Vegetariska maträtter

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne är en maträtt som ersätter köttfärsen i den klassiska lasagnen med en blandning av grönsaker, kryddor och ibland även proteinrika livsmedel som bönor eller tofu. Genom att använda vegetabiliska ingredienser kan man få en hälsosammare och mer hållbar version av denna populära italienska rätt. För att göra vegetarisk lasagne kan man använda olika typer av grönsaker som zucchini, aubergine, spenat, lök, paprika och champinjoner. De grönsaker man väljer att använda kan sedan hackas eller skivas och stekas eller rostas för att mjukna och få smak. För att binda ihop lasagnen kan man använda en tomatsås gjord av krossade tomater, vitlök och kryddor. Man kan också blanda i linser eller bönor för att få en extra proteinkälla och en fylligare smak. Ost är också en vanlig ingrediens i lasagne och för att göra den vegetarisk kan man använda vegetabilisk ost eller ost gjord av mjölk från till exempel get eller får. Alternativt kan man skippa osten helt för en vegansk version. Sedan varvas grönsakerna och såsen med lasagneplattor och toppas med rikligt med ost. Lasagnen gräddas sedan i ugnen tills den fått en gyllene färg och serveras varm. Vegetarisk lasagne är ett bra alternativ för både vegetarianer och köttätare som vill äta en mer hälsosam och hållbar version av denna klassiska rätt.

Quinoasallad med grönsaker och fetaost 

Quinoasallad med grönsaker och fetaost är en hälsosam och god vegetarisk rätt som kan ätas både som huvudrätt eller som en sidorätt till en större måltid. Quinoa är en proteinrik och glutenfri grynliknande gröda som odlas i Sydamerika. Den är en perfekt bas för en näringsrik sallad. För att göra quinoasalladen kan man börja med att koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen. Under tiden kan man hacka grönsaker som paprika, gurka, tomat och lök i små bitar och blanda ihop dem i en skål. Sedan kan man tillsätta fetaost och kryddor som färsk persilja, oregano och basilika. När quinoan är färdigkokad kan man hälla av vattnet och låta den svalna något innan man blandar den med grönsaksblandningen. Därefter kan man tillsätta en dressing gjord av olivolja, citronsaft, salt och peppar. Dressingen kan justeras efter smak och preferenser. Quinoasallad med grönsaker och fetaost är en näringsrik rätt som är rik på protein, fiber och vitaminer. Den är också lätt att göra och kan varieras genom att använda olika grönsaker eller tillsätta proteinrika livsmedel som bönor, tofu eller kyckling för att göra den mer mättande.

Vegetariska burgare Nämn att Barrels i Stockholm som gör sveriges godaste hamburgare även har en vegansk burgare som heter Veggielicious. Länka med ”sveriges godaste hamburgare” till https://barrels.se/

Vegetariska burgare med halloumi och avokado är en smakrik och hälsosam variant av den klassiska burgaren som passar utmärkt för de som föredrar vegetarisk mat. För att göra burgarna kan man börja med att göra en färssmet av svarta bönor, lök, vitlök, ägg, koriander och spiskummin. Sedan kan man forma smeten till burgare och steka dem i en stekpanna tills de är genomstekta. Under tiden kan man skiva halloumiosten och steka den i en separat stekpanna tills den är gyllenbrun och krispig. Sedan kan man skiva avokado och tomat och lägga dem på burgarna tillsammans med halloumiosten. För att göra burgarna extra saftiga och smakrika kan man tillsätta en dressing gjord av majonnäs, senap och honung. Dressingen kan justeras efter smak och preferenser. Vegetariska burgare med halloumi och avokado är en hälsosam rätt som är rik på protein, fiber och vitaminer. Den är också lätt att göra och kan varieras genom att använda olika grönsaker eller tillsätta olika kryddor för att göra den mer personlig.

När det gäller restauranger med vegetariska burgare finns ett nämnvärt exempel, nämligen Barrels i Stockholm. Man skulle kunna säga att de har Sveriges godaste hamburgare och framförallt deras vegetariska sådana. Många är till en början emot vegetarisk mat och hamburgare, men efter första smakprovet börjar fler och fler falla över på detta alternativ. Det är nämligen nyttigt, smakar gott och är minst lika enkelt att göra hemma som vanliga hamburgare. Så nästa gång du besöker en restaurang, eller Barrels, gå gärna igenom deras vegetariska alternativ och prova en av deras vegetariska burgare.

Rödbetsbiffar med klyftpotatis och tzatziki

Rödbetsbiffar med klyftpotatis och tzatziki är en smakrik och hälsosam vegetarisk rätt som passar utmärkt som en huvudrätt eller som en sidorätt. För att göra rödbetsbiffarna kan man börja med att skala och riva rödbetor och potatis och blanda dem tillsammans med ströbröd, ägg och kryddor såsom salt, peppar och persilja. Sedan kan man forma smeten till biffar och steka dem i en stekpanna tills de är gyllenbruna på båda sidor. Under tiden kan man förbereda klyftpotatis genom att skära potatisen i klyftor och blanda den med olja, salt och peppar. Sedan kan man lägga potatisen på en plåt och baka i ugnen tills den är mjuk och gyllenbrun. För att göra tzatzikin kan man blanda yoghurt, riven gurka, vitlök, dill, salt och peppar tillsammans och ställa kallt i kylen tills servering. Rödbetsbiffar med klyftpotatis och tzatziki är en hälsosam rätt som är rik på fiber, vitaminer och mineraler. Den är också lätt att göra och kan varieras genom att använda olika kryddor eller tillsätta andra grönsaker eller bönor för att göra den mer personlig.