Sparris nu är säsongen här – Månadens Gröna

Sparris är ljuvligt gott. Säsongen är kort & börjar i slutet av april i början av maj  & håller på fram till juli. Den sparris vi känner mest till är den vita & gröna. Det ska nämnas att det även finns violett, vild & minisparris utöver den vita & gröna. Inte lika vanliga men det finns och är mer vanligt på restaurang i dagsläget än i våra matkedjor.

Sparris är antingen grön eller vit

Men från början är det samma råvara. Den vita täcks med jord som gör att den håller tillbaka växtkraften som då gör att den tar längre tid på sig att växa. Därför blir den vita tjockare & skalet blir grövre. Den vita måste man alltid skala först innan man äter den. Den gröna å andra sidan får ljus & kan då utveckla klorofyll. Den blir spädare, grönare & går att äta utan att först skalas.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Sparris är råvaran till månadens gröna

Det kändes helt självklart att välja den. För mig så välkomnar den sommaren & är startskottet till något nytt.

Sparris & rökt morot är ju en fantastisk förrätt

Den här rätten känns rolig & lite annorlunda att bjuda på. Min dotter tyckte moroten smakade väldigt likt lax.

Recept:

SPARRIS

  • en knippe
  • salt
  • peppar
  • olja

Skölj sparrisen i kallt vatten & skär/ bryt av änden.  Hetta upp olja & stek sparris på medium på plattan. Salta & peppar. Den ska ha kvar sin spänst.

 

Aioli på kikärtsvatten

CITRON & KAPRISAIOLI ( V )

  • 0,5 dl kikärtsspad ( det som finns i burken tillsammans med kikärtor)
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl citronolja ( Paolo Roberto’s är grymt god )
  • 0,5 msk dijon
  • 1 msk citron + skal från 1 citron
  • 1,5 msk hackad kapris + spad
  • salt & peppar

 

Lägg kikärtsvatten i en hög kanna & tillsätt pressad citron, dijon & mixa samman. Börja hälla rapsolja i en tunnstråle, vicka fram & tillbaka till all olja är i och det har tjocknat. Fortsätt på samma sätt med citronoljan.  Rör runt i majonäsen,  hacka kapris grovt & rör i med lite av spadet. Rör slutligen i citron zest, smaka av med peppar & om det eventuellt behövs lite salt. Ställ kallt.

 

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Alltså vad det här är läckert

Sommar, Sverige & lax liksom…… men här blir det en morot istället som får träda in. Jag har använt en rökpistol som kallröker till denna rätten. Det blev helt fantastiskt,  i receptet så har jag istället lagt till rökt / smoked havssalt så det behövs ingen rökpistol för att göra denna rätt.

GRAVAD & KALLRÖKT MOROTSSKIVA ( V+Gf)

  • 1 större lite tjockare morot skivad i skivor med mandolin
  • 1 msk björksocker ( fungerar med vanlig eller råsocker också)
  • 1,5 msk smoked havs salt
  • 1/2 tsk svart & vitpepparkorn ( krossa i en mortel )
  • 1 nypa arame alger

 

Skölj & skala morot. Gör skivor på mandolin eller liknande. Blanda salt, alger, krossade pepparkorn & socker. Gnid in detta på morotsskivorna. Lägg skivorna på ett fat med kanter & plasta in. Ställ kallt i kylen allt från 4 timmar till 2 dygn. Ju längre de ligger ju bättre. Men det avgörs på hur mycket tid man har.

 

Efter 4 timmar upp till 2 dygn

Nästa steg är att torka av bitarna. Lägg ett ugnsfolie på en ugnsform & lägg morotsbitarna på den. Placera ut några dill kvistar  & häll på lite olja på varje bit. Förslut folien & ställ formen i ugnen på 150°C i ca 15 – 20 minuter.

Låt morot svalna.

MER SÅ BEHÖVS:

  • citron
  • dill
  • skivad rödlök
  • svart tång kaviar

Lägg ut sparris, rulla varje skiva morot till en spole & lägg ut på fatet. Klicka ut tångkaviar på morot, dekorera med dill & morot. Antingen så klickar man på aioli på rätten direkt vid servering eller så serveras den vid sidan av.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Medverka hur det passar dig bäst

Nu hoppas jag att du vill medverka på något sätt! Antingen så bidrar du med recept eller så blir du bara medlem i vår fina grupp. Det ända du behöver göra för att vara medlem är att  inspireras av allt gott & grönt vi delar med oss av. Dela & tips gärna om oss till dina vänner på Facebook & Instagram.

