Sliders – Vegan & glutenfria miniburgare

Sliders är allt gott en originalburgare har, men i en enda tugga… Ja  iallafall nästan, kan kanske bli lite svårt att få i sig allt i en tugga!  Nu är det allt hög tid att tända grillen. förbereda massa gott, lägga på både stora & små burgare.

Sliders som går åt i ett nafs

De är alltid ett uppskattat & trevligt inslag på en middag eller bjudning. Ska man grilla, då tycker jag dessa mindre är kanon om man vill ha flera matiga tillbehör att komplettera med.

Det har nog aldrig funnits så många & varierande gröna burgare som nu.  Det går mer eller mindre att få sig en burgare på de flesta restaurang idag. Vi kan köpa hem från frysdisken eller halvfabrikat, som vi blandar & steker själv.

Det är helt enkelt de gröna burgarnas tid.

Det här har jag gjort själv från grunden & de är varken svåra eller knepiga att få till.

Sliders - vegan & glutenfria miniburgare

 

Recept:

SLIDERS ( V+Gf )

  • 250 gram kastanjechampinjoner ( eller välj valfria champinjoner )
  • 3 dl blötlagd & kokt durra ( byt till grov bulgur om du inte har tillgång till durra)
  • 2 dl rostade & krossade valnötter
  • 1 msk tamari ( kan bytas till 1/2 msk soja )
  • 1 msk lantbuljong
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1 msk lökpulver
  • 1 / 2 tsk  chipotle pulver ( öka om du vill ha mer styrka )
  • 1/2 msk herb de Provence
  • 1 msk olivolja + 1 msk olivolja
  • 1 chiaägg *
  • 1,5 tsk fiberhusk
  • 1/2 dl rårismjöl ( kan bytas till  valfritt mjöl )
  • salt & peppar

 

1)Rengör, skiva champinjoner & lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda olivolja & tamari som masseras in i champinjonerna. Rosta allt på 200 °C  i ca 20 minuter.

2) Lägg de rostade champinjonerna i en matberedare & tillsätt alla ingredienser men uteslut chia ägg & olivolja i detta skede.

3) Mixa några varv till det är en grov färs. Flytta över färsen i en bunke & arbeta in med händerna chia ägg & slutligen 1 msk olivolja, blanda allt ordentligt. Smaka av med salt & peppar.

 

Chia ägg = 1 msk chiamjöl + 3 msk vatten

 

Låt färsen vila & sätta sig i 30 minuter.

 

MARINAD ATT PENSLA SLIDERS MED

  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk tamari eller 1/2 msk soja
  • 1,5 msk olivolja
  • svartpeppar

Vispa ihop allt & ställ åt sidan.

Forma sliders & pensla dem med marinaden på båda sidorna.

Välj hur du vill tillaga dem.

  1. Stek dem några minuter på båda sidorna & efterstek i ugnen i 10 minuter på 175°C
  2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper & stek i ca 25 min i ugnen, vänd efter halva tiden.

 

Jag gjorde även en super god Ketchup & ett glutenfritt bröd som jag lägger upp recept på under helgen.

Tillbehör som passar:

Tips på hur man gör en burgare

Cheddarsås

Stekt lök

Dressing på röda linser

Avokado, sötpotatis chips, vegan majo & salladsblad mer behövs inte.

 

Sliders - vegan & glutenfria miniburgare

Sliders - vegan & glutenfria miniburgare

Böcker som gör ”GRÖNA” burgare

  1. BBQ vegan  av Mattias Kristiansson
  2. BBQ Jävligt god av Gustav Johansson
  3. Gröna av Martin av Martin Nordin

 

Det kommer upp ett inlägg med olika tillbehör för burgare.

Fortsättning följer m.a.o

Nu önskar jag er alla en riktigt fin start på helgen.

 

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

LÄMMA EN KOMMENTAR