Midsommar – Raw kokos & jordgubbstårta

Midsommar & jag bjuder på kokos & jordgubbstårta. Kokos är mer eller mindre huvudingrediens i mångt & mycket jag gör i mitt kök. Det kan vara allt från kokosmjölk, riven , olja, chips osv.  Det är framförallt mångsidigt & användbart i ett växtbaserat kök. Vad kokos har emot sig är den skarpa smaken som gärna tar ut alla andra smaker. Därför passar inte kokos till allt.

Själv var min start sträcka till att fullkomligt älska smaken av kokos ganska lång, men när det väl hände så hände det verkligen. Att ha kokosmjölk i en gryta har aldrig varit ett problem, snarare tvärtom. Men att smaksätta & ge smak av kokos i dessert, kakor, glass & tårtor har inte varit någon självklarhet för mig. Men det är verkligen gott & fräscht tycker jag.

Midsommar – Raw kokos & jordgubbstårta

Midsommar betyder jordgubbar & därför var det inte svårt att välja det som en av ingredienserna i min tårta. Kokos, jordgubbar & citron sötad med lönnsirap. Låter inte det gott? Vad bakar ni själva för gott till midsommar? Nedan kommer recept på min midsommartårta.

 

Midsommar - Raw kokos & jordgubbtårta

Recept:

 

RAW KOKOS & JORDGUBBSTÅRTA ( V+Gf+ Raw )

15 cm form/ ca 8 bitar

 

 • en ask ca 250 gram  jordgubbar
 • 2 dl cashewnötter ( blötlägg minst 6 timmar )
 • 1 tetra kokosgrädde / mjölk ( låt ligga i kylen över natten, ta sedan grädden men uteslut vätskan)
 • 1 dl lönnsirap
 • 1 dl kokosolja ( smält i ett vattenbad )
 • skal från hel citron + saften från 1/2 citron
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • nypa salt

 

Blötlägg cashewnötter i ca 6 timmar eller över natten. Skölj dem sedan ordentligt & lägg i en mixer tillsammans med resterande ingredienser förutom kokosoljan. Mixa helt slät, tillsätt kokosoljan & mixa klart. Ställ åt sidan så länge.

 

BOTTEN ( V+Raw +Gf )

 • 1,5 dl mandlar
 • 1/2 dl cashewnötter
 • 1/2 riven kokos
 • 1,5 msk kokosolja
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 10 st dadlar ( ICA Eko)
 • nypa flingsalt

Lägg alla ingredienser i en matberedare & arbeta med pulsknappen till det går ihop men fortfarande har crunch. Klipp bakplåtspapper så de passar i en form som mäter ca 15 cm. Tryck ut botten & se till att trycka upp höga kanter längs formen. Botten ska nästan vara som en skål till fyllningen. Häll i fyllningen, slå formen lätt på arbetsbordet, detta så bubblor försvinner & fyllningen fördelas jämnt.  Plasta in och ställ in i frysen. Låt vila ca 6 – 8 timmar. Ta fram tårtan & ställ i kylskåpet några timmar innan du planerar att servera den. Dekorera med jordgubbar & valfria bär.

Botten fungerar som ett skal & är fylld med en alldeles fantastisk fluffig & len mousse.

Jag skulle vilja bjuda på lite länk kärlek till en fin bloggkollega, Annelie från Blomster & bakverk, hon   både bakar grymma bakverk & tar fantastiska bilder.  Titta in hos henne så hittar ni hennes variant av raw cheesecake med smak av jordgubb.

 

 

Nu önskar jag er alla en fantastisk midsommarafton. 

Tack för ni tittar in här hos mig. Det betyder mycket för mig.

 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

4 Kommentarer

 1. Svara

  anneliesblomsterochbakverk

  juni 22, 2017

  Men Tina, raraste du – tack! Blir så himla glad att läsa dina fina ord. Och din tårta ser fantastisk ut! Kram och glad midsommar <3

  • Svara

   Tina

   juni 23, 2017

   Tack själv Anneli! Önskar dig en fantastisk dag med familj, nära & kära. ❤️ kram

 2. Svara

  Maria

  juni 23, 2017

  Mängd cashewnötter till fyllningen?? Kan inte se att det står någonstans… 😉

  • Svara

   Tina

   juni 23, 2017

   Men åh tack, det har märkligt nog trillat bort.

   Tack för du gjorde mig uppmärksam.
   Trevlig Midsommar// Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR