Vegansk chili con carne
Vegansk chili con carne är en köttfri version av den populära mexikanska rätten chili con carne, vilket betyder chili med kött. Istället för kött används oftast sojafärs eller svarta bönor som en proteinrik bas. För att göra en vegansk chili con carne börjar man med att hacka lök och vitlök och steka det i en stor gryta tills det blir mjukt. Därefter tillsätter man krossade tomater, tomatpuré, kryddor som chili, spiskummin, paprika, oregano och eventuellt lite socker eller honung för att balansera smakerna. Sedan tillsätter man sojafärs eller svarta bönor och låter det puttra på medelhög värme i cirka 20-30 minuter tills allt är väl genomvarmt och smakerna har blandats ordentligt. Servera den veganska chili con carnen med ris, tortillabröd, guacamole, salsa och eventuellt lite vegansk ost eller gräddfil. Det är en hälsosam och proteinrik rätt som passar utmärkt för veganer eller de som vill minska på sitt köttintag.
Vegansk pasta med tomatsås
Vegansk pasta med tomatsås är en läcker och tillfredsställande måltid som är enkel att tillaga och full av smak. För att göra den veganska tomatsåsen kan man börja med att steka finhackad lök och vitlök i olivolja tills de blir mjuka och genomskinliga. Därefter kan man tillsätta tärnade tomater, antingen färska eller på burk, och låta såsen koka upp. Man kan krydda med salt, peppar och andra önskade kryddor som exempelvis basilika, oregano eller timjan för att ge såsen extra smak. För att göra pastan kan man koka vatten i en kastrull och tillsätta salt. När vattnet kokar kan man lägga i den valda pastasorten och koka enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. När pastan är färdigkokt kan man hälla av vattnet och skölja pastan i kallt vatten för att stoppa tillagningen. När både pastan och tomatsåsen är klara kan man blanda dem tillsammans i en stor kastrull eller stekpanna och röra om så att pastan täcks av såsen. Man kan låta pastan absorbera såsen i några minuter på låg värme för att smakerna ska blandas och pasta ska bli riktigt god. För att servera den veganska pastan med tomatsås kan man strö över färsk basilika eller persilja för extra färg och smak. Man kan också tillsätta några oliver eller kapris som smaksättning. För den som gillar lite hetta kan man också lägga till några nypor chiliflakes eller krossad chili. Vegansk pasta med tomatsås är en mångsidig rätt som man kan variera efter eget tycke. Man kan lägga till olika grönsaker som exempelvis zucchini, paprika eller spenat för att göra rätten mer fyllig och näringsrik. Man kan också använda olika pastasorter som linguini, spaghetti eller penne för att variera textur och upplevelse. Denna enkla och välsmakande veganska pasta med tomatsås kan njutas som en huvudrätt eller serveras som en del av en större måltid. Den är ett utmärkt alternativ för veganer och icke-veganer som vill ha en läcker och hälsosam måltid med massor av smak.
Vegansk curry
Vegansk curry är en härlig och smakfull rätt som är full av kryddor och smaker. En vegansk curry innehåller oftast en bas av grönsaker som kokas i en kryddig sås. Vanliga ingredienser i en vegansk curry är till exempel lök, vitlök, ingefära, chili, koriander och gurkmeja. Kryddorna kan variera beroende på vilken typ av curry du vill göra, men vanliga kryddor i curry är kanel, kardemumma, kummin och korianderfrön. För att göra en vegansk curry börjar man oftast med att steka lök, vitlök och ingefära i olja tills löken är mjuk. Därefter tillsätter man de valda grönsakerna och steker dem i några minuter tills de blir mjuka. Sedan tillsätter man kryddorna och steker dem i ytterligare någon minut för att frigöra smakerna. Nästa steg är att tillsätta kokosmjölk och eventuellt också krossade tomater för att göra en sås. Man kan också tillsätta linser, bönor eller tofu för extra protein om man vill. Sedan låter man curryn koka på medelhög värme i cirka 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka och smakerna har blandats väl. Servera den veganska curryn med ris, naanbröd eller annat bröd och eventuellt lite färsk koriander eller lime på toppen. Det är en härlig och mättande rätt som passar perfekt för veganer och de som vill äta mer vegetariskt.
Vegansk pizza
En vegansk pizza med tomat är en härlig och mättande rätt som passar både till vardags och till fest. Det finns en särskilt bra restaurang med vegansk pizza i Västerås, som kallas Moccadeli. De veganska pizzorna på detta ställe kunde varieras på många sätt, men den vanligaste basen är en tomatsås och vegansk ost. Förutom det kunde man sedan välja vilka grönsaker eller andra toppings man ville ha på pizzan. Att göra sin egna veganska pizza med tomat hemma är oftast enkelt och tar inte så lång tid. En vanlig startpunkt är att använda en pizzadeg som man sedan täcker med en tomatbaserad pizzasås. Pizzasåsen kan antingen göras från grunden eller köpas färdig på burk. Sedan kan man tillsätta riven eller skivad vegansk ost och de toppings man föredrar. Toppings som är vanliga på en vegansk pizza inkluderar t.ex. svamp, paprika, lök, oliver, kronärtskocka, soltorkade tomater, artiskocka och färsk basilika. Om man vill ha något proteinrikt kan man också tillsätta vegansk bacon, vegansk korv eller bönor. En vegansk pizza med tomat kan tillagas i en vanlig ugn eller i en pizzaugn. Pizzan tillagas i vanliga fall i cirka 10-15 minuter på hög temperatur tills pizzadegen har blivit gyllenbrun och ost och toppings har smält och blivit mjuka. Servera den veganska pizzan med tomat varm direkt från ugnen och njut av den läckra smaken och konsistensen.