Allt du behöver veta om Månadens Gröna

Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning.

Den 5:e varje månad presenterar månadens värd den råvara eller tema som gäller. All information om hur du deltar presenteras även i inlägget hos värden.

Den 25:e varje månad är sista dagen att bidra med ett recept.

Den 28:e varje månad publicerar månadsvärden ett inlägg med alla inskickade bidrag inkl. bilder och länkar.

Man kan delta antingen via sin blogg eller via Instagram. Bidragen lämnas i månadsvärdens kommentarsfält på bloggen. Deltar man via Instagram kopierar man sin delningsurl (klicka på de tre prickarna uppe till höger) och lämnar denna som en kommentar i månadsvärdens blogginlägg. Man får gärna också använda #månadensgröna så att vi hittar och kan re-posta bidrag.

Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration! Om vi ska prata förhållning, så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetariskt”! Detta för att det ska kännas tillgängligt för många & alla!

följ oss på Instagram @manadensgrona och på Facebooksidan Månadens Gröna.

 

 

 Ha en fin dag // Tina

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

34 Kommentarer

  1. Svara

    Nellie Rolf

    maj 6, 2017

    Vilket häftigt recept! 🙂 Jag har gjort en klassisk risotto med ett modernt krisp. Här fins det:
    http://www.minvardagshalsa.se/2017/05/06/manadens-grona-sparrisrisotto/
    Kram

    • Svara

      Tina

      maj 6, 2017

      Vilket kanon fint bidrag & bilderna ser så inbjudande ut!
      Ha en trevlig helg
      Kram // Tina

  2. Svara

    anneliesblomsterochbakverk

    maj 6, 2017

    Tina, vilket härligt tema för maj och så underbara bilder du bjuder på. Otroligt spännande rätt! Själv har jag lagat till en filopaj med sparris och vegansk cashewricotta: http://blomsterochbakverk.se/vegetariskt/filopaj-med-sparris-och-cashewricotta/ Ha en fortsatt fin helg! Kram <3

    • Svara

      Tina

      maj 7, 2017

      Wow Annelie helt fantastiskt bidrag & bilderna……!Kram //Tina

  3. Svara

    Malin

    maj 8, 2017

    Så fin blogg du har! Inspirerande, verkligen! 🙂
    Här kommer mitt bidrag till månadens tema: http://malinsblogg.fi/2017/05/08/manadens-grona-sparris/

    Ha en fin vår (bara det slutar SNÖA nån gång heh).
    Mvh. Malin

    • Svara

      Tina

      maj 8, 2017

      Hej Malin!

      Tack vad roligt att höra & detsamma till dig!

      Tack för ditt fina bidrag. Ja här är det sol & hagel om vartannat:)) Vår & sommar kom nuuuuu
      Trevlig kväll// Tina

  4. Svara

    Åsa

    maj 13, 2017

    Ditt bidrag är så otroligt vackert. Mitt bidrag för maj månad är en gluten- och mjölkfri paj.
    http://www.gilbertson.nu/kokbok/ettarsjubileum-och-sparrispaj-gluten-och-mjolkfri/

    • Svara

      Tina

      maj 13, 2017

      Hej Åsa!

      Tack :)) & Tack för ditt fina bidrag!

      Trevlig kväll // Tina

  5. Svara

    Sandras Matkrypin

    maj 15, 2017

    Kul med sparris! Det är ju så gott 🙂 Här kommer mitt bidrag som är en gremolatapasta med sparris och pocherat ägg
    http://www.sandrasmatkrypin.se/gremolatapasta-med-sparris-och-pocherat-agg/

    • Svara

      Tina

      maj 15, 2017

      Din pasta ser helt underbar ut!

      Ha enfin dag // Tina

  6. Svara

    Maria

    maj 17, 2017

    Åh, sparris som är så gott. Här kommer mitt bidrag: Grillad sparris med chèvre. En perfekt rätt tycker jag, då jag verkligen gillar både chèvre och sparris – Mmm.
    http://www.mariasmat.nu/2017/02/18/grillad-sparris-med-chevre/

    • Svara

      Tina

      maj 17, 2017

      Perfekt mat nu när vi äntligen kan tända grillen:))

      Tack för ditt bidrag.
      Ha en fin fortsatt vecka// Tina

  7. Svara

    lovisa

    maj 19, 2017

    otroligt fint inlägg, som alltid tina! här kommer mitt bidrag: http://polichinelle.se/2017/may/manadens-grona-maj-farsk-sparrispasta-med-citron-mascarpone-och-svarta-belugalinser.html kram!

    • Svara

      Tina

      maj 19, 2017

      Det här är så bra & gott….Allt gott i en & samma rätt! Sparris, pasta & belugalinser…<3

      Trevlig helg
      kram // Tina

  8. Svara

    Isabel

    maj 21, 2017

    Vilka härliga sparris recept Tina.
    Här kommer recept från mig.
    Vegan muffins som är omtyckta av alla
    Kram
    Isabel
    https://www.instagram.com/p/BTwXcoTlyz4/

    • Svara

      Tina

      maj 21, 2017

      Det ser helt magiska ut & jag misstänker att det även är magiskt goda<3 kram// Tina

  9. Svara

    Isabel

    maj 23, 2017

    På målsnöret!
    Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna! Det blev en rasande enkel men urgod förrätt med grön sparris, nypotatis och en sås av schalottenlök. Mums! http://www.tastecelebration.se/sparris-och-nypotatis-med-schalottenloksas/

    • Svara

      Tina

      maj 23, 2017

      Härligt Isabel<3 dessutom kanon fint bidrag!

      Kram // Tina

  10. Svara

    Karin

    maj 24, 2017

    Älskar sparris! Mitt bidrag blir pasta med sparris och halloumi. Fantastiskt gott blev det, väldigt improviserat men lyckat! 🙂

    https://instagram.com/p/BUfQHtUgLbK/

    // @karinskakbak på Instagram

    • Svara

      Tina

      maj 25, 2017

      Tack för ditt bidrag. Det låter jätte gott// Tina

  11. Svara

    Wilda

    maj 25, 2017

    Otroligt vackert inlägg. Fantastiska bilder, även för en morotsallergiker 😉 Här vill jag kolla runt mer sen och spara goda smaker. 🙂

    Jag har äntligen haft tid att göra ett bidrag till Månadens Gröna efter att ha försökt få till det sedan ni startade igång. Så glad för det. Och smarrigt blev det:
    http://reaktionista.se/gratinerad-sparris-med-fetaostrora-och-valnotssallad/

    • Svara

      Tina

      maj 25, 2017

      Tusen tack!

      Vad roligt att det klaffade & att du är med. Jättefint bidrag // Tina

  12. Svara

    Linnea | (Chick)peas & Understanding

    maj 25, 2017

    Det här bidraget ser verkligen heeelt fantastiskt ut, vilket konstverk! Nästintill för tjusigt för att ätas, men sen låter det ju lite för spännande med gravad morot för att en skulle kunna låta bli.

    Snubblar även jag in över målsnöret! Här kommer en sparris quiche med tofustanning: https://peasandunderstanding.wordpress.com/2017/05/25/creamy-asparagus-quiche/

    Hoppas du får en härlig långhelg! x

    • Svara

      Tina

      maj 25, 2017

      Men tack verkligen! Vilket kanon bidrag du trillar in med så här i sista timmen. Önskar dig en fantastisk helg//Tina

  13. Svara

    milla

    maj 25, 2017

    Hej
    Här kommer mitt bidrag
    http://millashalsoblogg.blogspot.se/2017/05/sparrislada.html

    • Svara

      Tina

      maj 25, 2017

      Tack för ditt fina bidrag.

      Trevlig fortsättning på helgen // Tina

  14. Svara

    Julia

    maj 27, 2017

    Hej Tina,

    Tack för ett fint inlägg och ett lite klurigt tema för mig som hade förätit mig på sparris förra åren. Det blev tillsist enkla naan-flatbreads med sparris. En ny favorit hos mig!

    https://tuvessonskan.se/2017/05/27/manadens-grona-naan-flatbreads-med-sparris/

    • Svara

      Tina

      maj 28, 2017

      Tack för toppen fint bidrag//Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR