Taco måndag – varför inte liksom

Taco Måndag fungerar det med & denna i synnerhet. Men om sanningen ska fram så är det inte riktigt vad jag ätit idag.

Dessutom så måste jag nog ursäkta mig lite för att jag inte har uppdaterat som jag planerat.

Det blev lite mycket på schemat helt enkelt. På det så däckade jag i feber & frossa, på det startade jag upp nytt jobb på mitt arbete!

Idag har jag varit på medborgarskolan & hängt med ett gäng blivande vegan kockar! Det är en Diplomutbildning / Vegansk grundutbildning som Ulrika Hoffer håller i! Hon bjöd in mig för att dela med mig av vad jag kan när det gäller just biffar & burgare. Så roligt & dessutom att se mina egna biffar tolkas av andra. Hur kul som helst.

Taco måndag – Ja varför inte

Nu är detta en raw food taco men lika fullt en taco. Faktiskt så tycker jag att en färs på valnötter är grymt gott & speciellt i ett  salladsblad med lite goda tillbehör.

Taco måndag - varför inte liksom

 

Recept:

2 – 3 portioner eller 6 förrätter

VALNÖTSFÄRS ( Raw + V + GF )

 

  • 2,5 dl valnötter
  • 1 – 2 tsk tamari
  • eventuellt 1/2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta

 

TACOKRYDDA!

  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk hel spiskummin ( mortla )
  • Torkad koriander ( mortla )
  • 1/2 tsk kakaopulver
  • 1/2 tsk chili/ cayanne pulver ( Minska något om du är känslig för hetta )
  • 1/2 tsk havsalt

 

Mortla/ mixa alla kryddor till ett pulver.

Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och mixa/ pulsa  till det ser ut som färs. Överarbeta inte, det ska vara som färs/ gryn.

PICKLAD RÖDLÖK

  • 1 rödlök
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 – 3 msk rissirap eller honung

 

 

Skiva löken tunt & vispa ihop lagen. Börja med 2 msk sötning och öka eventuellt med en matsked sötning.

OSTSÅS ( Raw + V )

  • 1,5 dl blötlagda cashewnötter ( minst 4 timmar eller över natten)
  • 1 dl vatten
  • 1/2  citron,  saften
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk näringsjäst ( finns på Ica eller hälsokost )
  • 1 krm gurkmeja
  • 1/2 tsk havsalt

 

Skölj de blötlagda nötterna i kallt vatten & låt rinna av. Lägg samtliga ingredienser i en mixer & mixa såsen slät.

TOMATSALSA ( Raw + V )

  • 8 st körsbärstomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 1,5 msk lime saften + rivet skal från hela
  • 1/2 dl hackad koriander
  • 1/4 del hackad silverlök
  • 1/2 tsk havsalt

Hacka tomat, chili & lök smått. Riv skal & pressa saften från en lime över salsan. Hacka en knippe koriander & blanda i. Smaka av med salt.

TILLBEHÖR

 

  • 1 – 2 gemsallad
  • 1 avokado
  • 1/2  hackad gurka
  • 1dl tinad mango i kuber

 

Plocka bladen av gemsallad & skölj varje blad. Torka varje blad försiktigt. Lägg de största bladen på ett fat. Hacka de andra bladen i strimlor & lägg på bladen. Skeda på valnötsfärs, lägg på  gurka & mango. Sedan på med på skivad avokado & en sked salsa. Ringla ostsåsen över salladen & toppa med picklade rödlök.

 

Hoppas ni mår bra & om ni är med i Vegan i 21 dagar så är vi nu inne i sista veckan! Fantastiskt, hur känner ni er & vad är största fördelen! Berätta gärna!

Ha en fin fortsatt kväll // Tina

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

LÄMMA EN KOMMENTAR