Rawnola – granola härligt gul och smakrik

Hej på er. Hoppas er vecka flyter på bra! Idag blir det Rawnola. Jag har ju ytterligare två recept med gurkmeja som jag vill dela med mig av till er. Men hade tänkt att bryta av med några andra recept i mellan så ni inte ska tröttna på allt mitt gurkmeja pladder. Men så fick jag inte tid att fotografera  recepten… Det blir ju roligare med bilder eller hur?

Rawnola eller crunchig granola om ni vill

Därför så bjuder jag på min granola idag… så då blir det lite mer gurkmeja så att säga.

Rawnola - granola härligt gul och smakrik

Inget mer varför gurkmeja är ett måste…

Recept:

RAWNOLA MED GURKMEJA

  • 3 dl helt bovete
  • 1 dl gula linfrö  Risenta finns på ICA & COOP 
  • 1 msk Chiafrön
  • 1 msk gurkmeja pasta
  • 1 dl kokosflingor
  • Nypa salt
  • 0,5 msk malen Ingefära
  • 0,5 msk malen Kardemumma ( jag gillar att mala vid tillfälle, mest smak då )
  • 3 krm malen muskot
  • 1 tsk malen Kanel
  • 1 dl pistagenötter ( kan uteslutas eller bytas ut till mandlar )
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpa
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1,5 msk kallpressade Kokosolja, smält försiktigt i vattenbad
  • 0,5 dl lönnsirap eventuellt byt till agave eller honung (  ej vegan ) 
  • 100 gram russin

 

BLÖTLÄGG: Dagen innan lägg bovete i en djup skål och fyll på med vatten. lägg linfrön i en annan skål och fyll på med 2 dl vatten. Slutligen de andra fröna och pistage nötter i en skål täckt med vatten.

Instruktioner:

PÅ MORGONEN: Linfrö ska inte sköljas utan fungerar som bindning i granolan.

Skölj bovete i en trådsil till att den röda färgen blir klar och den gel som finns är borta. Skölj sedan solros, sesam, pistage nötter och pumpafrön i kallt vatten.

BLANDA: Nu ska alla övriga ingredienser blandas i en bunke.

Häll ner bovete, frön och slutligen linfrön i kryddblandningen. Rör ordentligt och smaka av så att sötman är ok. Alla vill ha olika mycket sötning och här får man avgöra själv.

ALTERNATIV 1: bred ut granolan som en platta på två torkbrickor med teflexpapper.  Jag brukar köra på ca 63°C de första 30 – 40 minuterna. Sedan drar jag ner till ca 42 °C. Efter ca 6 timmar så vänder jag på plattan ( lägger två brickor mot varandra )  och tar bort teflexpapper. sedan får granolan gå klart i ca 5 – 6 timmar till.

ALTERNATIV 2 : Granolan bred ut granolan på två plåtar ( gärna kakplåtar som är hålig ) som är klädda med bakplåtspapper. Gör en tunn platta på varje plåt så torkar det snabbare. Sätt ugnen på 50°C varmluft, ställ in plåtarna och låt luckan stå på glänt. Har man ingen varmluftsugn så bred ut allt på en plåt och 50°C med luckan på glänt.

Nej det blir inte 100 % raw men lika fullt både nyttigt och gott.

TIDSBRIST och utan tålamod, ja då kör man granolan i ugnen på 175 °C i ca 15 – 20 minuter. Rör om några gånger under tiden det rostas.

När granolan är helt torr och krispig bryt den i bitar och blanda i russin. Förvara granolan i en glasburk med tätslutande lock.

Rawnola - granola härligt gul och smakrik

Rawnola - granola härligt gul och smakrik

Om ni läser Vegomagasinet ( det hoppas jag att ni gör ) så hittar ni bl.a mina recept i specialutgåvan Vin & vego. Vegansk Ostbricka, tapas och enkla såser. Ett litet smakprov…

Hej så länge // Tina

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

2 Kommentarer

  1. Svara

    Regina Rojas

    oktober 11, 2017

    Vilken smakkombination med gurkmeja i rawnola, detta måste jag testa! Härligt med alla inspirerande gurkmeja recept, tack!

    Längtar redan till vad som ska komma härnäst.
    Ostbrickan ser magiskt god ut!!

    • Svara

      Tina

      oktober 12, 2017

      Ja den är verkligen god kan jag säga:))

      De har blivit en del gurkmeja, fler kan det nog bli……

      Ha en bra dag // Tina

LÄMMA EN KOMMENTAR