Kryddig cheesecake med smak av saffran

Kryddig cheesecake med smak av saffran….hur många varianter har det inte skapas denna månad. Många tror jag bestämt, denna är iallafall mitt bidrag till Månadens gröna! Denna kommer även sätta punkt här på bloggen för detta års juliga smaker. Men just nu är den i fokus & julens kryddor får stå i centrum en liten stund till. Den är god & len, med kryddig smak. Precis som den ska, för att kvala in på Nellies, som skriver bloggen Min vardagshälsa, tema som är JULKRYDDOR.

 

Kryddig cheesecake med härlig solgul färg

Den blev väldigt god & fick tummen upp även av min man, som inte är lika förtjust i saffran som mig! Själv äter jag gärna saffran året om! Fungerar strålande i både mat & dessert!

KRYDDIG CHEESECAKE MED SMAK AV SAFFRAN ( V+GF )

9 bitar

 

FYLLNING

  • 3 dl cashewnötter,  blötlägg i minst 4 timmar
  • nypa salt
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl kokosolja
  • 2 msk kakaosmör knappar
  • 1/2 dl rissirap/agavesirap
  • 1 msk cashewsmör
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk kokossocker
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 1 kapsyl vaniljextrakt
  • 1,5 tsk rosvatten

 

Börja med att blötlägg cashewnötter i tid. Mortla saffran med  kokossocker &  kardemummakärnor. Skölj cashewnötter ordentligt & lägg i en mixer tillsammans med alla ingredienser förutom kokosolja, kakaosmör & rosvatten. Starta mixern, skrapa ner från kanterna emellanåt & låt maskinen jobba till det är en helt slät kräm.

Smält kokosolja & kakaosmör försiktigt i ett vattenbad, tillsätt det i krämen & låt maskinen arbeta in oljan ordentligt. Slutligen tillsätt rosvatten & blanda allt ordentligt. Ställ kallt & gör botten.

BOTTEN

  • 2,5 dl mandel
  • 1/2 dl kokos
  • 1 msk kokosolja
  • 2 dadlar
  • 1 msk sultan russin
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1/ 2 tsk kardemumma
  •  1 krm malen kryddpeppar
  • 2 st kryddnejlika
  • 1 krm pomerans krydda
  • Flingsalt
  • 1/2 msk Vatten

Lägg alla ingredienser till botten i en matberedare & mixa till det går ihop. Tryck ut massan jämnt i en form som mäter 15 cm. Häll på fyllningen & ställ i frysen över natten.

Ta fram formen & tina i rumstemperatur i ca 30 minuter. Dekorera med valfri topping & servera. Här har jag toppat med lingonpulver & lingon. Smaskens:))

Julkryddor är denna månadens tema

Vi som är månadens gröna är ju jag, AnnieLovisaÅsaUlricaSylwia, AnnelieNellieJulia. Följ oss på Instagram, @manadensgrona och anslut dig till vår Facebook-grupp Månadens Gröna.

 

SÅ HÄR GÅR DET TILL: OBS denna månad är jag sent ute men detta gäller varje månad!
Den 5:e varje månad presenteras en råvara som är i säsong genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran.

Denna månaden så är Nellie från bloggen Min vardagshälsa värd & hon har valt KRYDDOR som denna månadens tema.

Låt dig inspireras och laga en egen rätt med råvaran och lägg upp receptet på din blogg eller din Instagram under hashtag #månadensgröna.

Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e.

Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.

Ha det så gott// Tina

 

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

6 Kommentarer

  1. Svara

    Caroline

    december 27, 2016

    Vad hände med inlägget ”jordnötsglass eller nicecream”? får bara upp ‘sidan finns inte’ och hade gärna velat göra receptet… :/

    • Svara

      Tina

      december 27, 2016

      Hej Caroline!

      tack för du gjorde mig uppmärksam!

      Den har råkat bli privat men är åter synlig!

      Ha en fin kväll// Tina

  2. Svara

    Sofia

    december 30, 2016

    Hej Tina! Vi har tipsat om detta smarriga recept på vår blogg, och har en läsare som undrar hur många bitar receptet räcker till? Gott nytt år! Sofia

    • Svara

      Tina

      december 30, 2016

      Hej Sofia!

      Ja men tusen tack för att ni tipsade<3
      9 bitar blir det!

      Stort grattis till nya boken!
      Gott nytt år// Tina

      • Svara

        Sofia

        december 31, 2016

        Hej! Toppen, åh tack så mycket!! 😀

LÄMMA EN KOMMENTAR