuterna. Ha koll på färgen & den är klar när grönsakerna är mjuka. Vid servering toppa med grönkåls krisp.

Ja det här blev mitt  JULBORD FÖR EN! Hoppas ni finner lite inspiration & att det hjälper någon som vill ha lite mindre mat, för just en eller två, nu när det nalkas jul!

Några tips på vägen, om man absolut inte har tillgång till durra korn så byt till quinoa. Mixa eller mortla chiafrön till mjöl, det är avgörande & binder på ett helt annat sätt än frön.

 

Ha en fin fortsatt vecka// Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

6 Kommentarer

  1. Svara

    Sylwia | Vibrant Food Stories

    december 16, 2016

    så gott! ska testa din frestelse till jul! Jag firar jul med makens familj och där är det inte så mkt fokus på veg..De blir glada att testa ! p.s jag har letat som en galning efter durra korn(hittar bara mjöl). VAR köpte du?? Har flera recept med d-korn som jag ville testa. TELL ME!!!
    Kram & ha en toppen helg <3
    /S.

    • Svara

      Tina

      december 16, 2016

      Durra hittar du på Bodystore:)) Vad roligt att du ska göra den!

      Hoppas du får en toppen helg, less stress & mycket njut!
      Kram // Tina

  2. Svara

    Linda

    december 18, 2016

    Tack för många underbara recept ☺.
    Håller just på och gör dina julbollar, det står inte när durran ska i? Rörde i den efter senapen men skulle va kul att veta när du gör det ☺.
    Tack igen.

    • Svara

      Tina

      december 18, 2016

      Hej!

      Ja det stämmer:)) efter senap så ska durra i! Tack för du uppmärksamma mig! Hoppas de smakar!
      Trevlig 4:e advent // Tina

  3. Svara

    anneliesblomsterochbakverk

    december 19, 2016

    Åh så gott allt låter! Om man nu som jag inte tål nötter och vill prova julbollarna, tror du att det funkar med mandel istället? Måste säga att din idé med julbord för en är helt genial och genomförandet är otroligt fint!

    • Svara

      Tina

      december 19, 2016

      Hej Annelie!

      vad glad jag blir för dina ord<3

      Ja det går finfint att byta ut till mandel istället!
      Ha en riktigt god jul!
      Kram/ Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR